Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Sustainability

Velikonoce chutně a udržitelně

Viktorie Sapoušková6. 4. 2023
Příchod jara a největší křesťanské svátky v roce se samozřejmě musejí oslavit se vší parádou. Letos to ale udělejme šetrněji, s respektem k přírodě, prosím. Ještě než se vydáte na předsváteční nákupy, bedlivě zkontrolujte obsah své spíže (abyste v panice nenakoupili suroviny, které doma již máte, a následně je nevyhazovali). A nezapomeňte, že i původ surovin hraje roli (co můžete, nakupte na farmářských trzích). Hlavně se ale vyhněte nákupu vajec z klecových chovů. Jednoduše dejte přednost kvalitě před kvantitou.
Jako malá jsem se nejvíce těšila na sběr čokoládových vajíček, posledních pár let u mě vede sběr kopřiv. Pro milovníky čokolády mám ale dobrou zprávu: vegan čokoládová vajíčka a zajíčky najdete na Puro Shop, a dokonce i v nabídce Lindt. Já osobně si však nenechám ujít velikonoční limitku od Ajaly, vlašáky v pravé mayské čokoládě. Co na sváteční tabuli?Doporučila bych fermentovanou březovou mízu Euforia. Březová míza k začátku jara totiž neodmyslitelně patří. Tato fermentovaná chutná ještě o něco líp a navíc má blahodárný vliv na střevní mikrobiom.
1 / 5
Foto: Viktorie Sapoušková

Co na Zelený čtvrtek, když ne špenát?

Přiznávám, velikonoční tradice jdou z velké části mimo mě. Od dětství si ale užívám Zelený čtvrtek. Jsem si přitom naprosto jistá, že tuto lásku ve mně zakořenila babička, která mi v tento den připravovala špenát s opravdu velkým množstvím česneku. Poslední roky spolu sice Zelené čtvrtky netrávíme, ale jedno přece jen zůstalo — dodnes si posíláme, co na Zelený čtvrtek připravíme. A už to zdaleka není jen o špenátu. Ráda bych se s vámi proto podělila o recept na své oblíbené „Go green noodles.“

Na pesto budete potřebovat:

  • 60 g thajské bazalky (nebo koriandru);
  • 100 g bio kešu;
  • 2 stroužky česneku;
  • 20 g rýžového oleje;
  • šťáva z 1/2 limety;
  • 80 g vody;
  • sůl
  • 250 g rýžových nudlí;
  • 1/2 PL oleje;
  • divokou brokolici;
  • edamame;
  • bylinky na ozdobení.
  1. Všechny výše uvedené suroviny vymixuji ve výkonném blenderu.
  2. V hrnci přivedu vodu k varu, vypnu plotnu a do vroucí vody vložím rýžové nudle. Jakmile jsou měkké, vodu sliji a nudle buď zchladím, nebo ještě teplé promíchám s pestem.
  3. Na pánvi lehce orestuji edamame a divokou brokolici, vše dám do mísy. Následně na pánvi rozehřeji pesto, vmíchám do něj nudle a krátce orestuji. Pokud se mi nudle a pesto spojí v jeden chuchvalec, podliji jej ještě trochou vody. Přidám brokolici, edamame a dozdobím. A pokud máte rádi ostřejší, posypejte chilli vločkami.

Autor: Viktorie Sapoušková
Foto: Viktorie Sapoušková
Nikdy jsem nebyla fanouškem tolik oblíbeného mazance. Jestli si ale bez něj Velikonoce neumíte představit, můžete vyzkoušet recept Nikolety Kováčové nebo variantu z blogu A co teda jíš?. Mimochodem, já vždycky dávala přednost vajíčkové pomazánce. Dokonce i před nádivkou. Za posledních osm let, co se stravuji rostlinně, jsem vyzkoušela hromadu pomazánek, které by tu vajíčkovou měly nějak připomínat. A mám ji! Recept jsem sepsala pro Forky’s. Ale pozor, chutná nejlépe druhý den a na čerstvém chlebu. Pokud jste z Prahy a nepečete si svůj bochník doma sami, doporučuji vyrazit do Praktiky, Esky nebo se stavte U Kalendů. K Velikonocům ovšem patří také jarní byliny, které nejčastěji končí v nádivkách. Já je raději přidávám třeba do salátů, pesta nebo smoothie. Tady je recept na moje oblíbené, které říká sbohem zimě a vítá jaro:

Na speciální jarní smoothie se vám bude hodit:

  • 300 ml rostlinného mléka;
  • PL mandlového másla;
  • hruška;
  • hrst polníčku;
  • hrst kadeřníku;
  • hrst kopřiv;
  • špetka soli a kardamomu.
Všechny suroviny dejte do výkonného blenderu a mixujte.
Autor: Viktorie Sapoušková
Foto: Viktorie Sapoušková
„Ještě než se úplně setmí, stihni nasbírat pár divokých bylin. První výhonky popence, vysemeněnou zplanělou rukolu, salát polníček, listy pampelišky a mlaďounký šťovík smíchám s olivovým olejem, vinným octem a solí. Sůl v tomto nálevu vyjadřovala o pesachové hostině slzy dětí Izraele prolité v egyptském zajetí. Naše sváteční večeře, než odjedeme autem k ledovému jezeru,“ píší v knize Svátosti autorky Lucie Králíková a Michaela Karásek Čejková, které zde představují původní tradice a lidové zvyky. Doporučuji vám nalít si Euforii macerovanou s kadidlem a začíst se.
Tak krásné Velikonoce a především odpočinek!