Vogue Daily

Sophia Loren: Ikona stříbrného plátna v pěti nesmrtelných filmech

Italská bohyně krásy a talentovaná herečka s nezaměnitelným šarmem natočila více než tři tucty filmů. Sophia Loren dnes oslaví 90. narozeniny. Připomeňme si její nezapomenutelné role, které ji učinily symbolem italského i světového filmu.
Foto:  Silver Screen Collection/Getty Images
Sophia Loren, 1960
Sophia Loren je jméno, které zní jako synonymum pro italskou krásu a eleganci. Narodila se v roce 1934 v Římě a už v šestnácti letech vyhrála soutěž krásy Miss Italia. Přestože její dětství nebylo jednoduché, její talent a charisma ji katapultovaly na vrchol světové kinematografie. Své nezapomenutelné role ztvárnila s takovou vášní a přirozeností, že se stala symbolem, který překonal generace. V roce 1991 byla její kariéra oceněna Oscarem za celoživotní dílo.
„Nikdy jsem si tolik neuvědomovala, že věk je stav mysli, jako teď na prahu devedesátky,” uvedla Loren v nedávném rozhovoru pro Vogue. „Když se probudím, tak je pro mě těžké uvěřit, že jsem na tomto světě už téměř století. Pořád mám před očima dlouhou cestu se spoustou věcí, které chci udělat, místa, která chci vidět, a lidi, které chci potkat,” říká a dodává, že není typem člověka, který by se zabýval minulostí. „Mám tendenci soustředit se na dnešek a zítřek.”
Podívejte se na některé z jejích nejikoničtějších rolí. 

Horalka, 1960

Díky válečnému dramatu od režiséra Vittoria De Sica se Sophia Loren zapsala do historie jako první umělkyně, která získala Oscara za cizojazyčný film. Její ztvárnění rázné vdovy a matky, která se pro záchranu svého dítěte nebojí riskovat život, z ní v jejích pětadvaceti letech udělalo mezinárodně uznávanou herečku. Ve filmu hraje také Jean-Paul Belmondo a kromě Oscara za film Loren získala i cenu BAFTA, Zlatý glóbus a ocenění z filmového festivalu v Cannes.

Včera, dnes a zítra, 1963

Sophia Loren a Marcell Mastroianni v originální komedii režiséra Vittoria De Sica hrají ve třech různých povídkách o lásce a touze. Ať už je Loren bohatou manželkou, chudou ženou bez manžela, nebo prostitutkou, její herecký výkon je vždy strhující a dokazuje, že její talent nemá mezí.  Film, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film a byl nominován na Zlatý glóbus, je dodnes považován za jedno z vrcholných děl italské kinematografie.

Manželství po italsku, 1964

Další mezinárodní hit od italského režiséra Vittoria De Sica je i komediální drama Manželství po italsku, kde se Sophia Loren objevuje znovu se slavným hercem Marcellem Mastroiannim po boku. Snímek, odehrávající se na pozadí druhé světové války, s ironií a vtipem odhaluje složitost vztahů a tradiční italské pojetí manželství. Snímek zajistil Loren nominaci na Zlatý glóbus i Oscara. 

Arabeska, 1966

Zábavné drama od režiséra Stanleyho Donena bylo natočeno podle knižní předlohy se Sophií Loren a Gregory Peckem a zavede diváka do světa intrik, krásy a nebezpečí. Když se univerzitní profesor zaplete do nebezpečné špionážní hry, musí rozluštit starodávnou šifru, aby přežil a odhalil zrádce. Seznamuje se také se smyslnou a inteligentní Yasmin, kterou Loren ve filmu ztvárňuje. I tento film byl mezinárodně oceněn, a to cenou BAFTA za nejlepší kameru. 

Zvláštní den, 1977

V dojemném dramatu Ettore Scoly, odehrávajícím se v roce 1938, kdy Evropou hřmí bouře druhé světové války, se setkávají dvě duše: liberální novinář a zarputilá hospodyňka. Na pozadí historické události – návštěvy Adolfa Hitlera u Benita Mussoliniho – nacházejí tito sousedé v sobě neočekávané porozumění a útěchu. Toto mistrovské dílo s nezapomenutelným duem Loren a Mastroianni bylo oceněno Césarem, Zlatým glóbem a nominováno na Zlatou palmu v Cannes i Oscara.