Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Smart aging na talíři: Tři potraviny proti stárnutí

Cindy Kerberová9. 8. 2023
Téma dlouhověkosti hýbe světem. Víte, co by nemělo chybět na talíři, aby vaše tělo stárlo pomaleji? 
Kim Kardashian ve filmu Dolce Gabbana
Foto: profimedia
Kim Kardashian ve filmu Dolce Gabbana

Hroznové víno

Hrozny obsahují resveratrol a u něj studie prokázaly, že aktivuje skupinu genů známou jako geny dlouhověkosti. Proto asi nikoho překvapení, že v tzv. zónách dlouhověkosti se víno konzumuje v jakékoliv podobě. Ovšem s mírou, mnoho cukru naopak působí jako urychlovač stárnutí. Hrozny navíc obsahují také další mocný antioxidant – vitamin C a samozřejmě vlákninu pro lepší trávení. Nejvíce antioxidantů obsahuje tmavé hroznové víno, největší koncentraci antioxidantů a dalších klíčových živin najdete ve slupce a semenech. 

Bobule všech barev

Borůvky, maliny, ostružiny, jahody, brusinky. Čím tmavší bobule, tím lepší. Proč? Sytá barva bobulí naznačuje vysoký obsah flavonoidů. Působí antidiabeticky, protizánětlivě a antimikrobiálně a také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Dejte si jako dezert, nebo po konzumaci proteinů, ať si zbytečně nerozhodíte hladinu cukru v krvi. Studie naznačují, že větší množství bobulovitých plodů v jídelníčku oddálí kognitivní stárnutí až o 2,5 roku. Stejně jako u hroznového vína, i tady platí, že byste měli konzumovat čerstvé ovoce v bio kvalitě.

Edamame

Zelené sójové boby se v Japonsku tradičně podávají jako příloha s trochou soli. Své výsostné místo si získaly díky isoflavonům. Co to je? Isoflavony jsou sekundární rostlinné látky, které mohou mít účinek podobný estrogenu. Díky nízkému glykemickému indexu nerozkolísají hladinu cukru a inzulinu v krvi. A protože obsahují málo kalorií (140 kcal na 100 g), ale hodně vlákniny, lékaři je doporučují v rámci redukční diety. Navíc neobsahují cholesterol (ten naopak pomáhají snižovat) ani lepek, čímž odpadají další překážky a narůstají důvody, proč si mladé sójové boby začít dávat pravidelně.