Vogue Supports Local Fashion

Plavky made in Czech Republic

S blížícím se létem přichází čas na nové plavky a české značky mají rozhodně v tomto segmentu co nabídnout. Vybrali jsme pro vás šest místních brandů, které nabízejí pestrý výběr plavek sportovních, kreativních bikin, plážových kompletů i doplňků.
Foto: Triola, Overall office, Plove
Pokud je nějaký segment české oděvní výroby poměrně silný, pak ten sportovní, do kterého spadají i plavky. Sportovní móda ve svých nejrůznějších iteracích je de facto našim národním krojem, což může dokazovat například velká oblíbenost a sledovanost olympijských kolekcí pod hlavičkou Alpine Pro. Zvykli jsme si sice na globalizovaný trh a nedáme dopustit na sportswearové titány, jako je Nike nebo Adidas, ty však zároveň v mainstreamu dobře ředí značky tuzemské provenience. S důrazem na větší ohleduplnost a udržitelnost se nabízí, abychom dali přednost lokální výrobě i letos v létě při výběru plavek. A nebude to rozhodně žádná oběť, protože právě funkční móda, důraz na moderní materiály a technologie je v české výrobě dobře zastoupená. A promítá se i do plavek, ať už sáhnete po mladých návrhářských jménech, jako je Overall Office či Plove, nebo po tradiční sportovní značce jako Litex.

Sportovní kousky z Litomyšle

Litex začínal v roce 1991 právě jako výrobce plavek, k těm postupně přidal ještě sportovní módu se zaměřením na fitness, jezdectví nebo hobby-horsing. V nabídce této firmy z Litomyšle, která zdůrazňuje výhradně českou výrobu a použití certifikovaných kvalitních materiálů s obsahem značkových elastických vláken od špičkových evropských výrobců (především ze Španělska, Francie nebo Itálie), jsou plavky sportovní i volnočasové. V obou případech je tu velkou výhodou pestrost střihů a hlavně možnost „mix and match“, takže můžete velikostně i stylově kombinovat vršek a spodek plavek tak, aby vám co nejlépe seděly. A sympatické je, že Litex myslí také na větší velikosti – některé modely plavek tady seženete do velikosti 58.

Overall Office a cesta ohleduplnosti

Nezávislá značka z Prahy založená návrhářkou Karolínou Juříkovou se snaží jít cestou co největší odpovědnosti a udržitelnosti. Klade důraz na péči o každý detail od šití pro různorodá těla po snahu o maximální šetrnost. Materiály v rámci této strategie volí buďto organické, regenerované, nebo deadstockové. Šije ve vybraných továrnách v Česku, které dodržují ekologické standardy a hotové kousky posílají v kompostovatelných nebo zrecyklovaných papírových obalech. Plavky z řady Spiral a Zoe jsou samozřejmě také navrženy a ušity lokálně, navíc z tkaniny z regenerovaných nylonových přízí ECONYL®, které se vyrábějí z odpadu například z rybářských sítí. Jde o měkkou prodyšnou tkaninu s lehkým saténovým leskem, odolnou vůči chlóru a opalovacím krémům a navrch s UV ochranou. Střihy hledají v Overall Office takové, aby vyhovovaly nejrůznějším typům postav, a tomu odpovídají i variabilní šňůrky u modelů Zoe nebo chytře konstruované průstřihy u Spiral. Některé kousky vznikají v limitovaných počtech, a to proto, aby studio netvořilo zbytečný odpad. Pokud se vám něco líbí, určitě týmu Overall napište, společně najdete kousek, který vám sedne, aniž by se muselo šít cokoli navíc.

Terezie Trusinová – prádlo a plavky má ve své DNA

Krejčovské řemeslo a tvorbu spodního prádla má Terezie Trusinová v krvi. Už její maminka totiž pracovala jako vedoucí výroby litoměřické Trioly, po revoluci pak založila Timo, kde Trusinová následně vystřídala několik pozic včetně té nejvyšší – generální ředitelky. „Celý svůj profesní život se věnuji tvorbě kolekcí spodního prádla, plavek, nočního prádla a prádla protetického,“ shrnuje. „Vždy se zasazuji o to, aby naše modely byly ideální kombinací DNA tradičního řemesla a moderní špičkové technologie s důrazem na komfort při nošení a nadčasový styl.“ Po mnoha letech úspěšného vedení Tima se rozhodla pro odvážný krok a založila vlastní značku, pod jejíž hlavičkou tvoří stylové plavky a beachwear: „Ve svých kolekcích se především soustřeďuji na perfektní zpracování a výběr nejlepších materiálů. Ty pocházejí z oblasti okolo jezera Como. Jsou zde firmy, které vyrábějí materiály a tvoří tisky, s více než stoletou tradicí. To mi umožnilo letos poprvé představit limitovanou kolekci Summer lights, kde je můj autorský tisk s logem TT v kombinaci černé a off white. Manufaktury v Itálii mi umožňují do kolekcí promítnout všechny nápady jak v materiálu, tisku či v ozdobách, tak ve zpracování. Mám ovšem radost, že se mi stále více daří nalézat i zde v Čechách skvělé výrobce, kteří dokonale ovládají své řemeslo,“ popisuje Trusinová a vysvětluje, že do svých kolekcí chce promítat své kořeny. I proto vznikla kolekce Bohemia Valley, která je oslavou Tereziina životního stylu. Nechybí v ní potisky a například také ručně vyráběný proutěný košík: „V kolekcích chci navodit pocit nekonvenčního stylu života, svobody, ženskosti. Pomáhá mi, že se tak trochu potírá rozdíl mezi plavkami a vrchním ošacením. Díky tomu mohu tvořit styly nejen na pláž, ale i pro chvíle strávené u skleničky s přáteli.“ U plavek Paris Trusinová poprvé použila ručně vyráběnou perleťovou odnímatelnou sponu. „V Čechách je dlouholetá tradice zpracování perleti a této možnosti chci ve svých kolekcích i nadále využívat. Perleť k vodě patří,“ vysvětluje.

Tradice má jméno Triola

Triola patří k českým klenotům. Firma, jejíž kořeny sahají do první republiky, kdy byla založena podnikateli Antonínem Paříkem, Josefem Džbánkem a Jaroslavem Sobolem a šije spodní prádlo i plavky ve svém závodě v Horním Jiřetíně. Tým Trioly klade důraz na širokou škálu velikostí, ruční výrobu a kvalitní materiály ať už českého, nebo evropského původu. Pro letošní rok šla tato značka po žhavém trendu lesku a představila také minisérie: malé řady až čtyř různých podprsenek a kalhotek ve stejném nebo podobném designu, které lze skvěle kombinovat (i zde můžete horní a spodní díly libovolně volit stylem „mix and match“). Těchto řad je letos dokonce osm a široká je i nabídka velikostí pro prsa od velikosti košů B do K a L, s obvody pod prsy od 65 do 100 cm. Právě pro ženy s velkými prsy je právě tato značku skvělou volbou, má vychytané střihy, materiály a technologie, které prsa podrží a jsou maximálně komfortní. Slibují navíc dlouhou životnost, a to co se týče držení tvaru, tak i zachování barev. Letošní velkou novinkou jsou také plavkové menstruační kalhotky Dorina Santana s voděodolnou vrstvou, která absorbuje až 10 ml tekutiny a samozřejmě neprosákne do lícu plavek ani do vody. Je rozhodně skvělé, že výrobci plavek myslí právě i na tohle a my nemusíme jen smutně koukat z pláže, když nám menstruace vyjde na období dovolené. Černé Doriny jsou navíc nejen funkční, ale také stylové, s pohodlným středně zvýšeným pasem a efektním řešením s průhledy na bocích.

Hravé, autorské, udržitelné

Plove založila absolventka Ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM Pavlína Miklasová. Jako vůbec první v ČR už v roce 2017 začala pracovat s regenerovanými nylonovými vlákny Econyl®, která vznikají zpracováním odpadu, třeba průmyslových plastů nebo rybářských sítí (s tímto materiálem pracují také v Overall Office). Její plavky jsou především autorské, leckdy experimentální a hodně hravé. Kromě plavek nabízí Pavlína Miklasová také stylové a pohodlné župany a osušky nebo sandálky, které oceníte u vody i u bazénu: Plove Light jsou inovativní díky použití plavkoviny na svršek boty, který je bezešvý, pružný, super pohodlný a dobře se přizpůsobí vaší noze. Mimo stálé modely nabízí Plove také speciální limitky, jako byla ta loňská ve spolupráci s Preciosou nebo ta letošní, která vznikla jako oslava italského léta s proseccem Mionetto. Pokud hledáte skutečně originální kousky, nebojíte se vzorů a barev, pak Plove bude přesně pro vás.

Podprsenky pro skutečné ženy všech tvarů

Vznik Tima se datuje do roku 1992, kdy vzniklo oddělením části společnosti Triola. Výrobnu má v Litoměřicích a tamní švadleny za rok zpracují neuvěřitelných 6000 km nití. I přes velký výrobní objem je ve svých hodnotách a základech Timo stále rodinnou firmou, která tvoří pro skutečné ženy už desítky let. I zde se klade důraz na střihovou důmyslnost především při zpracování podprsenek pro velká prsa. Plavky v Timu sledují aktuální trendy, ale respektují přitom oblíbené střihy a typy podprsenek, které jsou zákaznicemi značky dlouhodobě vyhledávané. Nejoblíbenější stálice jsou push-up podprsenky a další vyztužené plavky ve střizích DreamBra a BeautyBra. „V rámci nové kolekce se mohou zákaznice těšit na náš bestseller, totiž na plavky NettieBra, které nyní představujeme ve dvou nových zářivých barvách – smaragdově zelené a veselé růžové,” popisuje jednu z novinek produktová manažerka Romana Rajmonová. „Další novinkou jsou variabilní trojúhelníkové plavky bez výztuže, které se dají nosit na více způsobů a určitě potěší ženy, hledající sportovnější pohodlné plavky bez kostic.” Samozřejmostí jsou pohodlná variabilní ramínka, která lze zapnout klasicky, křížem i úvazem za zády.