Knihy

5 knižních oddychovek o lásce, jídle a cestování

Sesbírali jsme pro vás příběhy prošpikované romantikou. A přidáváme jedno varování: sotva je začnete číst, pocítíte blaho na duši. Ideální čtení na pláž nebo na chatu.
Foto: Thibault-Théodore Babin for Vogue CS
Foto: Motto
S láskou z Riviéry, JULES WAKE

Jules Wake: S láskou z Riviéry (Motto, 2023)

Jules Wake, známá jako Julie Caplin, to je klasika všech romantických klasik. A jakou story si pro nás připravila tentokrát? Carrie je učitelka. Její život poklidně plyne až do doby, než ji Alan požádá o ruku. Skvělé, akorát je tu jeden háček: Carrie mu totiž zapomněla sdělit, že už je vdaná. A jejím manželem je filmový herec, který zrovna natáčí  na francouzské Riviéře, kam Carrie vyrazí na dovolenou, aby si s ním po osmi letech vše ujasnila. Když dojde na setkání hlavní hrdinky s manželem, s oběma to pořádně zamává. Zjišťují, že si ani po letech nejsou lhostejní. Carrie se tak brzy ocitne před zásadní volbou: zůstat s manželem, nebo dát přednost snoubenci? Začtěte se a skončete až u poslední stránky! 
Foto: Cosmopolis
Léto na Santorini, SANDY BAKER

Sandy Barker: Léto na Santorini (Cosmopolis, 2024)

Hlavní hrdinka Sarah má čerstvě po rozchodu. Než aby po večerech brečela do polštáře, vyrazí na plavbu po řeckých ostrovech. V partě neznámých lidí se vynoří i pohledný Američan Josh. Sarah brzy přijde na to, že se v jeho přítomnosti cítí neobvykle dobře. Baví ji jeho chytré postřehy, ale záměrně se drží zpátky. Na scéně se vedle toho zjeví i další nápadník, který je starší, zato pekelně bohatý. Který z těch dvou získá Sářino srdce? Nechte se unést knihou, se kterou řecké ostrovy ochutnáte doslova všemi smysly. Čekají na vás skvostné západy slunce; útesy, které se svažují do azurového moře; i bílé domy s modrými střechami. Zasníte se i nad popisem zelených vinic, prostě nad každým písmenkem. 
Foto: Ikar
Americký milostný experiment, ELENA ARMAS

Elena Armas: Americký milostný experiment (Ikar, 2024) 

Rosie Graham nestíhá. Má dokončit knihu, na kterou už netrpělivě čeká její nakladatel. A tak dá v práci výpověď. Psaní knihy jí však nejde tak, jak si představovala. Zažívá hlubokou tvůrčí krizi. A aby toho nebylo málo, doma jí spadne strop. Naštěstí má klíč od bytu své nejlepší kamarádky Liny, která tráví čas na líbánkách. Jenže ta už své obydlí nabídla jako azyl svému bratranci Lucasovi. Ten přijel ze Španělska a hodlá v New Yorku strávit šest týdnů... Užijte si pokračování Lásky po španělsku, kde autorka opět umně splétá city, aby je namíchala s vtipnými slovními přestřelkami. 
Foto: Cosmopolis
Vila v Itálii, JULIE CAPLIN

Julie Caplin: Vila v Itálii (Cosmopolis, 2024)

Amalfi. Tohle místo vždycky toužila navštívit Lia, hlavní hrdinka knihy. A touhou zavítat do něj zahoří ještě víc, když zjistí, že v kouzelném koutě Itálie žije její biologický otec, o jehož existenci dosud neměla ani tušení. Sbalí si tedy tedy kufr a odfrčí. Dočká se ale odmítnutí. Její otec Ernesto je totiž slavný herec, který má kolem sebe neprůstřelnou suitu všemožných manažerů a asistentů. Lina však vytáhne eso z rukávu — starou fotografii, která dokáže, že jako skutečná dcera mluví pravdu. A to zcela změní situaci, navíc se do cesty připlete ostražitý, ale nebezpečně svůdný otcův manažer…
Foto: XYZ
Prokletý Modigliani, JIŘÍ ŽÁK

Jiří Žák: Prokletý Modigliani (XYZ, 2024)

Umělci z různých koutů světa proudili od počátku 20. století až do vypuknutí 2. světové války do Paříže, aby pracovali v tvůrčím prostředí francouzské metropole. Z Livorna k nim přibyl i Modigliani, italský malíř a sochař, který následně žil v mezinárodní umělecké komunitě na pařížském Montmartru, a navzdory svému chatrnému zdraví vedl nezřízený život plný alkoholu a drog. Která z žen se stala jeho skutečnou osudovou láskou? Byla to Jeanne Hébutern, která platila za jeho múzou, ale i životní družku? Četbou tohoto románu se přenesete v čase do Paříže první poloviny 20. století. Od působivého děje a řízně avantgardní atmosféry se nebudete moct odtrhnout!