Vogue Supports Local Fashion

Nová kolekce Leeda Flow jako reminiscence sicilského léta

Lucie Kutálková je se svou značkou Leeda na českém trhu už jednadvacet let. Za tu dobu si získala zasloužené renomé a širokou klientelu. Ta se ráda a pravidelně vrací k nadčasovému modernímu stylu, který je pro Leedu typický. Seznamte se s novou letní kolekcí, kterou inspirovalo barevné a voňavé sicilské léto.
Foto: Anežka Horová
LEEDA
Kolekce Leeda Flow doslova splývá a plyne. Metaforicky jako připomínka toho, jak pomalu a příjemně plyne čas, když máme prázdniny, i hmatatelně, protože je plná splývavých materiálů v příjemně vzdušných střizích. Objemy střídají průstřihy a mezi dlouhými metrážemi látek prosvítají kusy nahého těla. Leeda Flow vznikla jako Luciina vzpomínka na léto na Sicílii se všudypřítomnou vůní citronů, jasmínů, černé kávy a čerstvého pečiva: „Opuštěné pláže skryté za písečnými dunami, kde ze sametového písku vyrůstají pestrobarevné rostliny. Místa, kde opuštěné paláce obrůstají popínavými květy a čas plyne pozvolna od východu k západu slunce, ve vlasech máte sůl a dlaně vybělené od mořské vody,“ říká o kolekci designérka Lucie Kutálková, se kterou jsme probrali nejen Leeda Flow, ale třeba i to, jak vybírat letní módní kousky a jak o ně pečovat, aby nám mohly dělat radost co nejdéle.
Foto: Anežka Horová
LEEDA

Jaký typ ženy nosí Leedu? Vím, že mezi vaše zákaznice patří například dokumentaristka Apolena Rychlíková, herečka Jenovéfa Boková a celá plejáda dalších. Je něco, co všechny „ženy Leedy“ spojuje?

Každá z nich je jedinečná a samozřejmě se jim styl i myšlenka Leedy líbí. Jsou to ženy aktivní v různých oborech. Portfolio mých zákaznic je široké a zahrnuje manažerky, umělkyně, spisovatelky nebo novinářky a herečky i proto, že stejně tak je široká i nabídka modelů v našich kolekcích od těch na denní nošení po ty originální na červený koberec. Mnoho klientek také využívá na speciální příležitosti naši půjčovnu.

Jakou osobnost by vás aktuálně bavilo obléknout*?

Ke svému štěstí potkávám velmi často zajímavé ženy, které mě baví a inspirují. V tuhle chvíli se moc těším na další spolupráci s herečkou Barborou Bočkovou.

Kromě zajímavé přírody a atmosféry, kterou vás Sicílie v nové kolekci inspirovala, zaujalo vás tam například také něco z kulturního dědictví nebo z módy? Jaký styl na Sicílii vede?

Další věcí, která mě zaujala je architektura. Miluji tamní kostely a jejich atmosféru, výzdobu i vůně. Líbí se mi, jak divoce, vášnivě a barevně slaví místní různé svátky, zdobí koňské povozy, vynášejí svaté na procesí i to, jak se loučí s mrtvými. Mám ráda barevné světelné výzdoby v úzkých kamenných ulicích a sošky panenky Marie na každém rohu. Co se týče současné módy, sahá bohužel globalizace i tam, takže něco zajímavějšího v odlehlejších místech ostrova nečekejte. Spíš se můžete inspirovat historií. Například v oblasti Ragusa je krásná expozice oděvů. Za módní současností jezdím spíš do Milána. Kolekce Leeda Flow je ale poměrně minimalistická, klidná a vyvážená. To je to, co na Sicílii hledám a nacházím.

Jaký by měl být materiál číslo jedna, když si vybíráme letní kousky?

Záleží, co od materiálu očekáváte a kam se zrovna chystáte. Za mne je to hedvábí například ve směsi s bavlnou, nebo prodyšná bavlněná madeira, která je v kolekci Flow také zastoupena.

Jak si vybrat základ letního šatníku v době klimatické krize a rekordních teplot? V čem nám bude ve městě i u vody fajn a zároveň to bude stylové?

Dobře zvolený základ šatníku vám celoročně usnadní rozhodování. Mám ráda košile s různými tvary límečků i bez nich nebo oversized košilové šaty z lehkých prodyšných materiálů. Hedvábí, bavlna, len, ramie… Volné a variabilní střihy – to je pro mne ideální cesta pro taková období.

Po čem naopak v létě nesahat?

Vyloučila bych materiály, které nejsou prodyšné nebo nemají funkční vlastnosti. Zároveň se ale nejedná o všechny umělé látky. Například Thermocool, který již mnoho let v kolekcích využívám, funguje skvěle. Modely z něj se výborně hodí nejen na cestování.

Jak se o kousky Leeda starat? Péče o oděv se stále ještě podceňuje nebo se o ní tolik nemluví, ale aby nám šaty skutečně vydržely, měla by být správná...

Péče o oděvy je celkově velmi důležitá a ta správná dokáže životnost oděvů velmi prodloužit. Miluji například hedvábí a vlnu. K jejich skvělým vlastnostem patří i samočisticí schopnost, rozhodně se nemusejí tak často prát nebo čistit. Stačí je párou oživit a nechat vydechnout na vzduchu. Je dobré používat kvalitní steamer, který oděvy osvěží. Doporučuji také nepoužívat aviváže, které mohou narušit elastická vlákna.

Jak vaše kolekce vznikají? Kde vybíráte a nakupujete látky?

Častokrát se nechám inspirovat materiálem, někdy mám zase jasnou představu o tématu a koncepci celé kolekce. Jindy mne inspiruje spolupráce s některou z osobností. Látky hledám hlavně na veletrzích, nejčastěji v Paříži. Spolupracuji i s italskými manufakturami. Preferuji lokální materiály a stále jsou v kolekcích Leeda zastoupené, ale nabídka se zužuje, výroby krachují a to mě mrzí. Na druhou stranu zase některé nové projekty vznikají.

Jakou byste dala radu začínajícím českým návrhářům*kám? Jak to nevzdat a na čem postavit v Česku fungující byznys model?

Výdrž, odhodlání, láska k oboru i k lidem – a k tomu ideálně pěkný počáteční budget. Pokud budget chybí nebo minimálně není tak pěkný, nevadí. Musí se to ale vybalancovat prvními uvedenými… Byznys je dobré postavit vždy na tom, v čem jste dobří a jedineční. Může to být osobní přístup a zakázka nebo třeba tvorba širších kolekcí. Také se například zaměřit na nějakou díru na trhu a tu využít pro svůj záměr. Cest je mnoho, ale velmi důležitá je kontinuita.
Foto: Anežka Horová
LEEDA