Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Krása

Co si sbalit do kosmetické taštičky, aby vám nic nechybělo (ani nepřebývalo)

Cindy Kerberová18. 7. 2024
Ač se to zdá nemožné, i beauty junkies se mohou sbalit do jedné cestovní kosmetické taštičky, kterou navíc propašujete v pohodě do příručního zavazadla. Vyzkoušeno na vlastní kůži. 
Autor: Emma Kotian, Getty images
Foto: Emma Kotian, Getty images

Chytře sbalená kosmetická výbava na prodloužený víkend i na celý týden

Jeden týden Atény na tři dny. Pak Paříž na otočku následovaná čtyřmi dny v Kazachstánu, víkend v Budapešti a znovu Athény, tentokrát na dva dny, potom Grasse na tři noci. Amsterdam. Na tiskovku do Soulu a zase rychle zpátky. Práce beauty directorky Vogue přináší vedle řady benefitů také značné množství stresu, a netýká se to jen uzávěrek. To, co většina lidí zažívá jednou, dvakrát do roka, já mám skoro každý druhý týden. Otázka zní, jak se sbalit do příručního zavazadla (protože nechcete riskovat zpožděný nebo ztracený kufr) a co si s sebou určitě vzít a co rozhodně nechat doma. Za ty roky jsem zjistila, že kosmetická taštička na cesty může být poměrně malá, a přitom obsahovat všechno, co skutečně použijete.
Nezapomeňte na maximální soustředění. I když nakoupíte veškerou kosmetiku v cestovním balení (pamatujte, že na palubu letadla nesmí nic, co má víc jak 100 ml, a v celkovém součtu objem tekutých produktů nesmí přesáhnout jeden litr), pořád vám může ledacos chybět, ale i spousta věcí přebývat. Fokus je při balení důležitý, stejně jako realistický pohled. Promyslete si, co všechno vás na cestě a hlavně v cílové destinaci čeká, a dle toho se také zařiďte. Pokud nemáte na místě v plánu gala večeři, kde je dress code black tie, a návštěvu polí hned následující den, je situace podstatně jednodušší. Klíčem k celému úspěchu (ať už jedete na jednu noc, nebo na celý týden) je vzít si s sebou minimum věcí, které vám ovšem zajistí maximální styl a komfort. 

Všechno, co budete pro svou pleť na dovolené skutečně potřebovat

Ne, nepotřebujete toner ani tři různá séra. Vlastně i bez očního krému se pár dní obejdete. Vážně. Co vám ale určitě nesmí chybět, je šetrný cleanser na čistění pleti a dostatečně hydratační krém, kterým si namažete obličej včetně očního okolí a taky krku, přičemž zbytek přípravku můžete použít na ruce. Doporučuji cestovní sady Simpl Therapy, zejména pak tu hydratační, která je vhodná pro každý typ pleti. Obsahuje čisticí mléko, hydratační sérum a krém. Vše v praktickém balení se šroubovacími uzávěry a v množství, která vám vydrží na tři až čtyři dny. Na čem ale rozhodně nemůžete šetřit, zvlášť při letní dovolené a výletech, jsou opalovací krémy.
Na týdenní dovolenou si ten tělový kupte až v cíli. Na obličej si ale vezměte zásoby z domova, aby se vám nestalo, že svého oblíbence (a všichni víme, jak citlivá záležitost je najít si ideální konzistenci) neseženete. Do cestovní taštičky vám v pohodě vklouznou tři čtyři menší lahvičky. Značky jako Lancôme, Tocobo nebo L'Oréal Paris mají praktické obaly, které snadno naskládáte na sebe, a ještě díky jejich šikovnému tvaru ušetříte místo. Mažte si jimi nejen obličej a krk, ale taky dekolt, ruce, nárty i celý zbytek těla (ne, není to škoda, každá ochráněná buňka se počítá). Na prodloužený víkend, i kdybyste ho měli strávit celý opalováním, vám vystačí. 
Parfém vyřešíte ideálně sadou vzorků, o které si řekněte v parfumerii, nebo si pořiďte tzv. discovery set a objevujte na cestách nové vůně, na které byste mi možná jinak netroufli. Spousta niche značek je nabízí za příjemnou cenu, miniaturky vůní se vejdou do mezírek mezi ostatní kosmetické přípravky.

