Vogue Daily

„Tohle je nejdůležitější píseň, kterou budu zpívat." Céline Dion v novém dokumentu mluví otevřeně o svém zdraví a o tom, co jí dává sílu

Bylo to někdy v roce 2008. Céline Dion účinkovala na svém světovém turné Taking Chances, jedné z nejvýdělečnějších show té doby, když si uvědomila, že něco není úplně v pořádku. 
Foto: Emma McIntyre/Getty Images for The Recording Academy
Celine Dion
Z pohodlí svého domova v Las Vegas, příjemně usazená na pohovce a v pyžamu s motivem tropických listů, se mi Céline Dion přes Zoom svěřuje: „Šlo to poměrně rychle. Najednou jsem měla potíže ovládat hlas, nemohla jsem vyzpívat vysoké tóny. Pak přišly bolestivé křeče. Takže jakou první věc coby zpěvačka uděláte? Jdete rovnou na ORL.“ Od lékařů ale nedostala jasnou odpověď. „Podívali se na moje hlasivky ze všech stran a řekli, že jsou v pořádku,“ vzpomíná Céline. A tak se zapřela a dokončila turné. Poté absolvovala další vyšetření ve Vegas. Pak ještě pět prohlídek. Někdy tou dobou také začala pociťovat záchvaty svalové ztuhlosti. „Začalo se mi špatně chodit. Musela jsem se při chůzi něčeho přidržovat." 
Až v roce 2020, kdy ji covid donutil zpomalit, se Céline Dion konečně rozhodla řešit záhadné zdravotní problémy, které ji provázely po více než deset let. Vzpomíná: „Když začala pandemie dorazila, řekla jsem si: Vesmír nedělá chyby. Musím ten čas vzít jako příležitost a využít ho, abych zjistila, co se se mnou děje. Po dlouhých letech, kdy jsem si hrála na schovávanou sama před sebou, před přáteli, rodinou, před dětmi..." odmlčí se, viditelně se jí zmocní emoce, „už jsem nechtěla být statečná. Snažila jsem se, dokud jsem mohla. Teď bylo načase, abych začala být chytrá.“
Poté, co podstoupila kolečko početných vyšetření a zdlouhavý proces vylučování diagnóz, byl Céline Dion diagnostikován takzvaný stiff person syndrom (SPS), vzácná neurologická porucha, která způsobuje svalovou ztuhlost a křeče. „Asi to bude znít dost divně. Když jsem se konečně dozvěděla, co mi je, byla jsem šťastná. Konečně jsem mohla plout po své vlně, ne proti ní." V prosinci 2022 se rozhodla tuto informaci sdílet se světem prostřednictvím videa zveřejněného na Instagramu. „Možná mě znáte dost dobře na to, abyste věděli, že jsem jako otevřená kniha," usmívá se. Rozhodla se ke své diagnóze přistupovat otevřeně a záhy se podělila o tu zprávu se svými fanoušky. „Už jsem to nemohla dál skrývat.“ 
O necelé dva roky později Céline Dion odhaluje upoutávku na nový dokument I Am: Céline Dion. Celosvětově se bude vysílat na Prime Video od 25. června. I když film zachycuje náročnější okamžiky zpěvaččiny cesty za posledních několik let, představuje také pozoruhodný portrét její odolnosti – a milostný dopis fanouškům, jejichž podpora pro ni byla světlem na konci tunelu. 
V roce 2022 musela zrušit zbývající termíny světového turné Courage a nastoupila proces pomalé rehabilitace. Nepřestávala věřit, že se bude moci vrátit na pódium a znovu se setkat se svým publikem. Letos v únoru skutečně poprvé od zveřejnění diagnózy vystoupila na veřejnosti, když předávala Taylor Swift trofej za album roku na cenách Grammy. 
Céline Dion vysvětluje: „Chtěla jsem natočit dokument. Jde o nemoc s pomalým průběhem a není proti ní žádný lék. Nestačí jen trénovat hlasivky a cvičit pilates. Jde o celou řadu fyzických a hlasových rehabilitací, musím pracovat i se svými pocity i duchovní stránkou. A chci, aby se tenhle příběh vyprávěl důstojně. Vážím si sebe i svých fanoušků natolik, že toužím, aby znali celou pravdu." 
