Vogue Daily

Bar Botanical by Alfonse je splněný sen mladého manželského páru

Seznamte se s manželským párem, který stojí za jedním z nejpozoruhodnějších barů v Evropě. Do Prahy ho pozval tým restaurace Alma, a my jsme tak mohli ochutnat koktejly, které už nikdy neochutnáme. Doslova. Bar Botanical by Alfonse totiž nikdy své menu neopakuje. A právě proto stojí zato ho navštívit.
Foto: Alma
Koktejly jako dobrodružství s příběhem. Trend, který v posledních letech na barové scéně nabyl na síle. Jen málokdo ovšem dokázal svůj koncept dotáhnout tak daleko jako sympatický manželský pár z valonského hlavního města Namur. Charlotte Guillams a Valentin Norberg otevřeli podle svých slov bar tak trochu všemu a všem navzdory v roce 2018. Bez podpory rodičů nebo finančních institucí. Když přišli s vypracovaným byznys plánem do banky zažádat o půjčku, vysmála se jim.

Koktejl jako žádný jiný

Chtěli vytvořit místo, kde se budou v rodinné atmosféře podávat skvělé koktejly postavené na lokálních a sezonních surovinách, především na bylinkách a jiných rostlinných produktech, ale jejich finanční možnosti jim dovolily tak maximálně pořídit si za 500 euro menší nákladní auto a předělat ho na foodtruck. A zatímco ho Valentin svépomocí předělával na malý pojízdný bar, Charlie neúnavně obepisovala nejrůznější destilérky a snažila se navázat spolupráci. Věděli, že jejich koncept je daleko vhodnější pro high-endové a niche výrobce alkoholu než pro ty velké a průmyslově zpracovávané. Nakonec se jim povedlo domluvit s jednou z destilérek a s nově upraveným truckem objeli téměř celou Belgii: „Měli jsme doslova dva koktejly!“ směje se Charlie a vypráví, že právě z  peněz vydělaných na tomto „turné“ dokázali složit kauci na svůj budoucí bar. Místo našli ve čtvrti, kde toho moc nebylo, ale o to snazší nakonec pronájem byl. Z prázdného místa dokázali stvořit bar, který podle Charlie „není kdovíjak fancy, ale je hezký, a především má atmosféru.“ 
Foto: Alma
Foto: Alma
Botanical by Alfonse má dva hlavní pilíře: Jeden je neopakovatelnost, která se snoubí s tím druhým, což je lokálnost ruku v ruce se sezonností. Ovoce a zelenina z místních trhů a zahrad, ručně sbírané bylinky z okolí. A nezanedbatelnou roli hraje i udržitelnost: „Když mají zrovna na trhu nadbytek manga, které už nezvládnou prodat, tak nám zavolají a my si pro něj přijedeme,“ vysvětluje Charlie s tím, že primární jsou místní zdroje, ale důležité je také, aby se pokud možno nic nevyhodilo. Proto se snaží vše zužitkovat beze zbytku. V návaznosti na sezonnost se zdá neopakovatelnost jako logický krok: Alfonse mění menu každý měsíc či 6 – 8 týdnů a pokaždé připraví mezi deseti a dvanácti novými koktejly. Pokud v baru něco ochutnáte a zamilujete se do toho, je jisté, že za několik týdnů už stejný koktejl nedostanete. „Ale to nevadí, aspoň zase objevíte něco nového!“ usmívá se Charlie a vysvětluje, že pro ně jde o proces a objevování: „Cestujeme, objevujeme, učíme se nové techniky, ochutnáváme nové věci a tím si vybrušujeme chutě i způsob přemýšlení o tom, co a jak děláme,“ uzavírá sympatická Belgičanka. 
V baru Botanical by Alfonse najdete zhruba třicet míst na sezení, příjemnou domácí atmosféru a nově kromě signature drinks, tedy těch, které se mění, i menu s klasickými drinky: „Aby se lidé, co se ze začátku stydí s námi mluvit a objednat si něco, co neznají, trošku osmělili."
Za sebou má tento rodinný tým už více než 850 originálních koktejlů: „Občas je ladíme ještě deset minut před otvíračkou!“ směje se Charlie, pro niž jde nejen o vysněnou práci, ale i o životní styl a zábavu. Pro pražské publikum Almy si sympatický pár připravil menu plné botanicals – Leaf & Flowers obsahoval fíkový list nebo mařinku vonnou, ale také zajímavých twistů: Koktejl Blue měl v sobě vydestilovanou esenci z modrého sýra a Latte Art zase z kávy. Podruhé už je neochutnáme, ale to nevadí. Aspoň máme důvod vyjet si za nimi na výlet do Belgie (Botanical by Alfonse, rue de Brasseurs 46, Namur, Belgie) a ochutnat aktuální nabídku. Věřte mi, litovat nebudete. Důkazem je, že Botanical by Alfonse se zařadil mezi ty nejlepší podniky exkluzivního žebříčku 50 Best Discovery, který každoročně hledá ta nejlepší gastronomická místa z celého světa.