Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Cestování

Jezera, luxusní hotely, víno, historická městečka i hory. Slovinsko je neobjevený ráj Evropy

Kristýna Jandová12. 7. 2024
Slovinsko, často přehlížené ve stínu alpských gigantů a italského pobřeží, se otevírá jako pokladnice plná skrytých krás. Tato malá země s velkým srdcem se pyšní ohromující rozmanitostí, která si vás zaručeně získá.
Jezero Bled
Foto: Getty Images
Jezero Bled
Od majestátních hor a smaragdových jezer na severu přes historická města a malebné vesničky ve vnitrozemí až po pobřeží Jadranu na jihu, Slovinsko uchvátí srdce každého cestovatele. Země, která je rozlohou jen o něco menší než Morava, v sobě skrývá poklady jako nejdelší jednoobloukový kamenný most na světě, nejstarší vinnou révu na světě a je i domovem ušlechtilého plemene koní – lipicánů.
Není náhodou, že ministryně zemědělství, lesnictví a potravinářství Slovinské republiky označuje Slovinsko za „zelenou butikovou destinaci", která spojuje „vynikající nabídku vín a gastronomie se zachovalým přírodním prostředím a kulturním dědictvím venkova." Na každém rohu tu totiž narazíte na lahodnou gastronomii a víno. Podle slov velvyslankyně Slovinské republiky v České republice je „kvalita imperativem slovinského vinařství, která získává nejvyšší ocenění na mnoha nejprestižnějších světových a mezinárodních vinařských soutěžích.”
Slovinsko uchvátí ikonickými destinacemi, jako je Lublaň s malebným historickým centrem, jezero Bled s ostrovním kostelem Nanebevzetí Panny Marie a majestátní Postojenskou jeskyní s podzemní řekou. Ale nenechte se zlákat jen turistickými magnety. Díky kompaktní rozloze je Slovinsko ideální pro road trip. Objevte kouzlo méně známých oblastí a nenechte si ujít tato fascinující místa.

Jezersko: Oáza klidu a gurmánský ráj

Jezersko
Foto: Jošt Gantar for Vila Planinka
Jezersko
Autentický zážitek a únik od davů turistů nabízí oblast Jezersko, která se nachází hned za hranicemi. Z České republiky jste tu autem za šest hodin a z Bratislavy za pouhé čtyři. Nechte se hýčkat klidnou atmosférou a panenskou přírodou, kde se čas zastavil. Mobil raději zahoďte do jednoho z malebných jezírek, která sice nedosahují rozlohy slavného Bledu, ale působí stejně kouzelně.
Ticho divoké přírody si můžete vychutnat v novém hotelu Vila Planinka, který nabízí ideální výchozí bod pro pěší túry i cyklistické výlety po okolních horách a údolích. Interiér hotelu je protkán teplem a vůní dřeva, čímž vytváří útulnou a hřejivou atmosféru. Místní obyvatelé na pozemku před staletími objevili dokonce čtyři energetické body s uklidňujícím a terapeutickým účinkem. Pro kratší výlet se vydejte k Planšarskému jezeru, které leží jen kousek od Vily. 
Vila Planinka
1 / 9
Vila Planinka
Foto: Vila Planinka
Nezapomeňte ochutnat speciality hotelové michelinské restaurace. Pokrmy inspirované alpskou krajinou z čerstvých místních surovin vyprávějí svůj osobitý kulinářský příběh. Odvážní gurmáni si můžou pochutnat na pomalu pečené medvědí kýtě s brusinkami nebo medvědím prosciuttu s oříškovým krémem. Na milovníky ryb čeká lahodný pstruh a pro vegetariány vynikající smažený celer. Vinný lístek s více než 250 položkami zaručeně uspokojí i ty nejnáročnější znalce vína. Zvláštní pozornost si zaslouží oranžová vína z udržitelných vinic, která zaujmou svou jedinečnou barvou, komplexní chutí a minerálními tóny.