Bylo jí jasné, že aby mohla říct pravdu, bude muset najít správného partnera pro tohle vyprávění. Céline Dion oslovila již na začátku roku 2022 několik režisérů, aby zmapovala možnosti natáčení. Jednou z oslovených byla dokumentaristka Irene Taylor, nominovaná na Oscara. Tyhle dvě ženy si okamžitě sedly. Céline Dion vzpomíná: „Chtěla jsem najít někoho, s kým bych mohla být naladěná na stejnou vlnu. Nehledala jsem někoho, kdo by zdramatizoval můj život nebo znovu objevoval to, čím jsem si procházela. Někdo, kdo by pořád opakoval: ‚Můžeme se tě ptát na tohle? Nebude ti to vadit?‘ Když jsem potkala Irene, okamžitě jsem věděla, že ona je ta pravá.“
Foto: Amazon MGM Studios © Amazon Content Services LLC
I Am Celine Dion
Taylor dříve pracovala jako fotoreportérka. Její profese ji zavedla do všech koutů světa. Když s ní mluvím, ukáže se, že ji Céline Dion coby umělkyni přitahovala faktem, že tuhle zpěvačku jakoby zná každý, ale nikdo ne všechny její podoby. Svou roli tu sehrála i zpěvaččina ochota otevřít se. Taylor říká: „Už na začátku, když jsme se s Céline seznámily, mi velmi jasně řekla: ‚Chtěla bych být hlasem filmu‘. Pro mé uši to znělo jako hudba.“ Jak si to vyložila? Taylor vysvětluje: „Myslím, že mi řekla tohle: ‚Pokud mi to dovolíte, povím vám svůj příběh. Stačí mi, když se mnou budete mluvit. A časem to můžete dát dohromady. Pokud Céline říká: ,Dám ti sebe,' proč bych chtěla někoho jiného? Ten film je o ní, a zároveň nejen o ní. Je o ní ve velmi specifickém období jejího života, ve kterém se ocitla ne vlastní vinou.“
Dokument je sice protkán archivními záběry Dionina vzestupu ke slávě a mnoha desetiletí na vrcholu, kdy zářila jako hudebnice a performerka, ale Taylor toužila udělat z něj portrét Céline Dion tady a teď. Taylor říká: „Její nejvěrnější fanoušci mají velmi dobrý přehled, jak široký je její repertoár, ale myslím si, že většina běžných lidí včetně mě to neví. Film je o objevování současné Céline v kontextu její více než čtyřicetileté kariéry, která ji přivedla až tam, kde je.“ Taylor pokračuje ve vyprávění: „Tenhle film je jasný milostný dopis a publikum se o ni právě teď opravdu zajímá. Chtějí vědět, co dělá, ale také se ponořit do její hudby. Myslím a doufám, že film dokáže nabídnout obojí.“ 
Ze zřejmých důvodů byla většina záběrů ze současnosti natočena v domě Céline Dion v Las Vegas – v prostoru, který si záměrně uchovávala pro sebe a který byla ochotna zpřístupnit kamerám poprvé až poté, co se spřátelila s Taylor. „Tohle je jediné místo, kde můžu trpět, plakat, šílet, být šťastná, zpívat, vynechávat rytmus – a právě teď být zranitelná,“ říká Céline Dion. „Chce to hodně důvěry, abych tohle mohla někomu ukázat. A právě tím, že jsem vyslechla Irenin vlastní příběh, jsem to dokázala, získala mou důvěru. Nemám moc přátel, ale Irene beru jako svou přítelkyni. Protože pochopila." 
Vysvětluje, že chtěla chránit své děti, což byl jeden z důvodů, proč tak přísně střežila svůj soukromý život. (Céline Dion má tři syny z manželství s René Angélilem, zesnulým manželem a manažerem, který zemřel na rakovinu hrdla v roce 2016.) Po mnoha desetiletích nájezdů bulvárního tisku Céline Dion ví, kdy – a jak – uchovat své soukromí. „Podle bulváru už jsem umřela několikrát,“ říká s nádechem šibeničního humoru a poznamenává, že nejhorší na zběsilých spekulacích o jejím zdraví bylo, jak má dětem vysvětlit ty novinové titulky. „Musím synům připomínat, aby nevěřili všemu, co čtou nebo slyší." I kvůli svým dětem cítila nutnost natočit tento dokument. Svěřuje se: „Film byl natočen s velkým respektem. Dovolila jsem Irene zachytit věci, které možná budou pro některé lidi těžké vidět. Tohle je ale moje realita."
A jaká je realita Céline Dion právě teď? Bere věci tak, jak jsou. „Nesla jsem na svých bedrech velké břemeno. Hodně z této váhy je pryč," říká světu o své diagnóze, „protože teď se můžu soustředit na realitu. To je nádherné. Štěstí se ke mně vrátilo." Stejně tak doufá, že zveřejnění dokumentu pomůže zvýšit povědomí o SPS syndromu. A povzbudí ty, kteří se ztotožňují s jejími příznaky, aby si promluvili se svými lékaři. Říká: „Doufám, že dokument lidi nevyděsí, ale pomůže jim. Mně to trvalo 17 let. Vy, prosím, nečekejte tak dlouho." 
Nejvíc ze všeho je však nadšená, že může tento dokumentární film předat jako dar těm, kteří jí dávají světlo v jejích nejtemnějších chvílích: svým fanouškům. „Jaké je moje životní poslání? Je mým posláním být zpěvačkou? Je mým posláním mluvit o SPS? Je mým posláním být matkou? Nebo je mým posláním být vším tím, co jsem právě vyjmenovala? Myslím, že dnešek je začátek zbytku mého života,“ říká Dion. „Je to píseň, kterou jsem nikdy předtím nezpívala. Ale je to ta nejdůležitější píseň, kterou kdy budu zpívat." 
Doumentární film I Am: Céline Dion uvádí Amazon MGM Studios. Jde o produkci Vermilion Films ve spolupráci se Sony Music Vision a Sony Music Entertainment Canada. Dokument vyjde celosvětově exkluzivně na Prime Video 25. června.
Text vyšel v originále na www.vogue.com