Cestování

11 nejkrásnějších pláží v Evropě

Evropské pláže vás rozhodně nezklamou, některé z nich patří dokonce k nejkouzelnějším místům na planetě. V Evropě najdete tisíce kilometrů rozmanitého pobřeží. Je jisté, že v každém přímořském místě objevíte pláž, která bude vyhovovat vašemu gustu.
Foto: Adrian Meško for Vogue CS
Toužíte po zlatém písku a křišťálově čisté vodě? Vydejte se do Itálie; přesně tohle najdete na Sardinii, v Apulii a na Sicílii. Milujete surfování? Máme pro vás tajný tip na kouzelnou dánskou pláž, které se přezdívá Studená Havaj. Lákají vás spíš vápencové útesy a majestátní skalní útvary? Tak to musíte do Portugalska. Na nejlepších evropských plážích si budete připadat jako ve snu, ať už budete obklopeni tyrkysově zbarvenými vodami Středozemního moře, nebo burácejícími vlnami Atlantiku. Máme pro vás 11 tipů, které si musíte přidat do svého seznamu. A nechybí ani tipy, kde se ubytovat v jejich okolí.  

1. Torre Sant’Andrea, Apulie, Itálie  

Foto: Massimo Virgilio/Unsplash
Torre Sant’Andrea, Apulie, Itálie  
Největší masa lidí, kteří míří za sluncem do Itálie, volí pobřeží Amalfi. Není divu, že jeho pláže vévodí žebříčkům popularity. Vy ale zamiřte jižněji, do Apulie. Tamní panenské pláže a skalnatá scenérie vám vyrazí dech. Naberte směr Torre Sant'Andrea. Než skočíte z nevysokého útesu do tyrkysově zbarvených vod, pokochejte se okolní krásou zdejších skal. Pláž sice nepřekypuje množstvím písku, do kterého lze ulehnout, zdobí ji ale velké ploché kameny, na které lze rozprostřít ručník i plážovou tašku.   
Kde se ubytovat? Vila Montekore leží pouhých 20 minut jihovýchodně od Torre Sant’Andrea. Rozložila se na dvaceti akrech organické zemědělské půdy. Bydlení tu najde jen osm hostů, kteří si mohou užívat rozlehlé zahrady, bazénu a nespočtu malebných zákoutí. Ideální pro odpočinek u knihy nebo na odpolední koktejl. 

2. Praia Dona Ana, Algarve, Portugalsko 

Foto: Profimedia
Praia Dona Ana, Algarve, Portugalsko 
V kraji Lagos najdete některé z nejlepších pláží regionu Algarve, včetně Praia Dona Ana. Tahle chráněná písečná pláž se pyšní typickými vápencovými útesy zlaté barvy. Je ideální pro šnorchlování. Když prší, můžete na ní strávit den pod deštníkem, s dobrou knihou v ruce. Vydejte se na procházku, během níž můžete obdivovat impozantní skalní útvary, mořské komíny a jeskyně. Chcete víc prozkoumat pobřeží? Půjčte si kajak. 
Kde se ubytovat? Casa Mãe byl opuštěný dům u moře, který se proměnil v kouzelný butikový hotel. Najdete ho v Lagosu. Do hotelové restaurace dodávají místní farmáři denně čerstvé produkty. Vajíčky se tady ale zásobují sami – na zahradě chovají 200 slepic.   

3. Reynisfjara, Island

Foto: Shadman Sakib/Unsplash
Reynisfjara, Island
Tahle pláž s černým pískem je pravděpodobně nejoblíbenější v celé zemi. A není divu. Ohromí vás čedičové sloupy, které vypadají jako nalepené po stranách útesu. Z vody trčí mořské komíny. Při odlivu můžete prozkoumávat malé jeskyně a zátoky, které se rozsypaly podél pobřeží. Zároveň se můžete oddat pozorování mořských ptáků během hnízdění. Papuchalkové a guillemoti tu vyvádějí mladé od května do srpna.
Kde se ubytovat? Bedekr South Iceland Itinerary doporučuje pobyt v hotelu Ranga, který najdete jen hodinu od pláže. Tahle luxusní venkovská chata se rozprostírá u řeky. Každé apartmá je zařízeno v odlišném stylu, který odráží atmosféru některého ze sedmi různých kontinentů. 

