Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Hunterky: Jak se z vojenských holínek stala módní legenda

Kristýna Jandová23. 9. 2024
Luxus, tradice i britský styl ztělesněný v ikonické obuvi. Jak se z obyčejných gumových holínek stala módní legenda?
Princezna Diana a princ Charles, 1981
Foto: Getty Images
Princezna Diana a princ Charles, 1981
Historie značky Hunters se začala psát v roce 1856, kdy americký vizionář Henry Lee Norris přenesl své podnikání do srdce Skotska. Spolu se svým společníkem Spencerem Thomasem Parmeleem založili v Edinburghu společnost North British Rubber Company a odvážně se pustili do výroby zcela nového typu obuvi z patentovaného materiálu od Charlese Goodyeara. Kromě gumových holínek jejich sortiment obsahoval škálu dalšího zboží jako pneumatiky nebo láhve a podlahové krytiny. 
Gumáky nebyly jen obyčejnou obuví, ale skutečným vynálezem své doby, což se potvrdilo během první a později i druhé světové války a díky čemuž zažila firma ekonomický boom. Kvůli dešti a bahnu měli vojáci neustále promočené boty, a vláda tak značku pověřila, aby pro ně vytvořila gumové boty, které budou vhodné i do válečných podmínek. Pro vojáky tak společnost vyrobila miliony párů bot a zvýšila se také poptávka od farmářů i obyčejných lidí. Odolnost gumových bot a jejich praktičnost otevřela dveře novému odvětví průmyslu a přinesla ekonomický růst.
Kate Moss, 2005
Foto: Getty Images
Kate Moss, 2005
V roce 1956, jedenáct let po skončení druhé světové války, se zrodila ikona – zelené holínky Hunter Original, které jsou k dostání dodnes a staly se také prvními ortopedickými botami značky. Jejich kvalitu ocenila i královská rodina a oblíbila si je jak královna Alžběta II., tak i princezna Diana, která je má na sobě i na svých zásnubních fotografiích z roku 1981. Holínky Hunter jsou dokonce držitelem dvou královských certifikátů, jež získaly od vévody z Edinburghu a také od královny Alžběty II. a jsou důkazem dlouhodobé spolupráce s královskou rodinou a prestiže značky.
Princezna Diana a princ Charles, 1981
Foto: Getty Images
Princezna Diana a princ Charles, 1981
Kromě královské rodiny se hunterky staly nepostradatelným módním doplňkem mnoha celebrit. Začalo to Kate Moss v roce 2005, která je popularizovala na hudebním festivalu. Od té doby se holínky staly symbolem bohémského stylu a objevily se na nohou modelek, hereček, herců, sportovců i módních ikon jako Kendall Jenner, Alexa Chung, Bradley Cooper, David Beckham a Sarah Jessica Parker, která je dokonce vynesla i v seriálu A jak to bylo dál.
Sarah Jessica Parker, 2023
Foto: Getty Images
Sarah Jessica Parker, 2023
V roce 2009 se Hunter spojil s legendární značkou Jimmy Choo a vytvořil luxusní verzi ikonických wellingtonů. Prezidentka Jimmy Choo, Tamara Mellon, tehdy pro Vogue uvedla, že k vytvoření elegantní interpretace původního modelu holínek ji inspirovaly právě fotografie z hudebních open-air festivalů. V roce 2020 se pak značka Hunter spojila i s módním domem Saint Laurent a pod rukou kreativního ředitele Anthony Vaccarella vznikly luxusní gumáky se stříbrnými aplikacemi. Letos své hunterky na hudebním festivalu v Glastonbury vynesla například herečka Daisy Edgar-Jones nebo Maya Jama, která s nimi doladila svůj outfit od Diora, ale i Leo Woodall, herec ze seriálu Bílý lotos
Hunterky jsou dnes již neodmyslitelnou součástí módního průmyslu a ikonickým kouskem, který hravě spojuje funkčnost s módou. Ať už své holínky vynesete do deště, nebo jako módní statement, hunterky jsou zárukou nadčasového stylu a kvality.
1 / 3
Foto: Instagram @hunterboots