Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Cross tejpy: Proč by neměly chybět v žádné kabelce

Soňa Hrabec Kotulková16. 8. 2024
Po tréninku mě ukrutně bolelo jedno místo na svalu, které jsem nedokázala, ač jsem se snažila, jak chtěla, rozmasírovat. „Tak si na něj nalep křížkový tejp,“ dostala jsem radu. Vyzkoušela jsem a můžu říct: Fungují skvěle, ale má to svá pravidla...
Autor: Carlo Roca fot Vogue CS
Foto: Carlo Roca fot Vogue CS
„Nejprve si prsty nahmatej místo, které tě nejvíce bolí, a na to si čtvereček nalep,“ poradila mi tenkrát kamarádka. Poslechla jsem ji a už za několik hodin jsem cítila velkou úlevu. Od té doby bez tejpů nevycházím z domu (nejvíce se mi osvědčily ty v tělové barvě, protože nepřitahují tolik pozornosti jako ty křiklavé, barevné). Většina lidí vůbec netuší, o co se jedná, a přitom je seženete téměř v každé lékárně nebo prodejně se zdravotnickými potřebami či na internetu. Jak s nimi efektivně pracovat?

Co je to mřížkový neboli cross tejp 

Své pojmenovaní cross tejp získal díky svému tvaru. Jedná se totiž o čtvereček nebo obdélník z nepružného nalepovacího tejpu o různé velikosti, který připomíná mřížku s pravoúhlými dírkami a lepí se na nejrůznější místa na těle — od pat až po hlavu. Kořeny jeho využití spadají do čínské medicíny, kde se používal k lepení akupunkturních bodů, a své uplatnění našel i v západní medicíně, která ho nyní hojně využívá na tzv. trigger pointy, což jsou tzv. spoušťové body (kde se nahromadí svalové napětí a odkud právě nejčastěji vychází bolest), bolavé úpony, akupunkturní body a v poslední době zažívá boom také ke zmírnění vrásek v oblasti obličeje. Ale pozor, na posledně zmíněné jsou potřeba speciální tejpy i techniky lepení. Proč je mřížková „nálepka“ tak účinná? „Funguje dvojím způsobem: Mění napětí, tah, tlak i prokrvení na kůži a v podkožní tkáni, čímž zmírňuje bolest. Za druhé — jedná se o pomocníka, který dává oporu a ochranu, uleví mozku, svalům a následně i od bolesti,“ vysvětluje fyzioterapeutka Lucie Machová, která pracuje i s českými olympioniky.

Jak ho správně nalepit? 

Je to velmi jednoduché. Každý z nás si instinktivně začne sahat na místa, která se stahují jako první. Někoho trápí trapézy, jiného horní čast ramen, hranice krku či spánky. „Přesně na místo, kam si sáhnete první, nalepte cross tejp. Pokud bolest vychází ze zadní části krku a nebo je v oblasti trapézu, zkuste nahmátnout onen bod, někdy je to zatvrdlé vlákno. Já si v ambulanci mohu vyhrát s tím, jak ho nalepím. To se však odvíjí od toho, jak dané tkáně vnímám pod rukama a podle toho i vybírám velikost. Někdy jsou cross tapy už nastříhané. Malé velikosti jsou vhodné na jizvy, na obličej. Větší velikosti pak na sval či úpony. Klientům radím, aby si s lepením nelámali hlavu. Díky tomu, že je tento tejp nepružný, výraznou chybu (oproti kinezio tejpu) udělat nemůžete. Jestliže cítíte úlevu, tak víte, že to funguje,“ je přesvědčená Lucie Machová. 

Dobrý doplněk, který za vás nevyřeší vše

Nicméně je třeba počítat s tím, že nalepení „mřížky“ všechny problémy nespasí, zejména s již zmíněnými spoušťovými body v těle a s jejich bolestí. „Přestože existuje hodně technik na odstraňování trigger pointů, nejtrvalejší způsob je stejně správné cvičení. Cross tejp asi nejvíce používám k instrukci klienta a k lepení doma. Je to taková moje prodloužená ruka, když potřebuji účinek rehabilitace trochu protáhnout nebo zařídit rychlou úlevu, aby lidé dokázali zvládnout třeba dlouhou cestu autem nebo náročné jednání v práci, aniž by vnímali výraznou bolest zhoršující se třeba se stresem,“ zmiňuje Lucie Machová. Podle ní je však bolest jednou z nejdůležitějších informací. „Pokud tlumím bolest, lze to připodobnit k tomu, jako když vypnu monitor na počítači, na kterém pracuji. Jako fyzioterapeutka učím lidi s touto informací pracovat a stejně tak vnímat, kdy mohou tejp aplikovat. Čekat, že když si ho nalepím na trigger point nebo na úpon, vše trvale zmizí, určitě nemůžete. Pokud totiž nezměníte stereotyp pohybu nebo neovlivníte příčinu, bolest se stejně bude vracet. Tejp je proto potřeba vnímat jako dobrého pomocníka, ne jako zázračný pásek,“ upozorňuje fyzioterapeutka.

Na co se ale vyplatí vsadit

Pravdou ale je, že křížkové tejpy nejsou jen výsadou fyzioterapie jako takové, umí pracovat také s bolestí hlavy — a u mnohých lidí to funguje. Proto se vyplatí mít cross tejp stále s sebou. Když cítíte, že vás začíná bolet hlava, nalepte si čtverečky na oba spánky. Výborné jsou také na jizvy. „Mřížkový tejp doporučuji používat na jizvu čerstvou — od vyndání stehů cca dva týdny. V tento čas nechávám jizvu hojit a nesahám do ní, protože pokud ji začnu uvolňovat příliš brzy, jizva se rozjede a bude široká a nepěkná. Velikost cross tejpu volím dle velikosti jizvy, aby ji komfortně pokryl a ještě aby ji z každé strany přesahoval. Díky tomu získáte jistotu, že je jizva chráněná, a nemusíte si lámat hlavu technikami na její uvolnění. V dalších fázích už používám klasický kinezio tejp a speciální uvolňující masáže na jizvy,“ prozrazuje fyzioterapeutka. 
To ale není zdaleka všechno, co pro vás nalepovací mřížka udělá: sama mám vyzkoušeno, že cross tejp uleví od bolesti a nepříjemného svědění po píchnutí hmyzem (stačí když na postižené místo nalepím čtvereček), ale také napříkad fungují na modřiny, které pak rychleji zmizí. Myslím, že obzvlášť teď v létě své využití tahle věcička najde u kohokoliv, co myslíte?