Šetřete místo v kufru multifunkčními produkty

Vychytávkou také bude, když místo klasického deodorantu budete používat antiperspirant, jehož účinky vydrží 2 až 4 dny. Pro vlastní pocit komfortu si jej vezměte s sebou, ten kuličkový od Perspirex skoro žádné místo nezabere. Na suchá místa na těle, jako jsou lokty, kolena, paty, nehtové kůžičky a rty, je perfektní volbou vazelína. Padesátimililitrové balení vám vydrží hodně dlouho. V případě suché pleti bez problémů nahradí noční krém, můžete ji použít i jako lesk na rty, víčka, uhladit s ní poletující vlasy, promazat si celé tělo. V letadle je to jeden z mých must-have spolu s malým balením dezinfekce na ruce od Osté, která nevysušuje pokožku. Vazelínu nosím neustále s sebou, ať mám zrovna jakoukoliv kabelku. V klimatizovaném prostředí, kde je mimořádně suchý vzduch, si nehty a jejich okolí pak vždy vazelínou promažu, díky čemuž mě netrápí problém se suchou kůžičkou a záděrami. 
Last but not least: pleťový optický korektor v tubě od Kiko Milano. Vozím ho všude, v koupelně musím mít pořád jedno balení. Tento produkt je velmi specifický a nedá se zaškatulkovat. Roky ho používám pro jeho přirozeně zmatňující efekt a pro fakt, že po něm viditelně mizí póry. Stačí ho jen velmi malé množství, nahradí BB i CC krém, podkladovou bázi i pudr (a výborně se na něm drží i stíny a linky). Je to přesně jeden z těch přípravků, které jednou vyzkoušíte, abyste přišli na to, že se bez něj už neobejdete. I ten se vám, mimochodem, krásně vejde do cestovní kosmetické taštičky.
Cestovní hydratační sada Hydration Trial Set, SIMPL THERAPY, prodává Simpl Therapy, 249 Kč
1 / 8
Cestovní hydratační sada Hydration Trial Set, SIMPL THERAPY, prodává Simpl Therapy, 249 Kč
Foto: Simpl Therapy

Beauty produkty, které se nepočítají mezi tekutiny

Spoustu beauty produktů nemusíte zavírat do průhledné taštičky ani hlídat jejich objem, ale pořád to neznamená, že si jimi máte zaplnit půlku zavazadla. Rtěnku a balzám na rty klidně nechte v kabelce, projdete s nimi bez problému. Z líčidel omezte svou pozornost na ty, které jednak perfektně drží i v extrémních podmínkách, a také na ty, co zastanou více práce naráz. Nepotřebujete bronzer, highlighter a oční stíny, když vám na celý obličej vystačí jediný produkt. Podívejte se na letošní limitované edice bronzerů, zejména na ten z řady Les Beiges od Chanel. Obsahuje hned tři barvy, které můžete používat samostatně nebo mixovat dle libosti. Přibalte si k němu ale dva štětce: menší na oční víčka a větší na tváře. 
Oční linky vám stačí jedny: černé ve fixu od Charlotte Tilbury. Fixem vykreslíte jak tenoučkou linku pro dojem hustých řas, tak dramatické linky ve stylu Sophie Loren (nebo Amy Winehouse, Seleny Gomez, Emily Ratajkowski — podle toho, kterou generaci beauty ikon obdivujete). Feline Flick přežije i vysoké teploty kombinované s mimořádnou vlhkostí připomínající poledne v tropickém deštném pralese. Stejně praktický je tónovaný vosk na obočí od Benefitu, s jehož oboustranným kartáčkem si upravíte obočí jako doma. Zároveň můžete použít také jako řasenku s přirozeným efektem. 
Abyste se nemuseli stresovat z toho, že vám v nevhodný okamžik vyraší na tváři pupínek, přibalte si speciální náplasti z Clearing řady od Envy Therapy. Platíčko obsahuje 9 nálepek s nano výběžky a kyselinou salicylovou, které stačí přitisknout na místo na pleti, kde cítíte, že se tu rodí problém, a o zbytek se už nemusíte starat. 
Od svých italských příbuzných jsem se naučila používat parfémovaný tělový pudr. Geniální záležitost. Udrží vás totiž v suchu, provoněné a spokojené. Ten od Felce Azzurra pěkně voní, zastoupí i lehčí parfém. Při aplikaci se soustřeďte zejména na přirozené záhyby na pažích, pod koleny, na oblast pro prsy, ale taky na dekolt a stehna. Vozím si vždy velké balení, které se vždycky nějak do příručního kufru vejde. Stejně jako vlasový pudr pro objem od Oolaboo. Na rozdíl od spreje se tento do limitů také nepočítá, zato si můžete být jisti, že objemu s ním dosáhnete vždycky. 
Kdybyste si měli přibalit jen jednu věc na vlasy, pak si vyberte Airwrap od Dysonu a k němu (jeden!) nástavec, který používáte doma nejčastěji. Za sebe říkám, že velký kulatý kartáč je na cesty nejpraktičtější, protože s ním vykouzlíte objem i vlny či vlasy vyfoukáte krásně dohladka. Takže i když si zapomenete hřeben, pořád máte šanci si vlasy dobře učesat.
Multifunkční kompaktní pudr Les Beiges Healthy Glow Sun-Kissed Powder, CHANEL, prodává Chanel, 2280 Kč
1 / 7
Multifunkční kompaktní pudr Les Beiges Healthy Glow Sun-Kissed Powder, CHANEL, prodává Chanel, 2280 Kč
Foto: Chanel