Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Móda na olympiádě v Paříži: 10 dechberoucích momentů

Jana Patočková12. 8. 2024
Včerejším slavnostním zakončením se staly olympijské hry v Paříži minulostí. Pojďte si s námi připomenout deset momentů, které nás dostaly do kolen nejen díky sportovním výkonům, ale také vizuálně. V Paříži se to příznačně pro hlavní město módy fashion momenty totiž jen hemžilo. A na ty nejlepší se teď podíváme. 

Céline Dion ovládla Paříž

Céline Dion
Foto: Screengrab by IOC via Getty Images
Céline Dion
Po čtyřleté koncertní absenci se Céline Dion objevila na nejikoničtějším místě, kde můžete v Paříži zazpívat: na Eiffelově věži. Právě tam zakončila čtyřhodinové zahájení letošních olympijských her v Paříži a předvedla skutečně dechberoucí interpretaci L'Hymne à l'amour od Edith Piaf. Celý svět se dojal, a to nejen díky strhující baladě a hlasové dispozici šestapadesátileté Dion, ale především proto, že se zpěvačka potýká se závažnou a vzácnou autoimunitní nemocí zvanou syndrom ztuhlého člověka. Bylo to tedy vůbec poprvé po roce a půl od zveřejnění její diagnózy, kdy zpěvačka veřejně vystoupila a okouzlila celý svět v třpytivé róbě Dior couture od Marie Grazie Chiuri, jejíž zhotovení zabralo bezmála tisíc hodin práce. 

Liberijská nástupní kolekce od Telfara

Autor: Instagram @goteamliberia
Foto: Instagram @goteamliberia
Česká nástupovka od Jana Černého samozřejmě sbírala módní body, a to nejen u nás: Dočkala se uznání i od světových módních magazínů nebo od časopisu Time. Nicméně nebyla jediná. Je to už podruhé, co nástupové uniformy pro liberijský tým navrhl Telfar Clemens. Tento návrhář má na svém kontě mimo jiné tzv. birkinku z Bushwicku, kabelku, která pomohla definovat slovní spojení „demokratický luxus". Má to svou logiku, návrhář je totiž potomkem liberijských rodičů, kteří do USA emigrovali v době občanské války, a sám se považuje za liberijského Američana. Tentokrát sportovnímu týmu vymyslel efektní splývavá ponča ze sportovního materiálu, nechyběly také sety topů a krátkých sportovních šortek. Ovšem ďábel se ukrývá v detailu: Výstřih ponča provedl ve tvaru afrického kontinentu. Na Telfarově e-shopu je aktuálně dostupná také olympijská kolekce triček, crop mikin a tepláků liberijského týmu. Rozhodně hit olympijské sezony.

Královna nailartu Sha’Carri 

Americká sprinterka Sha'Carri Richardson na olympiádě v Paříži 2024
Foto: Getty Images
Americká sprinterka Sha'Carri Richardson na olympiádě v Paříži 2024
Americká atletka Sha’Carri Richardson si z letošní olympiády odnesla stříbrnou i zlatou medaili, u nás to navíc vyhrála na plné čáře svým nepřehlédnutelným nailartem. Dlouhé zdobené nehty jsou ostatně jejím poznávacím znamením, ke kterému se nechala inspirovat nejrychlejší ženou na světě Florence Griffith Joyner (neboli Flo-Jo), atletkou, která má na svém kontě nejen světový rekord, ale i čtyři olympijská zlata. Kromě sportu milovala i nejrůznější módní výstřelky jako extravagantní manikúru nebo třeba kožichy a výrazné sportovní komplety. Běhala například v dresu s krajkovými legínami nebo s „vesmírnou" kapuckou. Za zmínku také stojí členka kanadského týmu plážového volejbalu Brandie Wilkerson: Ani ona bez patřičného nailartu nedá ani ránu a jak napsala na své facebookové stránce: „Ano, s takovými nehty já hraju volejbal!“ 

