Health 5 důvodů, proč pít jeden z nejzdravějších čajů, který vlastně není čajem
Soňa Hrabec Kotulková28. 3. 2025
Přezdívá se mu červené zlato. Nejenže má zvláštní chuť, ale je i zdravý a dokáže zpomalovat stárnutí. Seznamte se s rooibosem, jihoafrickým zázrakem, který si zaslouží čestné místo ve vašem každodenním životě.
Co je to rooibos, proč je zdravý a vše ostatní, co o něm potřebujete vědět
Pro začátek trocha teorie. I když se podobně jako čaj připravuje a pije, o čaj v pravém slova smyslu nejde. Ve skutečnosti jde o lístky keře čajovce kapského, které se pěstují zejména v jihoafrické oblasti Cederberg. Ty se po sklizni drtí a následně fermentují. Na trhu si můžete vybírat hlavně z červeného, ale existuje také zelený rooibos. Oba pocházejí ze stejného keře, rozdíl tkví v jejich zpracování: zatímco červený prochází oxidací neboli fermentováním, zelený nikoliv. Druhý zmíněný je pouze usušený, a proto obsahuje mnohem větší množství antioxidantů. Proč si ho ale pravidelně dopřávat? Níže najdete hned několik důvodů:
Rooibos má výjimečnou chuť
Jeho chuť je přirozeně nasládlá, jemná a kulatá, což z něj činí ideální nápoj pro ty, kteří hledají alternativu k čaji. Díky nízkému obsahu tříslovin nehořkne ani při delším louhování. „Rooibos má velmi specifickou, jemně ořechovou a lehce nasládlou chuť. Pro ty, kdo jsou zvyklí na klasické černé nebo zelené čaje, může být tato chuť nezvyklá, méně výrazná. Jeho chuťovou strukturu ovlivňuje fakt, že postrádá typický obsah kofeinu a tříslovin. A pokud je připravený nesprávně, například s příliš velkým množstvím vody, může chutnat mdle a nevyváženě. Ovšem s vhodnými příchutěmi se chuťový zážitek může úplně změnit, což je vhodné, když třeba s rooibosem začínáte. Třeba u nás v čajovém butiku prodáváme rooibos v různých příchutích, například s ovocnými tóny (jahoda, broskev, marakuja), kořeněnými přísadami (skořice, zázvor) či sladkými akcenty (karamel, vanilka),“ vysvětluje specialistka na čaje Světlana Dunaeva z
Dammann Frères.
Rooibos je nabitý antioxidanty
Rooibos obsahuje silné antioxidanty, které působí proti volným radikálům, což ovlivňuje zpomalení stárnutí: antioxidanty podporují tvorbu kolagenu a elastanu v pleti a také ji rozjasňují. Zajišťují také silnější imunitu.
Rooibos pomáhá při zažívacích potížích
Rooibos má protizánětlivé účinky, nízký obsah tříslovin a je šetrný k žaludku. Někomu může fungovat při nadýmání, křečích nebo i při střevních potížích.
Rooibos má pozitivní účinky na pleť
Díky vysokému obsahu minerálů (zinek, mangan, železo) a protizánětlivým vlastnostem může pomáhat při akné, ekzémech a dalších kožních problémech.
Rooibos se dá pít kdykoliv
Dobrou zprávou je, že rooibos – na rozdíl od černého nebo zeleného čaje – je přirozeně bezkofeinový, takže ho můžete pít kdykoliv během dne a dokonce i večer, protože nijak nenarušuje spánek. Je proto jako stvořený pro pozdní relaxaci nebo jako pití pro děti.
A jak poznat kvalitní rooibos?
Na trhu lze najít spousty značek, které se však liší nejenom v ceně, ale také ve své kvalitě, tuctový rooibos dokáže při prvním vyzkoušení odradit. Proto je důležité si před jeho nákupem všímat několika klíčových vlastností: „Kvalitní rooibos má mít sytou, červenohnědou barvu a jemnou, rovnoměrnou strukturu bez nadměrného množství prachu nebo hrubých částic. Měl by mít příjemnou, lehce nasládlou vůni s nádechem medu nebo vanilky. Umělé nebo mdlé aroma může svědčit o nízké kvalitě. Nejlepší rooibos pochází z oblasti Cederberg v jižní Africe, takže pokud je na balení uvedeno, že pochází z této oblasti, jedná se pravděpodobně o autentický produkt. Po uvaření by měl být nápoj jemný, přirozeně nasládlý a bez hořkosti. V poslední řadě je garancí kvalitního produktu nákup u ověřeného výrobce,“ radí Světlana Dunaeva.
Jak správně připravovat rooibos
Rooibos se připravuje jednoduše, ale jak už bylo řečeno, i jeho příprava může ovlivnit chuťový zážitek. Čajový odborník radí na jeden 200ml šálek, tedy na 250 ml vody, použít jednu čajovou lžičku (cca 2 g) sypaného rooibosu. Následně ho zalijte čerstvě převařenou vodou (95 – 100 °C) a nechte louhovat 5 – 10 minut. A co když tento nápoj zapomenete scedit nebo čajový sáček vytáhnout? Nestane se nic, jeho velkou výhodou totiž je, že nehořkne ani při delším louhování, takže můžete experimentovat podle své chuti. Rooibos lze přitom podávat jak horký, tak i vychlazený s ledem a ovocem jako osvěžující letní drink.
Jak si ho ještě víc vychutnat
V moderní gastronomii je párování nápojů s jídlem trendy záležitostí. Čajová specialistka doporučuje si rooibos vychutnat s jemnými dezerty – například s máslovými sušenkami, vanilkovými rohlíčky nebo s ovocným koláčem. Pokud chcete chuť tohoto nápoje oživit, můžete přidat med pro sladkost a citron pro osvěžující nádech. Někteří lidé si do rooibosu rádi přidávají také mléko, což vám zařídí jemný, krémový nápoj podobný chai latte. Fantazii se meze nekladou!