Health

Co vám dá plavání? Super kondici a krásné tělo

Božská Nicole Kidman plave každé ráno už několik let. I Natalie Portman, která ve snímku Černá labuť oslnila mimo jiné skvělou kondicí, byla před natáčením v bazéně dennodenně. Obě totiž vědí, že se jedná o velice účinný sport pro dokonalé křivky. A vy si je můžete vyplavat taky.
Foto: Hana Knížová for Vogue CS
Proč právě plavání? Protože se jedná o velmi komplexní sport, který podporuje budování kondice, umí posílit celé tělo, fantasticky se při něm spalují kalorie, a přitom je šetrný ke kloubům. Podle trenéra, fyzioterapeuta a profesionálního sportovce Petra Soukupa patří k nepřehlédnutelným benefitům plavání i fakt, že díky vodnímu prostředí dochází k zapojení velkého množství svalů v odlehčení. Vedle toho plavání zlepšuje silové i vytrvalostní schopnosti, rozvíjí respirační systém. Je tedy vhodné takřka pro všechny — pro lidi s nadváhou, těhotné i osoby s omezením pohybového aparátu. Nikola Havlík, @nikolahavlik, bývalý reprezentant ČR v plavání, k výčtu superlativ na adresu plavání doplňuje toto: „Je prospěšné při bolesti zad či kloubů. Nezřídka se doporučuje jako forma regenerace či rehabilitace. Velkou výhodou také je, že při něm téměř zapojíte každý sval v těle, avšak klouby netrpí otřesy a nárazy. Každým pohybem tělo zpevňujete a posilujete. Taktéž dochází k velkému zapojení vnitřního svalstva třeba jen dýcháním, kdy každým nádechem musíte překonat tlak okolní vody.“ 

Co plavání dokáže s tělem 

Již staří Řekové spatřovali krásu těla v takzvané kalokagathii, tedy v souhře tělesné i duševní krásy. „Když se podíváte na vytříbenou techniku profesionálních plavců, je to radost pohledět. Jejich těla jsou jako vytesaná z kamene, s maximální funkčností. Jen těžko najdete komplexnější sport, proto je plavání skvělé právě k tomu, aby tělo vypadalo lépe,“ vysvětluje Petr Soukup. Tento sport podle něj můžete volit jako hlavní, ale i jako doplňkový k jiným, každopádně nejlepší na tom celém je, že ho můžete dělat prakticky kdekoliv, kde se najde voda. 

Jak začít?

Plavat se dá vždycky a jakkoliv, ale pokud to s ním myslíte vážně, je potřeba uvědomit si, že se jedná o poměrně náročný sport, především co se techniky týče. Proto se vyplatí v začátcích navázat spolupráci se zkušeným plaveckým trenérem, případně plaveckým oddílem. Když si totiž zafixujete špatné návyky a chyby, nedostaví se kýžený efekt. Navíc se to velmi špatně odnaučuje,“ vysvětluje Nikola Havlík. Největší přešlapy podle něj pramení právě z neznalosti základů plavecké techniky. A není divu, jde složitou o koordinaci pohybů a dýchání. Dobrý trenér vám ale dokáže vysvětlit správný rytmus dýchání, práci se středem těla nebo třeba plavecký záběr. A jaký styl plavání se hodí na budování vysněné postavy nejvíce? „Cílem každého plavce by mělo být osvojit si všechny plavecké styly, protože v určitém smyslu jsou si všechny čtyři (kraul, motýlek, prsa, znak) podobné. Kraul a znak jsou technicky jednodušší. Motýlek je zase silově náročný, a tedy asi pro formování těla nejlepší. Avšak zvládnutí techniky tohoto krásného stylu je otázkou stovky hodin dřiny. Prsa můžou působit, že se jedná o nejjednodušší styl, ale zdání klame. Šatnou technikou si totiž zaděláváte na velký problém se zády, a proto je to styl, který bych jako výhradní nedoporučil,“ říká Nikola Havlík.   

Kdy a jak často plavat? 

Co ale Nikola Havlík doporučuje, je chodit plavat brzo ráno. „Důvod je čistě pragmatický. Ráno bývají v bazénu pouze plavci. I ty největší aquaparky se po ránu mění na čistokrevná sportoviště, kde se setkávají podobně smýšlející lidé, aby se oddali své vášni. Věřte, že poránu nikdo nečeká ve frontě na tobogán. Četnost tréninků je závislá od očekávaných cílů. Pakliže vám jde o zpevnění těla a plavání je doplněk k dalším aktivitám, bude dostačující návštěva bazénu dvakrát týdně. A tím, že je plavání opravdu intenzivní aktivita, není nutné trávit v bazénu dlouhé hodiny,“ zmiňuje odborník. Multisportovní trenér I. třídy Michal Piloušek starší upozorňuje na následující: „Častou chybou je přepínání se ve vodě a kumulování únavy. Pak dochází k násobení chyb a místo progresu dochází ke stagnaci.“ Jeho doporučení? Protahování se: před i po plavání, protože pro tento sport je důležité mít uvolněné klouby. Důležitá je také strava: jíst maximálně do hodiny před tréninkem (a určitě něco lehčího). Když pociťujete hlad, tak například banán před tréninkem nevadí, zatímco po plavání je vhodné udělat si třeba protein. Nezapomínejte ani na závěrečné protažení, tedy na strečink po plavání. A pamatujte: pro dosažení viditelných výsledků je důležité být konzistentní. Intenzita by proto vždy měla být přizpůsobena úrovni vaší kondice. Jestliže začínáte, zvyšujte čas a intenzitu postupně, v závislosti na tom, jak se vaše kondice bude postupně zlepšovat. A uvidíte, že si pro výsledky přece jen doplavete.