Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Cestování

5 důvodů, proč právě teď navštívit Stuttgart

Kristýna Jandová22. 10. 2024
Stuttgart vás zve na největší dýňový festival na světě! Objevte bohatou historii i moderní tvář tohoto německého města.
Prozkoumejte srdce švábského Německa a nechte se překvapit jeho rozmanitostí. Ponořte se do bohaté kultury tohoto pulzujícího města nebo si užijte klidnou přírodu, která se teď odívá do podzimních barev. Ztraťte se v historickém centru s jeho starobylými budovami a úzkými uličkami a obdivujte moderní architekturu. Ať už jste milovník historie, umění, gastronomie, nebo dobrodružství, Stuttgart vám nabídne nezapomenutelné zážitky. Navštivte působivou Městskou knihovnu, prohlédněte si legendární automobilová muzea a nechte se unést podzimní atmosférou na dýňovém festivalu.

Největší dýňový festival na světě

Dýňový festival Kürbisausstellung
Foto: Blühende Barock Ludwigsburg
Dýňový festival Kürbisausstellung
Zažijte kouzlo podzimu na největším dýňovém festivalu světa! Barokní palác Ludwigsburg se opět proměnil v magickou říši dýní. 25. ročník Kürbisausstellung vás zavede do pohádkového světa, kde se prolínají barvy podzimu s vůní pečených dýní. Letošním tématem festivalu jsou hvězdy minulosti i současnosti, takže se na něm budou vystavovat sošky Pipi Dlouhé punčochy nebo Fridy Kahlo vyřezané z dýní. Těšit se můžete i na procházku dýňovým labyrintem, pro mlsné jazýčky je připravena široká nabídka dýňových specialit od klasické polévky přes domácí koláče až po netradiční dýňové pivo. Festival můžete navštívit do 3. listopadu. 

Za volantem historie: Muzeum Porsche a Mercedes-Benz

Porsche Museum Stuttgart
1 / 3
Porsche Museum Stuttgart
Foto: Porsche Museum
Při návštěvě Stuttgartu nesmíte vynechat dvě ikonická muzea, která nadchnou nejen automobilové fanoušky. V muzeu Porsche se ponoříte do fascinující historie legendárních modelů 911, 718 a Taycan. Prohlídka vás zavede do zákulisí značky a odhalí její vývoj od počátků až do současnosti. Navštívit můžete i centrálu v Zuffenhausenu a zažít atmosféru toho, jak legendární vozy vznikají. (Jen pozor, centrála se nenachází v muzeu a není otevřena o víkendech, pro více informací se podívejte na stránky centrály.)
Nevynechejte ani muzeum věnované automobilu, který vynalezl Carl Benz v roce 1886. Prohlédněte si přes 160 vozů od historických kousků až po futuristické koncepty, detailně propracované motory, inovativní řešení a designové prvky, které učinily z vozu Mercedes-Benz ikonu automobilového průmyslu. V pondělí 11. listopadu 2024 tu pak od 17:00 v rámci lampionového programu Luftballon bude probíhat pestrý program pro děti, který je zdarma, ale musíte se na něj zaregistrovat. Až do 6. ledna 2025 můžete navíc prozkoumat výstavu On The Move a zjistit, jaké technologie formují budoucnost mobility.
Mercedez-Benz Museum Stuttgart
1 / 6
Mercedez-Benz Museum Stuttgart
Foto: Mercedez-Benz

Architektonický skvost: Městská knihovna Stuttgart

Stuttgart City Library / yi architects
Foto: martinlorenz.net
Stuttgart City Library / yi architects
Stuttgart se pyšní jednou z nejvýraznějších moderních knihoven v Evropě. Městská knihovna na Mailänder Platz, navržená korejským architektem Eun Young Yi, je nejen největší knihovnou v Německu, ale také architektonickým skvostem, který přitahuje návštěvníky z celého světa. Impozantní krychlová budova dokončená v roce 2011 je rájem všech knihomolů i milovníků moderního designu. Kromě rozsáhlých sbírek knih, rukopisů a dokumentů nabízí knihovna také řadu moderních služeb, jako je tvorba knih v dětské dílně, nahrávání hudby ve zvukovém studiu nebo digitalizace starých nosičů.
Knihovna překvapí i netradičním architektonickým řešením. Zatímco ze střešní terasy se otevírá dechberoucí výhled na město, interiér působí až meditativně prázdný. Dominují zde čisté bílé stěny, které v kontrastu s barevnými knihovními policemi vytvářejí dynamický prostor. Množství schodů a vzdušnost interiéru dodávají knihovně moderní a minimalistický charakter, zcela odlišný od tradičních knihovních prostor.
Stuttgart City Library / yi architects
1 / 4
Stuttgart City Library / yi architects
Foto: martinlorenz.net

