Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Leaders

Zlaté hrdinky: Československé olympijské vítězky, které inspirují dodnes

Kateřina Špičáková22. 7. 2024
Osudové lásky, nečekané tragédie, ale i vzdor proti totalitnímu útlaku ze strany komunistického režimu. Poznejte životní příběhy československých zlatých olympijských vítězek, které ve vás probudí odbojného sportovního ducha.
Letní olympijské hry v Paříži začínají 26. července a české sportovkyně a sportovci tu dostanou šanci ukázat, co v nich je. Naše národní historie zná spoustu olympijských vítězů – a především vítězek. Ve fotogalerii na konci článku si můžete prohlédnout české a slovenské zlaté olympioničky, jejichž úspěchy řada z nás prožívala spolu s nimi i relativně nedávno. Připomeňte si ale také ty, které v medailových kláních bojovaly i navzdory dobovým překážkám či nepřízním osudu. Bylo to v éře, kdy do vrcholového sportu výrazně promlouvala politika a ony vítězily často k nelibosti komunistických funkcionářů.

Československý tým sportovních gymnastek, Londýn 1948

Tým československých sportovních gymnastek na LOH v Londýně, 1948
Foto: Profimedia
Tým československých sportovních gymnastek na LOH v Londýně, 1948
Olga Šilhánová, Zdeňka Honsová, Miloslava Misáková, Věra Růžičková, Božena Srncová, Milena Müllerová, Zdeňka Veřmiřovská a Marie Kovářová. Tak zní jména československých sportovních gymnastek, které i přes počáteční nezdary na letních olympijských hrách v Londýně roku 1948 nakonec vybojovaly zlato. Bylo to ale smutné vítězství: Jedna z nich, Eliška Misáková, těsně před začátkem OH onemocněla tehdy neléčitelnou dětskou obrnou a při olympijském klání ji musela nahradit Věra Růžičková. Misáková zemřela krátce poté, co její kamarádky a kolegyně z týmu získaly medaile. Při slavnostním vyhlášení vítězů byla na její počest československá vlajka olemována černou stuhou.

Dana Zátopková, Helsinky 1952

Dana Zátopková na LOH v Helsinkách, 1952
Foto: Profimedia
Dana Zátopková na LOH v Helsinkách, 1952
Talentovaná oštěpařka, dvojnásobná mistryně Evropy, později trenérka, polovina jednoho z nejslavnějších sportovních párů historie a samozřejmě olympijská vítězka Dana Zátopková získala zlatou medaili v hodu oštěpem v Helsinkách v roce 1952 a na OH v Římě o osm let později dosáhla na stříbro. Zátopková se vlastní sportovní kariéře urputně věnovala, i když měla plné ruce práce s podporou a motivací svého manžela Emila, který ji nakonec historicky poněkud zastínil. Její úspěchy to ale samozřejmě nijak nesnižuje – naopak.

Olga Fikotová, Melbourne 1956

Olga Fikotová na LOH v Melbourne, 1956
Foto: Profimedia
Olga Fikotová na LOH v Melbourne, 1956
Diskařka Olga Fikotová je někdy uváděna jako československá atletka, jindy jako americká atletka českého původu. Účastnila se celkem pěti olympijských her, z toho na čtyřech soutěžila pod vlajkou Spojených států. Na LOH v Melbourne roku 1956 nejenže získala zlato pro ČSSR, ale také se postarala o nový olympijský rekord. Zároveň se tam však seznámila se svým budoucím manželem, americkým kladivářem Haroldem Connollym. Ačkoliv tehdejší funkcionáři se snažili zamilovanému páru ve svazku všemožně zabránit, nakonec se Olga a Harold vzali a odstěhovali se do Bostonu. Fikotová se tak dostala na černou listinu a bylo jí znemožněno reprezentovat rodnou zem. V roce 1960 přijala americké občanství a od té doby se OH účastnila v barvách USA.

