Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Hudba

Klasiky v novém a hlavně Janáček: 5 oper, které vidět letos na podzim

Kateřina Špičáková24. 9. 2024
Málokterá forma umění je tak uchvacující jako opera. Ve spolupráci s operním fajnšmekrem Ivem Gracou vybíráme pět zásadních titulů nové divadelní sezony, které vás pohltí.

Výlety páně Broučkovy

 Plakát k inscenaci Výlety páně Broučkovy
Foto: NdB/ Jakub Gulyas
Plakát k inscenaci Výlety páně Broučkovy
Od 1. do 24. listopadu proběhne 9. ročník mezinárodního festivalu Janáček Brno, který jako první v ČR získal prestižní cenu The International Opera Awards. Kulturní svět si navíc letos připomíná 170. výročí narození Leoše Janáčka, a tak to tentokrát bude opravdu velké. Janáčkovo divadlo v Brně tak uvede například Věc Makropulos na motivy knihy Karla Čapka, navíc se jedná o hostující představení Berlínské státní opery v režii Clause Gutha. Janáčkovo divadlo je totiž jako jediné u nás schopné technicky zvládnout spolupráce s velkými zahraničními scénami. Právě v koprodukci s Berlínem, ale také s madridským Teatro Real vznikla pro operní nadšence možná ještě zajímavější inscenace opery Výlety páně Broučkovy, jediné Janáčkovy opery, která měla premiéru v Praze. Příběh o panu domácím z Malé Strany, typicky českém človíčkovi, je právě kvůli tuzemským reáliím těžké inscenovat. Jak se to podařilo, zjistíte v listopadu v Brně.
Premiéra: 1. listopadu 2024, Janáčkovo divadlo

Here I am, Orlando

Foto z inscenace Here I Am, Orlando
Foto: NdB
Foto z inscenace Here I Am, Orlando
Operu Here I am, Orlando pro soubor Janáčkovy opery NdB na motivy románu Virginie Woolfové vytvořila slovenská skladatelka Ľubica Čekovská. Putování mladého šlechtice a básníka napříč stoletími na stříbrné plátno převedla režisérka Sally Potter v roce 1992 a určitě stojí za to vidět také jeho operní zpracování, které začíná u soudu, který rozhoduje, zda je Orlando muž, či žena. Moderní, odvážné a vizuálně krásné dílo dotýkající se aktuálního tématu genderové binarity s jemností a nadčasovostí, si odbylo světovou premiéru již v červnu, a dokonce získalo nominaci na prestižní ocenění International Opera Awards. Vítězové budou vyhlášeni 2. října a 13. října pak Here I am, Orlando můžete vidět v Janáčkově divadle.
Repríza: 13. října 2024, Janáčkovo divadlo

Jenůfa

Foto z plakátu k inscenaci Jenůfa
Foto: Petr Hrubeš
Foto z plakátu k inscenaci Jenůfa
V září v Národním divadle skončila inscenace Její pastorkyně, která se hrála od roku 2005. Chystá se totiž nová: Janáčkova opera v režii Španěla Calixta Bieita je strhujícím dramatem o nedůvěřivosti, žárlivosti, různých podobách lásky a schopnosti odpouštět i těžko odpustitelné. Premiéru nicméně bude mít až na jaře 2025. I proto by vás už nyní měla zajímat adaptace jiná. Nestárnoucí příběh z moravského venkova pod názvem Jenůfa v listopadu totiž uvede také Moravské divadlo Olomouc, jehož operní soubor se pod vedením nové, mladé šéfky Veroniky Kos Loulové nebojí být progresivní. Jenůfa vzniká v její režii, navíc v rukou výhradně ženského inscenačního týmu a ve spolupráci s organizací Úsměv mámy. Nové nastudování přináší aktualizovaný pohled na světoznámé drama, v němž je téma mateřství nahlíženo současnou optikou. Tvůrkyně totiž nemilosrdný osud Jenůfy propojí mimo jiné i s autentickými výpověďmi žen, pro které narození dítěte zpočátku z různých důvodů nebylo radostnou událostí.
Premiéra: 15. listopadu 2024, Moravské divadlo Olomouc

Šárka

 Plakát k inscenaci Šárka
Foto: Studio Formata
Plakát k inscenaci Šárka
Může být aktuálnější příběh než ten o vypuknutí dívčí války, v níž se ženy vydaly do boje, aby získaly zpět výsady, jež jim přinesla vláda mýtické kněžny Libuše? Neváhejte a včas si pořiďte vstupenky na novou inscenaci Fibichovy Šárky, kterou Národní divadlo uvede v režii německého režiséra Kaye Linka, pro nějž se bude jednat o debut na ikonické pražské scéně. Pro konzervativní diváky možná bude představení trochu šok, překrásná hudba Zdeňka Fibicha ale jistě utiší veškeré pochybnosti.
Premiéra: 7. a 9. listopadu 2024, Národní divadlo v Praze

Platée

 Plakát k inscenaci Platée
Foto: Studio Formata
Plakát k inscenaci Platée
Po patnácti letech se do repertoáru Národního divadla vrací barokní opera. Světově proslulá „comédie lyrique“ francouzského operního guru Jeana-Philippa Rameaua byla poprvé uvedena ve Francii během svatby syna Ludvíka XV. se španělskou infantkou Marií Teresou. Zlí jazykové tvrdí, že komedie o škaredé nymfě, která si nechá namluvit, že ji miluje sám Jupiter, měla subtilně poukázat na princeznin vzhled, neboť příliš krásy nepobrala. Platée si ale nedělá legraci jen z jedné víly-ošklivky, nýbrž i ze samotné instituce manželství, z chorobně žárlivých manželek a z bázlivých manželů, jimž se nejrůznější partnerské trable nevyhýbají, ani když jsou olympskými bohy.
Premiéra: 21. a 23. listopadu 2024, Státní opera