4. Kaputaş Beach, Antalya, Turecko

Foto: Oleksii Hubskyi/Unsplash
Kaputaş Beach, Antalya, Turecko
Tuhle úchvatnou pláž najdete mezi městy Kaş a Kalkan. Všechny krásy Středomoří si na ní užijete naplno. K pláži se dostanete po dlouhém schodišti. Získá si vás okolní panenská příroda a tyrkysové moře lemované členitými strmými útesy. Ocení ji hlavně milovníci plavání a šnorchlování. Pláž zdobí zlatý písek s malými bílými oblázky. 
Kde se ubytovat? Courtyard Kalkan má jen šest pokojů, které se seskupily kolem kouzelné zahrady. Její atmosféra vás přenese zpět v čase. V roce 2012 místo zrestaurovali v tradičním stylu místní architekti Kutay a Pınar Karabağ. Interiéry dodalo studio Bihter Türkfiliz. 

5. Pointe de l’Aiguille, Cote d’Azur, Francie

Foto: Profimedia
Pointe de l’Aiguille, Cote d’Azur, Francie
Azurové pobřeží je domovem proslulých pláží. Táhnou se od Saint-Tropez a Cannes po Nice a Saint-Jean-Cap-Ferrat. Hledáte klidnější stránku francouzské Riviéry? Ve vesnici Théoule-Sur-Mer objevíte osamělou oblázkovou zátoku. Poznáte ji podle dočervena zbarvených skal (před miliony let se zformovaly vulkanickou činností – barvu získaly od sopečného lávového proudu). Milovníci šnorchlování si zde můžou užít krásy podvodního světa. 
Kde se ubytovat? Nově otevřený hotel Château de Théoule má 44 pokojů. V 17. století se v budově vyrábělo mýdlo, později se dům změnil na soukromé sídlo. Hotel patří do vlastnictví Millésime Collection. Má vlastní soukromou pláž. Užijete si zde nejen lodní výlety, ale i túry do hor – Massif d'Estérel máte odsud jen kousek. 

6. Pláž Pasjača, Dalmácie, Chorvatsko 

Foto: Getty Images
Pláž Pasjača, Dalmácie, Chorvatsko 
Tuhle intimní pláž najdete v jižní Dalmácii, jižně od Dubrovníku. Autem jste tu z Dubrovníku za pár minut. Pláž omývají mořské vody modrozelené barvy a obklopují ji úchvatné útesy. Vede k ní úzká cesta, kterou na jejím konci doplňuje řada schodů vytesaných do skály. Za návštěvu stojí i nedaleká vesnice Popovići, ve které vás okouzlí tradičními domy. Okolní krajina je posetá olivovými háji. Nezapomenutelný zážitek!
Kde se ubytovat? Necelých 20 minut jízdy na sever leží krásné město Cavtat. Hotel Supetar Cavtat je šestnáctipokojový butikový hotel, který se rozložil v soukromé vile z dvacátých let 20. století.

7. Platja de sa Boadella, Costa Brava, Španělsko

Foto: Getty Images
Platja de sa Boadella, Costa Brava, Španělsko
Tahle malebná pláž zdobí pobřeží Costa Brava. Budete si tu připadat jako ve snu. Písek má zlatou barvu, moře tyrkysovou. Pláž v celé její osamělosti i divokosti obklopují útesy a borovicové háje. Řadí se k menším plážím v kraji a vyhovuje těm, kteří hledají klid. (Pozor! Tahle pláž je nudistická, ale svlékání rozhodně není podmínkou toho, abyste na pláži spočinuli.) 
Kde se ubytovat? Rezervujte si pokoj v butikovém hotelu La Bionda. Leží v historickém centru Beguru. Ve třicátých letech 20. století si v téhle budově ženy založily intelektuální centrum.  

