SustainabilityVelikonoce chutně a udržitelně
Viktorie Sapoušková6. 4. 2023
Příchod jara a největší křesťanské svátky v roce se samozřejmě musejí oslavit se vší parádou. Letos to ale udělejme šetrněji, s respektem k přírodě, prosím. Ještě než se vydáte na předsváteční nákupy, bedlivě zkontrolujte obsah své spíže (abyste v panice nenakoupili suroviny, které doma již máte, a následně je nevyhazovali). A nezapomeňte, že i původ surovin hraje roli (co můžete, nakupte na farmářských trzích). Hlavně se ale vyhněte nákupu vajec z klecových chovů. Jednoduše dejte přednost kvalitě před kvantitou.
Jako malá jsem se nejvíce těšila na sběr čokoládových vajíček, posledních pár let u mě vede sběr kopřiv. Pro milovníky čokolády mám ale dobrou zprávu: vegan čokoládová vajíčka a zajíčky najdete na
Puro Shop, a dokonce i v nabídce
Lindt. Já osobně si však nenechám ujít velikonoční limitku od
Ajaly, vlašáky v pravé mayské čokoládě. Co na sváteční tabuli?Doporučila bych fermentovanou březovou mízu
Euforia. Březová míza k začátku jara totiž neodmyslitelně patří. Tato fermentovaná chutná ještě o něco líp a navíc má blahodárný vliv na střevní mikrobiom.
Foto: Viktorie Sapoušková
Co na Zelený čtvrtek, když ne špenát?
Přiznávám, velikonoční tradice jdou z velké části mimo mě. Od dětství si ale užívám Zelený čtvrtek. Jsem si přitom naprosto jistá, že tuto lásku ve mně zakořenila babička, která mi v tento den připravovala špenát s opravdu velkým množstvím česneku. Poslední roky spolu sice Zelené čtvrtky netrávíme, ale jedno přece jen zůstalo — dodnes si posíláme, co na Zelený čtvrtek připravíme. A už to zdaleka není jen o špenátu. Ráda bych se s vámi proto podělila o recept na své oblíbené „Go green noodles.“
Na pesto budete potřebovat:
- 60 g thajské bazalky (nebo koriandru);
- 100 g bio kešu;
- 2 stroužky česneku;
- 20 g rýžového oleje;
- šťáva z 1/2 limety;
- 80 g vody;
- sůl
- 250 g rýžových nudlí;
- 1/2 PL oleje;
- divokou brokolici;
- edamame;
- bylinky na ozdobení.
- Všechny výše uvedené suroviny vymixuji ve výkonném blenderu.
- V hrnci přivedu vodu k varu, vypnu plotnu a do vroucí vody vložím rýžové nudle. Jakmile jsou měkké, vodu sliji a nudle buď zchladím, nebo ještě teplé promíchám s pestem.
- Na pánvi lehce orestuji edamame a divokou brokolici, vše dám do mísy. Následně na pánvi rozehřeji pesto, vmíchám do něj nudle a krátce orestuji. Pokud se mi nudle a pesto spojí v jeden chuchvalec, podliji jej ještě trochou vody. Přidám brokolici, edamame a dozdobím. A pokud máte rádi ostřejší, posypejte chilli vločkami.
Foto: Viktorie Sapoušková
Nikdy jsem nebyla fanouškem tolik oblíbeného mazance. Jestli si ale bez něj Velikonoce neumíte představit, můžete vyzkoušet
recept Nikolety Kováčové nebo variantu z blogu
A co teda jíš?. Mimochodem, já vždycky dávala přednost vajíčkové pomazánce. Dokonce i před nádivkou. Za posledních osm let, co se stravuji rostlinně, jsem vyzkoušela hromadu pomazánek, které by tu vajíčkovou měly nějak připomínat. A mám ji! Recept jsem sepsala pro
Forky’s. Ale pozor, chutná nejlépe druhý den a na čerstvém chlebu. Pokud jste z Prahy a nepečete si svůj bochník doma sami, doporučuji vyrazit do
Praktiky,
Esky nebo se stavte
U Kalendů. K Velikonocům ovšem patří také jarní byliny, které nejčastěji končí v nádivkách. Já je raději přidávám třeba do salátů, pesta nebo smoothie. Tady je recept na moje oblíbené, které říká sbohem zimě a vítá jaro:
Na speciální jarní smoothie se vám bude hodit:
- 300 ml rostlinného mléka;
- PL mandlového másla;
- hruška;
- hrst polníčku;
- hrst kadeřníku;
- hrst kopřiv;
- špetka soli a kardamomu.
Všechny suroviny dejte do výkonného blenderu a mixujte.
Foto: Viktorie Sapoušková
„Ještě než se úplně setmí, stihni nasbírat pár divokých bylin. První výhonky popence, vysemeněnou zplanělou rukolu, salát polníček, listy pampelišky a mlaďounký šťovík smíchám s olivovým olejem, vinným octem a solí. Sůl v tomto nálevu vyjadřovala o pesachové hostině slzy dětí Izraele prolité v egyptském zajetí. Naše sváteční večeře, než odjedeme autem k ledovému jezeru,“ píší v knize
Svátosti autorky
Lucie Králíková a
Michaela Karásek Čejková, které zde představují původní tradice a lidové zvyky. Doporučuji vám nalít si Euforii
macerovanou s kadidlem a začíst se.
Tak krásné Velikonoce a především odpočinek!