Filmy

Nalaďte se na olympiádu v Paříži s českými sportovními filmy a dokumenty

Letní olympijské hry v Paříži začínají 24. července a sportovní horečka stoupá. Do správné fanouškovské nálady vás dostanou skvělé české sportovní filmy a dokumenty, ve kterých nechybí inspirativní příběhy, napětí ani silné emoce.
Foto: Jerry Cooke/Getty Images
Česká gymnastka Věra Čáslavská po vítězství na olympiádě

Fair Play

Diváky i kritiky oceňovaný film Andrey Sedláčkové odehrávající se v Československu osmdesátých let vypráví o nadějné sprinterce Anně (Judit Pecháček), která má šanci kvalifikovat se na olympijské hry. Tvrdý dril nepovolující výjimky ale Annu pomalu drtí – a to navíc netuší, že jí její matka (Anna Geislerová) po dohodě s jejím trenérem (Roman Luknár) tajně podává anabolika. Dobový pohled na problematiku steroidů v ČSSR zároveň přináší příběh křehkého vztahu mezi mladou ženou toužící po plnohodnotném životě a milující, ale zoufalou mámou, která pro svou dceru chce lepší budoucnost. Fair Play najdete v nabídce Voyo.

Poslední závod

Na začátku 20. století byl vztah mezi Čechy a Němci napjatý, obzvláště v pohraničí – a projevovalo se to i ve sportu. Poslední závod diváky přivádí do prostředí lyžařů z chudého krkonošského kraje, mezi nimiž vyniká Bohumil Hanč (Kryštof Hádek). Ambiciózní a ve své době nejslavnější český lyžař vyhrával doma i za kopečky, osudným se mu ale stalo důležité mezinárodní klání o Velikonocích 1913, které se proměnilo v zápas o holý život. Film o síle lidského ducha a národní hrdosti natočil v roce 2022 Tomáš Hodan. Pustit si ho můžete na Voyu nebo na Netflixu.

Zátopek

Osmi Českými lvy oceněný životopisný film Davida Ondříčka sleduje sportovní kariéru jednoho z našich nejúspěšnějších a nejproslulejších atletů. Emila Zátopka (Václav Neužil ml.) ukazuje jako nekompromisního, cílevědomého muže, který jde za svým snem za každou cenu. Ondříček ale běžce nevidí jenom jako inspirativního vítěze s nezlomnou vůlí, ale také coby v mnohém sobeckého muže, jehož často bezohlednému chování musela čelit hlavně jeho manželka Dana (Martha Issová), sama vrcholová sportovkyně, a zároveň jeho opora i nejupřímnější kritička a motivátorka. Snímek je k vidění na Voyu.

Zlatý podraz

Od konce třicátých až do začátku padesátých let 20. století se odvíjí filmový příběh československé basketbalové reprezentace, ale také láska mezi sportovcem Frantou (Filip Březina) a osudem pronásledovanou tanečnicí Michelle (Patricia Volny). Poprvé se setkávají na poválečném mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě, jejich cestu ke společnému štěstí však kromě politiky zásadně ovlivňují také Frantův trenér (Stanislav Majer) a později i funkcionář Hrabal (Ondřej Malý). Zlatý podraz najdete na Voyu.

Děti Nagana

Vítězství hokejistů na zimních olympijských hrách v Naganu v roce 1998 je pro Čechy stále významnou událostí. Rodinný film Dana Pánka Děti Nagana je hřejivou oddechovkou pro ty, kdo tehdejší hokejovou horečku zažili. Snímek vypráví o jedenáctiletém Dominikovi (Tomáš Richard Brenton), který se rozhodne sestavit hokejový tým outsiderů a má v plánu nejenom porazit kluky z vedlejší vesnice, ale také získat srdce a první pusu od spolužačky Katky (Johana Racková). Jak to dopadne, zjistíte na Netflixu.

Věra 68

Dokumentární snímek Olgy Sommerové Věra 68 je bilancí života nejúspěšnější československé sportovkyně všech dob. Po strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla Věra Čáslavská vyhlášena druhou nejpopulárnější ženou planety hned po Jackie Kennedy. Ve stejné době gymnastka podepsala manifest Dva tisíce slov, jehož podpis nikdy neodvolala, a navzdory velkolepé slávě, kterou si vysloužila dřinou a výdrží, prožila značnou část života v nesnázích. Film, který skvěle ilustruje také společenské poměry minulého režimu, je k vidění na Voyo.

King Skate

Svištět betonovým prostorem a být neustále v pohybu. Skateboarding byl mezi olympijské sporty zařazen až v roce 2016, oceňovaný celovečerní dokument Šimona Šafránka King Skate ale sleduje počátky této subkultury u nás. Rodit se začala v šedi Československa 70. a 80. let jako něco nového a úplně jiného. Ve filmu, který najdete na Voyo, vyprávějí kultovní postavy českého a světového skateboardingu příběhy zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu.