Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Advertorial

Nejlepší future vintage šperky

1. 11. 2023
Kodaňská aukční síň Bruun Rasmussen, která spolu s dalšími akčními domy určuje trendy ve sběratelství šperků, aktuálně nabízí mnoho zlatých a perlových klenotů. Podobně jako kolekce značky Apart. Pořiďte si šperky, které se dají dědit a už teď jsou zaručenou investicí do takzvaných future vintage kousků.  
Autor: courtesy of Apart
Foto: courtesy of Apart
Rafinovaná pavé, usazení jednotlivých drahokamů i jemné konstrukční detaily nenarušující linie ani celkový dojem, to jsou přednosti šperků Apart. Ty se vyznačují jednoduchostí, která dává vyniknout preciznímu řemeslu. 
1 / 14
Foto: courtesy of apart
Samotná perla visící na řetízku nebo vsazená do prstenu plní svůj účel vynikajícím způsobem, a hodí se tak pro každou příležitost včetně těch nejformálnějších. A odhoďte představu o perlách symbolizující slzy, beztak se usadila jen v Čechách. Ve světě jsou naopak perly symbolem lásky, takže se stávají i skvělým darem. 
Autor: courtesy of apart
Foto: courtesy of apart
Nebo vsaďte na šperky s diamanty z kolekce Manhattan, v níž jsou drahokamy zasazeny v bílém čtrnáctikarátovém zlatě. Vintage nádech umějí dodat šperkům i rubíny. Ty syntetické se začaly vyrábět už na konci 19. století, a tak jsou v jejich výrobě známé postupy, které zaručují vysokou kvalitu vsazeného komponentu s vysokým leskem i povrchovou úpravou, která odolává povrchovému poškození. Vedle nich ale v portfoliu Apartu najdete i šperky s pestrými tanzanity, topazy i ametysty.
Bez ohledu na formu je však každý stříbrný šperk Apart, který je zdoben kamenem, upraven speciální technikou porhodiování, tedy pokovením ušlechtilým a tvrdým kovem rhodium. To dodává na odolnosti zasazenému komponentu. Designová řešení kolekcí nabízejíí pokročilé řemeslné postupy. V nabídce Apart na sebe upozorňují i další klenoty, třeba ty se speciálním hruškovitým brusem kamene, který má fasety vybroušené po celém svém obvodu, a tak může připomínat také tvar kapky. Tento brus je stále vzácnější od dob Lodewyka van Berckena, brusiče diamantů, který ho jako první představil, a proto letos značka některé z těchto šperků představuje ve speciální selekci, která má být nejlepším investičním výběrem z portfolia Apart.
1 / 10
Foto: courtesy of apart