Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Filmy

Září? Jdeme do kina!

tým VOGUE29. 8. 2024
Ať už chcete přeměnu léta v podzim doprovodit zhlédnutím filmů o přerodu lidské duše, nebo se nechat krásně umělecky vyděsit, zářijové premiéry v kinech vám mají co nabídnout.
Film Amerikánka
Foto: Instagram @amerikankafilm
Film Amerikánka

Amerikánka

Emma Kotian, visual & graphic editor: Surrealistické pojetí filmu z dílny Viktora Tauše se specifickým slovenským retro nádechem dokonale navozuje atmosféru návratu do dětství skrze vzpomínky. Film nás nutí se zamyslet nad tím, jak minulost a zažité zkušenosti ovlivňují naše dnešní já. Hlavní hrdinka nás provází cestou vnitřního hledání sebe sama, zároveň sledujeme její vyrůstání v dětském domově za komunistů, pobyt u pěstounů a přechod ke svobodě, ve které není jednoduché se vyznat. Zdůrazňuje myšlenku po každém pádu vstát a hlavně se nevzdávat. Vpouští nás do svého nitra, kam utíká před nesnesitelnými okolnostmi, až k momentu uvědomění si a pochopení, že utíkat před sebou ani okolím už nemusí. 
V kinech od 26. září 2024

Milé laskavosti

Kateřina Špičáková, online editor: Režisér Yorgos Lanthimos před lety odstartoval řeckou novou vlnu a mezinárodní publikum zaujal dnes už kultovním snímkem Špičák. Přes Alpy, Humra, Zabití posvátného jelena, Favoritku a samozřejmě divácký hit Chudáčci se postupně vypracoval v jednoho z nejzajímavějších režisérů současnosti, přičemž každý jeho další počin je očekáván s nadšením a zvědavostí. Na popularitě mu navíc přidává i dlouhodobá kreativní spolupráci s oblíbenou a nesmírně talentovanou herečkou Emmou Stone. Společně vytvořili další snímek a ten se do českých kin dostane 12. září. Milé laskavosti jsou absurdní antologií – povídkovým filmem složeným ze tří velmi volně propojených příběhů. Kromě Stone ve snímku hrají další Lanthimovy stálice, například Willem Dafoe, Margaret Qualley či Joe Alwyn. Obzvlášť tu ale září Jesse Plemons, který byl po uvedení filmu na festivalu v Cannes za svůj výkon oceněn coby nejlepší herec. Pokud byste Milé laskavosti chtěli vidět dříve než ostatní, 11. září proběhne v pražském kině Lucerna speciální předpremiéra, která zároveň odstartuje minipřehlídku Lanthimovy dosavadní tvorby.
V kinech od 12. září 2024

Beetlejuice Beetlejuice

Cindy Kerberová, head of digital editorial content: Září je plné skvělých premiér, ale kdybych měla jít jen na jeden jediný film, vyhraje to pokračování kultovní komedie Beetlejuice. Jednak jej natočil Tim Burton a jednak se vrací původní obsazení, tj. objeví se tam Winona Ryder jako Lydie, její matku ztvárnila Catherine O'Hara a Beetlejuice Michael Keaton. A k nim se přidává Jenna Ortega v roli dcery Lydie (lepší casting už nemohl být, jak potvrdila i Ryder a Keaton v jednom z četných rozhovorů, které teď dávají s blížící se premiérou), Monica Bellucci, Willem Dafoe a Justin Theroux. Zápletka je jasná: Stačí třikrát vyslovit jméno a zase se budou dít věci. Jelikož jsem jedničku viděla od své puberty tolikrát, že se to ani na všech prstech, co jich na těle mám, nedá spočítat, mám dost velká očekávání. Překoná Tim Burton sám sebe? Uvidíme. 
V kinech od 5. září 2024

Až na věky

Jana Patočková, fashion features editor: Z bezstarostné zamilovanosti rovnýma nohama do manželské krize. Hlavní hrdinka tohoto vztahového dramatu, Marie, postupně a velmi bolestně prochází nevyhnutelným přerodem. Kromě samotného vztahu musí především nahlédnout hluboko do sebe a vypořádat se s traumaty, strachem a nejistotami zažranými do morku kostí. Film Lilji Ingolfsdottir bude povědomý každému, kdo si prošel bolestným rozchodem, a staví do popředí důležitost psychoterapie. Je to nakonec totiž právě terapeutický pohled do sebe samotných, jež nám může pomoci jít životem silní a sebevědomí a který nám může pomoci fungovat ve vztazích tak, abychom nezraňovali nejen sebe, ale hlavně ty, koho milujeme. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech film získal hned několik ocenění, mimo jiné pro herečku Helgu Guren, jejíž výkon se dostane pod kůži i vám.
V kinech od 19. září 2024