Pobřežní klenoty

Slovinská riviéra, skrytá na pobřeží Jaderského moře, se pyšní malebnými městečky, okouzlujícími plážemi a dechberoucími panoramaty. Nabízí ideální únik do středomořské atmosféry jen dvě hodiny jízdy od severních hranic. Mezi klenoty riviéry patří přímořská trojice: Izola, Piran a Portorož. Cestou do jednoho z nich se nezapomeňte zastavit u smaragdové krásky, jak se jí přezdívá, totiž u řeky Soči. Její barva uchvátí každého a básníka Simona Gregorčiče inspirovala k psaní poezie. Zahlédnout jste ji mohli i ve filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian. Železniční Solkanský most, tyčící se nad ní, je nejdelším obloukovým mostem na světě. Výhled na něj je opravdu jedinečný.
Solkanský most
Foto: Getty Images
Solkanský most
Za další hodinu jízdy směrem k pobřeží se ocitnete v malebném rybářském městečku Izola, ideálním útočišti pro ty, kteří prahnou po klidné atmosféře a osvěžujícím mořském vánku. Z nově otevřeného butikového hotelu Degrassi jste jen pár kroků od tyrkysové hladiny. V horkém létě vám příjemný stín přinese nedaleký borovicový park. Hotel potěší i krásným barem a kavárnou. A pro ty, kteří touží po maximálním luxusu, nabízí pokoje s vlastní vířivkou a saunou. Rádi vám tu pomohou naplánovat i menší výlety. Prozkoumejte mořskou rodinnou farmu v přírodním parku Sečoveljske soline, ponořte se do tajemného světa lanýžů v okolních lesích nebo se vydejte na dobrodružnou výpravu za skrytým tajemstvím Izoly, které vám odhalí jen tajuplná hra, při které zábavnou cestou prozkoumáte celé město. Jen půl hodiny od Izoly se pak nachází vesnička Lipica, domov slavného plemene koní – lipicánů.
Pouhých 11 kilometrů od Izoly se nachází Piran, malebné přímořské městečko s okouzlující atmosférou. Projděte se úzkými uličkami lemovanými barevnými balkonky a navštivte obchůdky plné lákavých pochutin a originálního umění. Auto zaparkujte v jedné z garáží u vstupu do města, jelikož centrum je pěší zónou s omezeným provozem, čímž si zachovává klidnou atmosféru. Vliv Benátek, které nad Piranem vládly po dobu půl století, se odráží v jeho architektuře. Dominantou města je elegantní náměstí Tartini pojmenované po slavném houslistovi a skladateli Giuseppem Tartinim. Místní si tu na mořské plody a těstoviny rádi zajdou do restaurace Neptun (rezervace nutná) a nejlepší pistáciový croissant s výhledem na moře ochutnáte v Da Noi. Pro panoramatický výhled na celé pobřeží se vydejte k vinné fontáně Vinakoper, která se nachází jen pár minut jízdy autem od Piranu ve vesnici Marezige.
Piran
1 / 5
Piran
Foto: Archiv autora
Za ruchem a zábavou vyrazte do Portorože, právem oblíbeného letoviska plného života. Nabízí nepřeberné možnosti vyžití, pestrou gastronomii, krásné pláže a jeden z nejluxusnějších hotelů Slovinska, Kempinski Palace. Bývalá rezidence královské rodiny se pyšní velkolepou architekturou a nabízí přímý přístup na soukromou pláž i elegantní terasu s bazénem, zasahujícím částečně do interiéru. Michelinskou hvězdou oceněná restaurace Sophia s okouzlujícím interiérem zdobeným jónskými sloupy a černým stropem vzdává hold Sophii Loren, která si hotel oblíbila a byla přítomna i při slavnostním otevření restaurace. Nabídka láká na speciality jako steak z bizona s humrem a kaviárem z lososa.
Kempinski Palace, Portorož
1 / 8
Kempinski Palace, Portorož
Foto: Kempinski Palace
Pro rodinnou dovolenou je pak lepší volbou Kempinski Adriatic, sesterský hotel vzdálený pouhých 15 minut jízdy autem v chorvatské Istrii. Čeká na vás průzračně čisté moře, bazén s brouzdalištěm pro nejmenší a krytý dětský koutek. Oba hotely se pyšní exkluzivním přístupem k dětem, aniž by se tím snižovalo poskytované luxusní ubytování a špičková péče. Relaxujte ve zdejších spa centrech inspirovaných Jaderským mořem. V restauraci Dijana pak ochutnejte chřestový salát s čerstvým lanýžem, krémovou polévku z mořských plodů typický pokrm brodet s hřebenatkami, krevetami, černými mušlemi a filetem z mořského vlka. 
Kempinski Adriatic
1 / 8
Kempinski Adriatic
Foto: Kempinski Adriatic
Glamping resort Chocolate village
Foto: Chocolate village
Glamping resort Chocolate village
Cesta zpět z pobřeží do Česka či na Slovensko může být delší, a proto si naplánujte sladkou tečku na závěr: Čokoládovou vesničku u Mariboru. Maribor, druhé největší slovinské město, se pyšní nejstarší vinnou révou na světě, která má už přes 450 let. Pouhých pět kilometrů od něj se nachází luxusní glampingový resort Chocolate village, vybudovaný zakladatelem továrny na mezinárodně oceňovanou čokoládu Teta Frida.
Vytvořte si vlastní čokoládu a ponořte se do světa čokoládových tajemství. Věděli jste, že existují jen tři druhy kakaa? Forastero, Criollo a Trinitario. Podle nich jsou pojmenované i typy ubytování. Na výběr máte domeček na stromě, prostornější variantu s terasou nebo domeček s jacuzzi u bazénu (bohužel ne naplněného čokoládou). Užijete si klid chráněné krajinné oblasti a výhled na malebnou řeku. V blízkosti se nachází vše potřebné: kavárna, restaurace a oblíbená cyklostezka Drava. Pět kilometrů odsud vás lanovka vyveze na Pohorje, největší slovinské lyžařské, cyklistické a turistické centrum.
Glamping resort Chocolate village
1 / 7
Glamping resort Chocolate village
Foto: Chocolate village