Noah Lyles a jeho atletický swag

Autor: Instagram @nojo18
Foto: Instagram @nojo18
Podle deníku The Telegraph patří Noah Lyles aktuálně mezi nejžádanější muže světa módy. Není se čemu divit, protože kromě atletických výkonů má tento americký běžec z Floridy také neskutečný cit pro styl a ze stadionu si dělá soukromé přehlídkové molo. Letos diváctvo v Paříži okouzlil během finále mužské stovky afro copánkovým účesem s vetknutými perličkami, nailartem, nepřehlédnutelným řetězem kolem krku a hodinkami v hodnotě více než deset tisíc dolarů. Šlo o model Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8, který oslavuje starší verzi speedmasterů, jež se dostala až na Měsíc během slavné mise Apollo 8 v prosinci 1968. Ohledně na míru vyráběného náhrdelníku připomínajícího řetěz z variace drahých kovů s diamanty toho není oficiálně zatím mnoho známo. Podle spekulací serveru Comingsoon by mohlo jít o šperk na míru vyrobený firmou The Village Jeweler, která sídlí v Lylesově rodném městě Gainesville na Floridě. Ta už pro atleta v roce 2021 vyrobila prsten s akcenty z růžového zlata a drahými kameny symbolizujícími olympijské kruhy.

Sportovní střelba ve stylu

Kim Yeji
1 / 2
Kim Yeji
Foto: Charles McQuillan/Getty Images
Sportovní střelba letos přinesla nečekaný příval čerstvého virálního swagu. Nejdříve se o něj postarala jihokorejská střelkyně na deset metrů Kim Ye-Ji, která si odnesla olympijské stříbro, ale zároveň se jí povedlo spustit internetovou mánii. Za ní stojí především její total look: Speciální brýle pro usnadnění míření, které si nic nezadají se steampunkovými nebo anime fantaziemi, ležérně nasazená kšiltovka a mikina, přívěsek s plyšovým slonem, který ji vyčuhoval z kapsy, ale především ledový klid a soustředěný výraz, který dal celému jejímu vzhledu rozměr komiksové hrdinky nebo bondovsky chladnokrevné vražedkyně. A pak je tu turecký ostrostřelec Yusuf Dikec. Fotka jednapadesátiletého sportovního střelce s rukou v kapse, bílém tričku a úplně obyčejných brýlích s černými obroučkami oběhla svět – žádné specializované vychytávky na zakrytí oka pro lepší míření, žádný kšilt, dokonce ani běžná sluchátka proti hluku. Prostě normcore. Přestože si nakonec odnesl stříbrnou medaili ze střelby smíšených týmů na deset metrů, vypadal Dikec jako náhodný strejda, který se na kolbiště prostě a jednoduše zatoulal. Internet jej dokonce ironicky přezdívá také jako „nájemného vraha“, tak moc byla jeho normcoreová nenápadnost nápadná. Nicméně Dikec rozhodně není žádný strejda, co šel kolem. Ve střelbě má na svém kontě dvě zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili ze světových šampionátů a zúčastnil se už pěti olympiád. Až na té letošní ovšem získal cenný kov.

Bizarní spektákl se třpytkami

Autor: Amin Mohammad Jamali/Getty Images
Foto: Amin Mohammad Jamali/Getty Images
Synchronizované plavání je neskutečná podívaná. Výkony, které akvabely předvádějí, berou dech stejně jako jejich kostýmy. A tak není divu, že jedním z vizuálně nejsilnějších momentů byly záběry na francouzský tým. Jeho akvabely jedno z kol absolvovaly v kostýmech, které vytvářely dokonalou optickou iluzi. Měly totiž na koupacích čepicích zezadu namalované obličeje, což dodávalo jejich precizní rutině ještě další rozměr lehké bizarnosti. 

Tom Daley a olympijský svetr

Tom Dayley ve vlastnoručně pleteném svetru
Foto: Instagram @tomdaley
Tom Dayley ve vlastnoručně pleteném svetru
Britský skokan do vody Tom Daley, miláček nejen sportovního publika, ani tentokrát nelenil a na lavičce se v mezičase mezi sportovními výkony oddával svému největšímu koníčku – pletení. Na olympiádu do Paříže si navíc uštrikoval opravdu nepřehlédnutelný svetr v britských národních barvách a s Eiffelovkou.