8. Národní park Thy, Dánsko 

Foto: Getty Images
Národní park Thy, Dánsko
Mezi naším výběrem nejlepších evropských pláží figuruje i Dánsko. Překvapivé zjištění? Pro surfaře žádná novinka. Oblast Thy dostala přezdívku Studená Havaj a milovníci velkých vln se jí nemůžou nabažit. Malebné pláže nabízejí celou škálu dalších možností – můžete si tu například rozložit piknikový stolek a ochutnávat čerstvě ulovené mořské plody a přitom se kochat nádherným výhledem na moře. Dobrou volbou je zkusit kitesurfing, nebo windsurfing. 
Kde se ubytovat? Což takhle zkusit samotu v lese? Pronajměte si domek s doškovou střechou od společnosti Land Folk. Interiéry jsou ve stylu skandinávského designu. Obývací místnosti vévodí krb pod klenutým stropem. Stěny a dveře jsou z douglasky. 

9. Pláž Tsigrado, Milos, Řecko

Foto: Profimedia
Pláž Tsigrado, Milos, Řecko
Kdo by si tuhle pláž měl připsat do svého must see seznamu? Dobrodruzi, kteří už prozkoumali Sarakiniko a hledají další malebnou zátoku. Milovníci zdolávání náročných ferrat. Pořádně se připoutejte, tohle bude jízda! Abyste se dostali k pláži s jemným bílým pískem, musíte zdolat strmý (ale vzrušující) sestup s pomocí lan a žebříků. Námaha stojí za to. Pláž omývají modrozelené vody a panuje tu božský klid. Vyrazte sem ale brzy ráno, než tuhle krásu začnou obdivovat i druzí. K prozkoumávání podvodního světa se vybavte šnorchlem.
Kde se ubytovat? Skinopi Lodge leží u moře. Na ploše o rozloze devíti akrů najdete sedm vil, které obklopují olivovníky. Interiér každé z vil je geniálně propojený s venkovním prostorem. Z pokojů si užijete výhled na záliv Milos.  

10. Pláž Luskentyre, ostrov Harris, Skotsko 

Foto: Pearse O'Halloran/Unsplash
Pláž Luskentyre, ostrov Harris, Skotsko 
Tahle britská pláž je velkolepá, a zároveň poněkud záhadná. Vypadá to tu jako v tropech, ač jste na severu Evropy. Vzhled pláž získala kvůli mílím bílého písku a tyrkysovým vodám. Žije tu spousta divoké zvěře od mořských ptáků po tuleně. Kvůli divoké přírodě jsou tu oblíbené outdoorové aktivity. Bonus?  Po celý rok nepotkáte na procházkách přírodou ani nohu. 
Kde se ubytovat? Po celém Skotsku najdete ubytování na hradech a zámcích. Pobřežní zámek Amhuinnsuidhe pochází z viktoriánské éry. Rozkládá se na 50 000 akrech divoké krajiny a pojme až 18 lidí. Užijte si výhled na záliv a omrkněte soukromou sbírku obrazů umělce Williama McTaggarta. 

11. Pláž Ghajn Tuffieha Bay, Malta 

Foto: Profimedia
Pláž Ghajn Tuffieha Bay, Malta 
Tahle pláž nedávno zvítězila mezi nejkrásnějšími evropskými plážemi. Jde o skrytý klenot, který se táhne podél pobřeží Malty. Pláž najdete na severním konci ostrova v chráněné zátoce. Zdobí ji červený písek a malebné útesy. Na své si tu přijdou plavci i milovníci šnorchlování. Navzdory své jedinečné kráse tu nenarazíte na ohromné davy, které obklopují nedalekou pláž Golden Bay. Důvod je zřejmý: Abyste si pláž užili, musíte k ní sestoupit z kopce (a po koupání se šplhat do kopce). Nejkrásnější evropská pláž prostě není pro lenochy!
Kde se ubytovat? Na Airbnb najdete vhodné ubytování ve všech koutech ostrova. V poklidné vesnici Mellieha objevte okouzlující městský dům v tradičním maltském stylu. Stojí jen kousek od pláže!
Text vyšel v originále na www.vogue.com