Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Benefity přírodního wellness: Metody používané celebritami i aristokracií jsou dostupné každému

HANNAH COATES25. 9. 2024
S lecjakou tělesnou pasáží vám pomůže fitko, pobyt v přírodě však zlepšuje zdraví celkově.
Blake Lively
Foto: Instagram @blakelively
Blake Lively
Nedávno sdílela princezna z Walesu intimní rodinné video, ve kterém prozradila tu šťastnou novinu, že dokončila chemoterapii. Kate byla zachycena, jak tráví čas mezi stromy, procházkami přes pšeničná pole a jízdou ve svém land roveru po venkově. Znovu objevila lásku k přírodě a zároveň se léčila z rakoviny. Její královský tchán si prý také užívá venkovského života, kdykoliv pobývá na Skotské vysočině. (Poznámka pro neznalé: Návštěva rozsáhlých zahrad na zámku Balmoral rovná se nalezení ráje).
Mít ruce od hlíny teď frčí. David Beckham nedávno informoval svých 88 milionů sledujících, jak se daří jeho domácí kapustě, jarní cibulce, zelí a divoce rostoucím květinám. Na Instagramu uvedl: „Je mi jasné, že moji kamarádi z East Endu to komentují slovy: ‚Hmm, změnil se‘“.  Zahradě propadla i Pamela Anderson, na sociálních sítích sdílí fotky výpěstků z vlastní zahrady. Nicole Kidman, kterou na červeném koberci nikdy nepřehlédnete, má prý na své farmě v Tennessee zahradu plnou organicky pěstované zeleniny. Blake Lively si během natáčení svého nového filmu It Ends With Us odskočila aranžovat květiny a nechala se slyšet, že ji to uklidňuje.  
Ať už máte možnost zahradničit na vlastním pozemku, nebo si kupujete bazalku v supermarketu, jedna věc je jasná: My lidé přírodu milujeme a potřebujeme. Jak rok přechází do podzimu, tedy do období sklizně, uvědomujeme si blahodárný účinek přírody na naši mysl, tělo i duši. Hypotéza známá jako „biofilie“ říká, že lidé mají vrozenou tendenci hledat spojení s přírodou, pokud jim k tomu dáme příležitost. Řada studií prokázala, že ti, kteří jsou spřízněni s přírodou, jsou zdravější a šťastnější než ti, kteří tak nečiní.
Alfie Nickerson, zakladatel Burnt Fen Flowers, si otevřel v Norfolku biodynamické květinářství s názvem British Blooms. S pěstováním zeleniny ale začal, ještě když žil v Londýně. „Opravdu mě bavilo pěstovat něco od semínka až po květ, nebo ovoce,“ vypráví mi o vášni, která ho nakonec přiměla přestěhovat se na venkov. „Když jste obklopeni přírodou, stačí vám k životu málo. Když  pole kvete a chodíte tam každý den, nezaznamenáte žádnou změnu. Ale pak najednou po měsících uvidíte motýla nebo dokonce ptáka, kterého jste neviděli věky. Nedávno se nám v ptačí budce zabydlela mláďata poštolky. To bylo něco!“
Ponořme se do celé záležitosti hlouběji, a to doslova. V zemi je pro nás nachystané nesčetné množství zdravotních výhod. Studie ukázaly, že kontakty s půdou (v jedné lžičce půdy je více mikrobů než lidí na světě) mají pozitivní vliv na náš střevní mikrobiom, což vede ke zlepšení zdraví střev. Výborná kondice našich střev je spojena s dalšími pozitivními zdravotními efekty, které ovlivňují vše od imunity po duševní pohodu. Praveena Sridhar, technická ředitelka Save Soil, má jasno: „Lidé sdílejí mnoho stejných bakteriálních skupin jako půda. Když se hrabete v půdě, dojde k přenosu zdravých bakterií, které prospívají střevům."
Autor: Instagram @pamelaanderson
Foto: Instagram @pamelaanderson
Cituje také studii, která zkoumala, jaký vliv má lesní terapie na biomarkery stresu. Jak to dopadne, když se oprostíte od telefonu a zcela podlehnete vlivu přírody? „Výsledky ukázaly, že hladiny kortizolu byly asi o 16 %  nižší v krvi kontrolních skupin lidí, kteří žili obklopeni lesem, ve srovnání s lidmi žijícími ve městě." 
Abyste mohli těžit z darů přírody, nepotřebujete mít akry půdy jako Beckhamovi, dokonce nemusíte mít ani zahradu. Ať už si to namíříte do místního parku ve svém městě, nebo vyrazíte do lesa, hlavně se dívejte kolem sebe. Odložte telefon, vyndejte z uší sluchátka a zapojte všechny své smysly. Přirozený svět nám uklidňující formou připomíná, že život jde dál a všichni jsme součástí něčeho mnohem většího.
Článek vyšel původně na www.co.uk