Eva Bosáková, Řím 1960

Eva Bosáková na mistrovství světa ve sportovní gymnastice, 1962
Foto: Profimedia
Eva Bosáková na mistrovství světa ve sportovní gymnastice, 1962
Jedna z nejvýznamnějších osobností české sportovní gymnastiky Eva Bosáková jako jedna z prvních zaváděla do svých volných sestav akrobatické a taneční prvky. Dvakrát se stala mistryní světa a čtyřikrát bodovala na olympijských hrách. Největšího úspěchu dosáhla na letních olympijských hrách v Římě roku 1960, kde získala zlato na kladině, a stala se tak jedinou závodnicí, která narušila jinak stoprocentní medailový zisk reprezentantek Sovětského svazu. 

Milena Duchková, Mexiko 1968

Milena Duchková na LOH v Mexiku, 1968
Foto: Profimedia
Milena Duchková na LOH v Mexiku, 1968
Československá skokanka do vody bodovala na letních olympijských hrách v Mexiku roku 1968, kde získala zlato ve skoku z deseti metrů. Bylo jí tehdy teprve šestnáct let, a stala se tak vůbec nejmladší účastnicí olympiády. Nyní žije v Kanadě, kam emigrovala po hrách v Mnichově 1972, kde získala medaili stříbrnou. Když opustila ČSSR, komunistický režim ji prohlásil za mrtvou, a dokonce jí nechal postavit falešný hrob na Olšanských hřbitovech, jehož filmová nahrávka byla promítána v kinech v Československém filmovém týdeníku coby důkaz o její smrti.

Miloslava Rezková, Mexiko 1968

Miloslava Rezková jako vítězka na LOH v Mexiku, 1968
Foto: Profimedia
Miloslava Rezková jako vítězka na LOH v Mexiku, 1968
Nejprve baletka, poté gymnastka, pak volejbalistka a nakonec skokanka do výšky, která na letních olympijských hrách v Mexiku v roce 1968 jako jediná z československých reprezentantek překonala 182 centimetry, a tak v pouhých osmnácti letech získala zlatou medaili. Miloslava Rezková se ve své kategorii o rok později stala také mistryní Evropy, její osobní rekord ve skoku do výšky činil 187 centimetrů.

Věra Čáslavská, Tokio 1964 a Mexiko 1968

Česká gymnastka Věra Čáslavská po vítězství na olympiádě
Foto: Jerry Cooke/Getty Images
Česká gymnastka Věra Čáslavská po vítězství na olympiádě
Vůbec nejproslulejší československá olympionička, sportovní gymnastka a rekordmanka získala olympijské stříbro čtyřikrát, zlato sedmkrát – tři medaile na LOH v Tokiu 1964, čtyři na LOH v Mexiku 1968, a vydobyla si tak přezdívku Zlatá Věra. Šedesátý osmý rok byl v životě Čáslavské zlomový z mnoha důvodů: Na těchto olympijských hrách se jednak vdala za běžce Josefa Odložila, jednak zde ukončila svou sportovní kariéru. Během slavnostního ceremoniálu předávání medailí protestovala proti okupaci Československa tím, že na stupních vítězů po boku sovětské závodnice během sovětské hymny odvrátila hlavu od soupeřky. V témže roce byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa a vstoupila do politického života podpisem petice Dva tisíce slov.
Miláček národa Ester Ledecká se stala dvojnásobnou olympijskou vítězkou na ZOH 2018 v Pchjongčchangu jako sjezdová lyžařka i jako alpská snowboardistka. Bodovala také na ZOH 2022 v Pekingu.
1 / 6
Miláček národa Ester Ledecká se stala dvojnásobnou olympijskou vítězkou na ZOH 2018 v Pchjongčchangu jako sjezdová lyžařka i jako alpská snowboardistka. Bodovala také na ZOH 2022 v Pekingu.
Foto: Profimedia