Vogue Daily

Krása v nové dimenzi: Gwendoline Christie a její revoluční styl

Gwendoline Christie, tvář nezapomenutelné rytířky Brienne z Tarthu, dokázala, že její tělesná výška není v herectví překážkou, ale spíše výhodou. Se 191 cm výšky se jí v herectví prorokovala jen omezená budoucnost, nicméně svou neotřelou krásou a výjimečnou postavou dobyla nejen filmové plátno, ale i módní přehlídková mola.
Foto: Phil Oh
Gwendoline Christie, street style, Milan Fashion Week, únor 2024
Nová cover star československé Vogue je oblíbenkyní mnoha módních značek a návrhářů od avantgardní Vivienne Westwood, precizního Thoma Browna, extravagantního Toma Koizumiho až po svéráznou Miu Miu. Na červených kobercích zazářila v návrzích Ricka Owense, Fendi či Iris van Herpen. Svou osobitou interpretací haute couture nejenže inspirovala svého partnera, britského návrháře Gilese Deacona, ale také se stala hlasitou zastánkyní diverzity a inkluzivity v módním průmyslu. 
V roce 2015 se objevila na premiéře Hvězdných válek: Síla se probouzí v dekonstruovaných šatech Oscar de la Renta, které navrhl Peter Copping. Od té doby si Christie rychle vybudovala pozici dynamické modelky a účastnila se přehlídek a kampaní pro přední módní domy. Ještě téhož roku se poprvé objevila na přehlídkovém mole během pařížského fashion weeku pro Vivienne Westwood a stala se tváří její unisexové kampaně ke kolekci podzim – zima 2016. „Je velmi relevantní, že nás chce Vivienne Westwood svou novou kolekcí vzít na cestu za překonáním omezujících genderových norem,” uvedla tehdy pro Vanity Fair herečka. Návrhářka pak dodala, že v kolekci jsou kousky, které mohou nosit jak ženy, tak i muži. „Došlo mi, že Gwendoline je perfektní a oblečení jí skvěle padne, a tak jsem se jí zeptala, jestli do toho půjde. Je to tak atraktivní žena,” uvedla Westwood.
Foto: Instagram @viviennewestwood
Gwendoline Christie, jaro - léto 2016 VIVIENNE WESTWOOD
Britská herečka měla k módě odjakživa hluboký vztah, přestože se svou výškou musela často čelit problémům najít takové oblečení, které by jí sedělo. „Módu jsem si zamilovala už jako dítě, protože to byl způsob, kterým jsem se mohla rychle proměnit a cítit jinou energii a jiné emoce,” uvedla v roce 2019 pro magazín GQ a dodala, že se musela vědomě rozhodnout, jestli se bude stydět za své tělo, které do společnosti nezapadá, nebo jej přijme a naplno prožije, kým je.
Její netradiční krásy si ale všiml i londýnský módní návrhář Giles Deacon, se kterým tvoří herečka od roku 2013 pár. Deason se v rozhovorech často zmiňuje, že to byla láska na první pohled a že její výjimečnost a charisma bylo nepřehlédnutelné. I pro něj se tak stala múzou a často se objevuje i na jeho přehlídkách.
Foto: Instagram @gwendolineuniverse
Gwendoline Christie
Právě její androgynní vzhled a sebevědomé vystupování si oblíbily ty nejprestižnější módní značky včetně Dior, Prada či Maison Margiela. V roce 2019 předvedla na přehlídce Miu Miu leopardí róbu inspirovanou 60. léty. U Thoma Browna pro jeho jarní kolekci pro rok 2023 předvedla svou verzi okouzlujícího prince na přehlídce inspirované pohádkou o Popelce. K pánské přehlídce pro Dior spolu s Robertem Pattinsonem odrecitovala báseň z knihy Pustina od T. S. Eliota. 
Coby porcelánová panenka oživená na módním mole uzavřela letos na jaře dechberoucí přehlídku Maison Margiela v Paříži. Z kolekce inspirované divadelními kostýmy vytvořila nezapomenutelný zážitek. V dalším z kostýmů Maison Margiela vystoupila i na červeném koberci Met Gala 2024 v Metropolitním muzeu. Na míru vyrobené červené sametové šaty se šikmým střihem byly doplněny průsvitnou černou pelerínou z hedvábného tylu. Outfit byl doladěn kotníkovými lodičkami v hořčicové barvě od Christiana Louboutina. Excentrický účes a výrazný make-up dodaly celkovému vzhledu punc extravagance. V rozhovoru pro zářijovou Vogue CS tento moment označila za jeden z nejdůležitějších ve své kariéře.
Foto: Getty Images
Gwendoline Christie v šatech Maison Margiela by John Galliano na Met Gala 2024
Foto: Profimedia.cz
Gwendoline Christie na přehlídce Maison Margiela Haute Couture jaro - léto 2024
Ráda vzpomíná i na své televizní a filmové kostýmy, například na svou roli ředitelky Larissy Weems v netflixovém seriálu Wednesday od Tima Burtona. Podle jejích slov byl přístup kostýmní výtvarnice Colleen Atwood, Burtonův i  její ke kostýmu postavy stejný. „Viděli mě jako hitchcockovskou blondýnku, což se mi před tím nikdy nestalo a velice mě to potěšilo, protože to je role, kterou jsem vždycky chtěla hrát,” uvádí pro zářijové číslo Vogue CS, jehož je cover star. 
„V roce 2011 jsem si nedokázala představit, že by jednou mohla žena jako já zazářit v zábavním průmyslu," svěřila se herečka v roce 2019 časopisu GQ. „Cítila jsem, že existuje jen jeden správný standard krásy, a o rozmanitosti se ani nemluvilo.” Dnes je Christie ikonou sebepřijetí a důvěry v sebe sama. Její přítomnost na plátně i na módních přehlídkách nám neustále připomíná, že krása má nespočet tváří a každý z nás je originál.