Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Beauty talk

Margot Robbie o nové ikonické roli: Tohle jsem prostě nečekala

Cindy Kerberová14. 10. 2024
Po dvou letech barbiemánie, v níž sehrála brilantním způsobem hlavní roli, se Margot Robbie připravuje na novou (životní) úlohu a další ikonickou získala. Herečka a filmová producentka mluví o svém vztahu k vůním, o šťastných číslech, inspiraci a o novém filmu See You at 5, kde jí sekunduje Jacob Elordi.
Margot Robbie v kampani na parfém Chanel N°5
Foto: Chanel
Margot Robbie v kampani na parfém Chanel N°5
Jen málokomu se povedlo zabavit svět tak, jak to dělá poslední dva roky Margot Robbie. Role ikonické panenky Barbie znamenala pro australskou herečku nejen globální úspěch a potvrzení statusu módní superikony, ale také odstartovala její kariéru producentky. Její společnost LuckyChap Entertainment stojí za oceňovaným filmem Saltburn, v němž hraje mimo jiné Rosamund Pike, která se stala dubnovou Vogue CS cover star, a Jacob Elordi. Právě s ním ji ode dneška pojí další film – See You at 5. Robbie tu poprvé vystupuje v roli tváře kultovního parfému Chanel N°5. Tou se stala letos v srpnu jen měsíc poté, co oznámila světu své první těhotenství. 

Margot Robbie je hlavní tváří parfému Chanel N°5

Margot Robbie a Chanel pojí mnohaletá spolupráce. Herečka se stala oficiálně ambasadorkou značky v březnu 2018 a od té doby se objevuje nejen na přehlídkách značky, ale také v jejích kampaních. Ta první se týkala kolekce Coco Neige 2018/19 a fotografoval ji Karl Lagerfeld. O rok později se stala tváří vůně Gabrielle, hodinek J12 a rtěnek Rouge Allure Velvet Nuit Blanche. Nyní v rámci velmi striktní hierarchie módního domu postoupila na příčku nejvyšší. Stát se tváří Chanel N°5 je jako dostat Oscara a povýšení do šlechtického stavu v jednom. „Nikdy jsem si ani nepomyslela, že budu v takové pozici, abych byla spojována se značkou, jako je Chanel. A nejen to! Že jsem se někdy stanu tváří N°5, to jsem prostě nikdy nečekala," říká o tom, jak se zařadila do společnosti takových jmen jako Marilyn Monroe, Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Nicole Kidman a Marion Cotillard.
„Moje první vzpomínka na Chanel N°5 je reklama s Nicole Kidman, kterou režíroval Baz Luhrmann,“ prozradila Robbie Vogue. „Bylo mi asi 14 let a zrovna běžel v kinech Moulin Rouge. Tu reklamu si pamatuji tak živě. A protože Nicole je Australanka, poprvé jsem si díky ní uvědomila: „Ach, možná jsou tyhle sny na dosah.“ A pak jsem si pomyslela: „To je skvělé. Někdo jiný z mé země to dokázal. Možná to dokážu i já.“

Nová kampaň Chanel N°5

V červeném tvídovém kostýmku s minisukní ji ode dneška můžete vidět ve filmové kampani See You at 5 na jeden z nejslavnějších parfémů všech dob. „N°5 si spojuji s kampaněmi. Miluju je. Moc se mi líbila spolupráce Baze Luhrmanna s Nicole Kidman. Už jen ten moment, jak běží po newyorských ulicích, šaty za ní a šperky z ní padají. A miluju kampaně Ridleyho Scotta z osmdesátých let natočené u bazénu. V průběhu desetiletí došlo k tolika úžasným spolupracím s režiséry a talenty, kteří se spojili, aby vytvořili novou kampaň. Všichni se těší, co to bude, a vždycky je to tak jiné. Takže bylo opravdu zábavné dělat to s Lucou Guadagninem, se kterým jsem chtěla pracovat už opravdu dlouho. Známe se už léta a doufali jsme, že najdeme něco, co bychom mohli udělat společně."
Margot Robbie v kampani na parfém Chanel N°5
Foto: Chanel
Margot Robbie v kampani na parfém Chanel N°5

O parfémech

„Miluji vůně. Vždycky jsem je milovala. Pamatuji si, jak jsem byla opravdu malá a byla jsem nadšená představou, že jednou budu velká a budu moci nosit parfém! Teď ho nosím na krku, na zápěstí, nosím ho každý den, dokonce i když jdu večer spát. Opravdu mě dokáže dostat do té správné nálady. Proto si vždycky vybírám vůni pro postavy, které hraju. Parfému dokáže navodit náladu, která vydrží. Můžete odejít z místnosti, a pořád tam tak nějak zůstanete. Vůně mi také vždycky připadala osvobozující. Myšlenka, že můžete světu ukázat tu verzi sebe sama, kterou chcete, a mít možnost volby, je osvobozující."

O Chanel N°5

„Svůdná, silná, nezávislá, tajemná, abstraktní. Je to tak jedinečná, elegantní, silná a ve své podstatě velmi ženská vůně. Tohle všechno cítím. Ale je docela těžké tu vůni definovat. Je neuvěřitelně bohatá, abstraktní, a to jí dává tajemný aspekt a něco trochu neuchopitelného. Strašně se mi líbí, že vystihuje myšlenku ženskosti. Ale ne tak, aby ji zaškatulkovala, ale tak, aby ukázala její rozmanitost. Na různých lidech voní různě. Když ji nosíte, můžete si ji snadno přivlastnit, je jen vaše. Tato představa se mi líbí. Žena, která nosí N°5, vyzařuje klidnou sebejistotu, má šarm, vrozenou eleganci. Je strůjkyní svého osudu, je nezávislá a ví, co chce."

O šťastných číslech

O Coco Chanel se ví, že se ráda obklopovala nejrůznějšími talismany pro štěstí a ani výběr jména pro svůj první parfém neponechala náhodě. Legenda praví, že jí parfemář Ernest Beaux předložil několik vůní a ona si vybrala právě tu pátou. Pětku považovala za své šťastné číslo. A co Margot a její šťastná číslice? „Moje šťastné číslo je dvojka, protože jsem se narodila druhého. Provází mě po celý život. Líbí se mi, že se Gabrielle Chanel opravdu zabývala numerologií a astrologií, což jsem zjistila až poté, co jsem se značkou začala spolupracovat. Nikdy jsem o mademoiselle Chanel, ikoně, podnikatelce a královně módy, nepřemýšlela v těchto souvislostech. Když se ale podíváte na její návrhy oblečení a šperků, zjistíte, že se všude objevuje motiv jejího znamení zvěrokruhu, což byl Lev, a číslo 5, to se mi opravdu, ale opravdu líbí."

O Gabrielle Chanel

„Myslím, že to, co Gabrielle Chanel dělala před více než 100 lety, se dnes snadno dá považovat za samozřejmost. Ale v té době to bylo dost radikální. Vždyť i design flakonu byl v té době úplně jiný, než jaký dělali všichni ostatní. Všechny ostatní parfémy byly velmi zdobné a květinové. Ale ona řekla: „Chci vyrobit parfém, který voní jako žena.“ A tak se stalo. Myslím, že to bylo dost radikální poselství. To, co dělala, bylo v té době velmi rebelské. Změnila siluetu oblečení, jaké ženy nosily, a svými návrhy ukázala ženské tělo jiným způsobem. Ukázala jinou verzi ženskosti, jinou verzi toho, jak by žena mohla vonět a vypadat. Chanel byla jednou z prvních žen, které nově definovaly ženskost. Takže když se o ní říká, že je průkopnicí, je to pravda."

O filmu See You at 5

„Moje postava má v sobě takový klid, který se tak krásně hraje. Mám pocit, že je také docela silná a asertivní, sebevědomá, nezávislá, což opravdu ladí s parfémem. Je to velmi femininní typ, která má své touhy. To je něco, co se mi na tom filmu opravdu líbilo – hrdinka po něčem touží a jedná podle toho."

O spolupráci s Jacobem Elordim

„Když jsem se dozvěděla, že budu pracovat s Jacobem Elordim, pomyslela jsem si: Můj bože, to je úžasné. Jacob a já jsme oba z Queenslandu; žijeme asi hodinu jízdy od sebe v Austrálii. Už dříve jsem s ním spolupracovala, protože jsem byla producentkou filmu Saltburn, ale ještě jsem s ním nehrála a byla to opravdu zábava. Jsem opravdu šťastná, že do toho šel!"
Margot Robbie a Jacob Elordi v zákulisí natáčení kampaně Chanel N°5
1 / 7
Margot Robbie a Jacob Elordi v zákulisí natáčení kampaně Chanel N°5
Foto: Chanel