Raven Saunders a lekce koulařského stylu

Autor: Instagram @giveme1shot__
Foto: Instagram @giveme1shot__
„Je to způsob, jak se odlišit a dodat odvahu mladším ženám. Aktuálně nastupuje generace mnohem mladších atletek, které se nebojí vizuálně se vyjádřit. Jsme koulaři, ale i my máme svůj vlastní styl a dokážeme dělat stejně velkolepé věci jako sprinteři nebo další atleti, prostě kdokoli. I my si zasloužíme pozornost,“ vysvětlili po kvalifikaci do finále nebinární koulařka Raven Saunders, již rozhodně osobitým stylem zaujali. Nechyběla jim celoobličejová maska, ze které byly vidět jen krátké vlasy obarvené na fialovo-zelenou a s výraznými futuristickými brýlemi. Masek mají ostatně Saunders celou sbírku – na olympiádě v Tokiu hrála například mediální prim jejich rouška s ústy Jokera. Začali je nosit během pandemie covidu a už to tak zůstalo – pomáhají atletce prý lépe předcházet nepozornosti během výkonu a dobře se kombinují také s dalšími doplňky jako grillz, výraznou manikúrou a barevnými vlasy.

Simone Biles je GOAT

Simone Biles
Foto: Jamie Squire/Getty Images
Simone Biles
Akronym GOAT znamená „greatest of all times“, tedy ta nebo ten nejlepší všech dob. Právě řetízek vyrobený na míru s přívěskem v podobě kozy (aglicky goat) vykládané diamanty si Biles zavěsila na krk po svém vítězném tažení pařížskou olympiádou. Je totiž nezpochybnitelné, že v gymnastice je GOAT – má nejvíce titulů a medailí, překonala i naši Věru Čáslavskou a jen z olympijských her si odvezla sedmkrát zlato a po dvou stříbrech a bronzech, z čehož tři zlaté a jedna stříbrná medaile jsou letošní. V tuto chvíli už virální přívěsek si Biles nechala zhotovit šperkařkou Janet Heller z kalifornského Calabasas. Ta magazínu People později prozradila, že ač je aktuálně o její šperky díky Biles větší zájem, identickou kozu nikomu nevyrobí: „Simone je jedinečná a ten náhrdelník by měl také takovým zůstat. Ale nebráním se vyrobit pro další zákazníky jiné verze.“ Podle Heller trvalo vyrobit šperk od počátečního konceptu po finalizaci rovné dva měsíce, samotná manuální práce trvala pět týdnů: „Každý diamant jsme ručně opracovávali a osazovali, a protože jich je 546, bylo to extrémně pracné a náročné. Ale pracují u mě ti nejzručnější řemeslníci z oboru, takže provedení je dokonalé,“ popsala Heller práci na kousku, který má zosobňovat obětavost, vytrvalost a ducha, který inspiruje celé generace.

Yseult „did it her way"

Yseult
1 / 6
Yseult
Foto: Chopard
Absolutní závěr letošních olympijských her patřil devětadvacetileté zpěvačce Yseult. Ta pokračuje ve svém úspěšném módním tažení se stylistou Jonathanem Huguetem – právě on stál za jejím ikonickým red carpet lookem z letošního filmového festivalu v Cannes, kde Yseult oblékl do modernizované variace na slavnou Diorovu kolekci, kterou odstartoval new look padesátých let. Vypasované bílé sáčko a objemná plisovaná sukně doplněné kloboučkem jasně vyjadřovaly nekompromisní statement: Silueta, kterou máme až obsedantně spojenou se štíhlými modelkami, může vypadat fantasticky na jakémkoli těle. I její olympijský look ze včerejšího slavnostního ceremoniálu pomohl stylovat Huguet a i tentokrát byl v hlavní roli Dior, samozřejmě šitý na míru, doplněný nepřehlédnutelnými šperky od Chopard. V tomto elegantním ansámblu Yseult uzavřela pařížské hry písní My Way, kterou proslavil Frank Sinatra. Šlo o dokonalé propojení Francie a USA, kam se olympiáda za čtyři roky přesune. Píseň totiž původně nazpíval pod názvem Comme d'habitude francouzský umělec Claude François.