Ráj pro gurmány a vinaře

Restaurace Hegel Eins
1 / 2
Restaurace Hegel Eins
Foto: Hegel Eins
Švábská kuchyně je známá svou vydatností a použitím kvalitních surovin. Ve Stuttgartu najdete nespočet restaurací od tradičních hostinců až po moderní gastronomické podniky. A nesmíme zapomenout na víno! Stuttgart je obklopen vinicemi a místní vína patří k tomu nejlepšímu, co Německo nabízí.
Gourmeti si přijdou na své v jedné ze stuttgartských michelinských restaurací Hegel Eins, kde se majitel Jan Tomasic a jeho tým šéfkuchařů postarají, abyste ochutnali moderní a především překvapivé menu z kvalitních surovin. Elegantní restaurace se nachází v interiéru antropologického muzea Linden a zdejší pokrmy jsou mezinárodní, sezonní a regionální zároveň. Podzimní menu je doslova pastvou pro chuťové buňky. Vyzkoušejte uzeného úhoře v netradiční kombinaci s křenem, shiso a žlutou řepou, pochutnejte si na stařeném hovězím tataráku s kaviárem a milovníci mořských plodů ocení slávky s fenyklem, nektarinkou a celerem. A na závěr? Sladká tečka v podobě topinamburu s hruškou, rakytníkem a créme fraiche. Původ majitele se pak odráží ve vynikajícím výběru vín, v němž vedle prvotřídních německých vín najdete i skvělé kousky z Chorvatska. 

Zelené srdce Německa

Stuttgart je překvapivě zelené město s rozsáhlými parky a zahradami a jedním z jeho nejvýznamnějších klenotů je Wilhelma, zoologická a botanická zahrada v jednom. V tomto kouzelném areálu se můžete setkat s rozmanitými druhy zvířat z celého světa a zároveň se procházet nádhernými zahradami, kde rostou tisíce druhů rostlin. Zvláště na podzim se pak Wilhelma promění v pohádkový svět, kde se zlaté a rudé barvy listí odrážejí v jezerech a vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru. Procházka tímto jedinečným místem vás pohladí na duši a nabije energií před přicházející zimou.

Co dalšího neminout a kde se ubytovat?

Staatsgalerie Architektur Neubau
Foto: Staatsgalerie Stuttgart
Staatsgalerie Architektur Neubau
Stuttgart si zaslouží víc než jen jeden den na objevování, a pokud hledáte hotel stejně inspirativní jako samotné město, tak vyzkoušejte EmiLu Design Hotel. Je umístěn přímo za radnicí na náměstí Pierre-Pflimlin, a nabízí se tak jako ideální výchozí bod v centru města pro vaše dobrodružství. Tento stylový hotel, inspirovaný designem 60. let s klasickými prvky Bauhausu, vás okouzlí i příjemnou rodinnou atmosférou. Po probuzení si vychutnejte bohatou snídani s místními produkty nebo si vychutnejte šálek kávy a vyrazte do centra města.
EmiLu Design Hotel
1 / 5
EmiLu Design Hotel
Foto: EmiLu Design Hotel
Z hotelu jste jen pár minut chůze od dalších stuttgardských míst, která nesmíte minout. Navštivte historickou tržnici Markthalle, kde si můžete vychutnat místní čerstvé výrobky i mezinárodní speciality. Jen pár kroků to máte také na největší náměstí Schlossplatz, kde se nalézá barokní rezidenční zámek Neues Schloss. Ten si nechal v 18. století postavit vévoda Carl Eugen von Württemberg. Coby inspirace mu posloužil zámek ve Versailles a podoba s tímto francouzským královským sídlem tak není náhodná. Vaší další zastávkou pak může být umělecká galerie Staatsgalerie Stuttgart. Sama moderní přístavba k původní galerii je dílem architekta Jamese Stirlinga. Galerie se pak pyšní bohatou sbírkou umění od 14. století po současnost včetně díla umělců jako Henri Matisse, Pablo Picasso nebo Joseph Beuys. Den pak zakončete sklenkou vína nebo šálkem čaje v šestém patře hotelu EmiLu, odkud se vám dostane jedinečného pohledu na celé město.