Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Filmy

5 nezapomenutelných rolí Charlize Theron

Kristýna Jandová7. 8. 2024
Jihoafrická modelka a herečka Charlize Theron nás už téměř tři desetiletí ohromuje svou schopností proměny. Pojďte s námi nahlédnout do filmografie této talentované hvězdy a připomenout si její nejikoničtější role.
Charlize Theron
Foto: Marc Piasecki/WireImage
Charlize Theron
V šestnácti letech zamířila do pulzujícího Milána s odhodláním dobýt svět modelingu. Osud ji však zavál do Los Angeles, kde se její život navždy změnil. Již v roce 1995 debutovala na filmovém plátně v hororu Kukuřičné děti, čímž odstartovala svou ohromující kariéru. Rychle se stala jednou z nejvyhledávanějších hereček své generace, zazářila po boku hvězd jako Will Smith a Matt Damon ve filmu Legenda o slavném návratu a svou nesmazatelnou stopu zanechala díky snímkům jako Ďáblův advokát nebo Pravidla moštárny. Ačkoli od jejích prvních rolí uplynuly desítky let, Charlize Theron stále patří mezi nejpopulárnější a nejoblíbenější herečky Hollywoodu. Brzy se navíc dočkáme pokračování úspěšného akčního filmu Old Guard.

Ďáblův advokát (1997)

V temném dramatu ztělesňuje Keanu Reeves úspěšného právníka, jehož život se převrátí vzhůru nohama, když přijme lukrativní nabídku od charismatického šéfa (Al Pacino). Zatímco se snaží vyrovnat s pokušením moci a bohatství, jeho křehká manželka, kterou ztvárňuje Theron, se stává obětí temných sil, jež začínají jejího muže obklopovat. Film je napínavou sondou do lidské duše, která zkoumá hranice mezi dobrem a zlem.

Pravidla moštárny (1999)

Romantické drama vypráví příběh dvou bratrů, kteří se po letech opět setkávají, a Theron ztvárňuje hlavní ženskou roli. Dojemný film vás zavede do kouzelného, ale zároveň drsného světa sirotčince na venkově. Oscarový snímek, který se dotýká univerzálních témat, jako je láska a smysl života, přinesl Theron velké uznání a nominaci na Zlatý glóbus. 

Zrůda (2003)

Za nezapomenutelný výkon v roli Aileen Wuornos, americké sériové vražedkyně, si Theron vysloužila Oscara, Zlatý Glóbus a řadu dalších ocenění. Strhující psychologické drama vypráví příběh zubožené prostitutky, která se na konci 80. a začátku 90. let dopouštěla sériových vražd mužů. Režisérka Patty Jenkinson se nebojí nahlédnout pod povrch a odkrýt složitou osobnost hlavní postavy, včetně její bolestné minulosti, zoufalství a hněvu, který ji nakonec přivede k násilným činům.

Její případ (2005)

Silné drama přenese diváka do drsného prostředí amerických železných dolů koncem 70. let. Charlize Theron v hlavní roli ztvárňuje Josey Aimesovou, svobodnou matku, která se rozhodne bojovat proti všudypřítomnému sexuálnímu obtěžování na pracovišti.  Film je inspirován skutečným případem prvního soudně stíhaného případu sexuálního harašení v USA. Charlize Theron podává strhující výkon, za který byla nominována na Oscara.

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

V populárním akčním filmu, zasazeném do postapokalyptického světa, kde se skupina žen snaží uniknout zotročení, ztvárňuje Theron jejich vůdkyni. Film, oceněný šesti Oscary, je nabitý neuvěřitelně nápaditými a vizuálně ohromujícími akčními scénami, které vás doslova přilepí k obrazovce. Po boku Theron ve filmu účinkuje Tom Hardy, modelka Rosie Huntington-Whiteley nebo Zoë Kravitz.
Charlize Theron
1 / 9
Charlize Theron
Foto: Getty Images