Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Proč se menopauza týká i vás (a jak ji přežít)

Soňa Hrabec Kotulková18. 10. 2024
50 % populace menopauzou buď aktuálně prochází, anebo je zákonitě čeká. Zbylých 50 % má ve své rodině ženu, která si jí prošla, případně zrovna prochází. To jen dokládá, že se téma menopauzy týká opravdu každého z nás. Už ale zdaleka každý neví, že život menopauzou nekončí, naopak! Pojďte s námi přispět k osvětě, ať už jde o tělo vaše, nebo někoho blízkého.
Venuše Mélská
Foto: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images
Venuše Mélská
Je to tak. U každé ženy mezi 45. a 55. rokem jednoho dne nevyhnutelně nastane období, kdy její vaječníky přestanou produkovat větší množství hormonů estrogenu a progesteronu, což následně způsobí, že se zastaví jak ovulace, tak i menstruace. „Jelikož se dnes ženy dožívají věku přes 80 let a průměrný věk nástupu menopauzy je okolo 51 let, znamená to, že v tomto období stráví ženy přes 40 % svého života, což je docela dost. Aspoň dost na to, abychom o tom začali mluvit,“ vyzývá Kateřina Lízlerová, lékařka a odbornice na ženský cyklus. 
S absencí menstruace přichází také vinou kolísajících hladin estrogenu nezvyklé návaly horka a zvýšené pocení, což neblaze ovlivní spánek. Zároveň se zpomalí metabolismus, takže často i štíhlé ženy začnou přibývat na váze, zvláště v oblasti břicha, mimo jiné může docházet ke snížení sexuální touhy. Tyto změny pocítí samozřejmě i psychika: náladovost, podrážděnost, úzkosti, nebo dokonce deprese můžou být najednou na denním pořádku. A je logické, že se celý proces odrazí i na celkovém vzhledu: nejen tělo, ale i vlasy a pleť budou odteď jiné… Život ale nekončí, naopak! 

Co se děje s tělem v období menopauzy (a jak mu pomoct)

Aby toho nebylo málo, kromě přibírání a pneumatiky v pase se zhorší funkce kardiovaskulárního systému, což se projevuje tak, že má dotyčná zničehonic vysoký cholesterol i tlak. Je vědecky dokázáno, že v prvních letech menopauzy dochází i ke ztrátě až 20 % kostní hmoty. Cože?! „Ano, a když to vezmeme z tréninkového hlediska — z důvodu poklesu estrogenu dochází ke snížení síly i celkového množství svalové hmoty a výkonu. Estrogen pomáhá tvořit svalovou i kostní hmotu, zlepšuje regeneraci a ovlivňuje i metabolismus, například tak, že pomáhá inzulinu dostávat cukr z krve do buněk. Pokud tedy najednou chybí, projeví se to samozřejmě nejen na výkonu, ale také na celkovém zdraví. Může také vzniknout inzulinová rezistence, najednou přibíráme tuk na místech, kde se dříve neukládal, především v abdominální oblasti; zvyšuje se hladina LDL cholesterolu a spolu s tím, že vinou poklesu estrogenu už cévy nedokáží reagovat tak pružně, se často zvyšuje tlak. K návalům horka a také častým migrénám zase dochází kvůli fluktuaci hormonů,“ vysvětluje Kateřina Lízlerová. Vše lze podle ní ale podpořit a ovlivnit tréninkem. Ženy by se měly zaměřit na tyto tři věci: na silový trénink, plyometrii a také na sprinty. Fantasticky fungují třeba sprintové intervaly v rozmezí 10 až 30 sekund na maximum, které proložíte regeneračními dvou až tříminutovými pauzami. Ale pozor, jejich intenzita by měla být opravdu vysoká. Mělo by to být nad 85 % vaší tepové frekvence, což je něco, co vlastně ani nedokážete udržet déle než půl minuty. Výhody, které vás jako odměna za úsilí čekají? Sprintový intervalový trénink nezabere moc času, ale zároveň perfektně funguje na spoustu negativních důsledků menopauzy. Nemusí to být pouze běh, intenzivní intervaly se dají absolvovat na jakémkoli trenažéru (veslo, kolo, ski-erg). Skvělé je i skákání přes švihadlo nebo práce s kettlebellem. Stačí 8 až 10 opakování s dostatečnou dobou regenerace mezi jednotlivými sety a je hotovo!
Na co by ženy v menopauze také určitě neměly zapomenout, je silový trénink. „Vedle toho, že si zvýšením svalové hmoty zlepšíte posturu nebo stabilitu, kompozici těla i metabolismus, to má blahodárný vliv i na kostní tkáň,“ říká Kateřina Lízlerová. Tento trénink by se však měl se skládat z 1 až 6 opakování s co největší vahou, pak z dvou až tří minutové pauzy a nakonec je třeba cvik znovu opakovat v několika sériích. „Vystačíte si se základními cviky, jako je dřep, mrtvý tah nebo tlak v jakýchkoli variantách. Pokud nemáte se silovým tréninkem zkušenost, doporučuji nejdříve oslovit trenéra, který vám pomůže se správnou technikou.“

Jak změnit péči o pleť v menopauze

Snížená hladina estrogenu vede k poklesu produkce kolagenu, takže pleť ztrácí pružnost a hydrataci. Výsledkem je fakt, že kůže je tenčí, sušší, méně elastická. Co s tím? „Je velmi důležité přizpůsobit péči tak, aby nedocházelo k jejímu dalšímu poškození. Vyhýbejte se v kosmetice s alkoholem a sulfáty, nepoužívejte ani silné čisticí prostředky, protože ty mohou nadměrně vysušit a podráždit pokožku,“ vypočítává dermatoložka Lucie Jarešová z kliniky DermaMedEest. Kromě toho tato odbornice radí vyhýbat se i hrubým peelingům s ostrými částečkami, které by mohly poškodit povrch kůže a způsobit mikrotrhliny, které následně vedou k podráždění a zánětům. Alternativu představují i jemné chemické exfolianty (např. s AHA nebo BHA kyselinami) v nízkých koncentracích. Opatrnost je na místě i při mytí pleti příliš horkou vodou. „To může odstranit přirozené oleje z pokožky, což pro změnu vyvolává další vysušení. Raději používejte vlažnou vodu, která je k pleti šetrnější,“ klade na srdce expertka přes krásu. V neposlední řadě nezapomeňte ani na stále omílanou ochranu před sluncem a UV záření. Zralá pokožka je totiž náchylnější k poškození sluncem, což urychluje stárnutí, způsobuje pigmentové skvrny a vrásky. Proto nikdy nevycházejte ven bez širokospektrálního SPF krému s vysokým faktorem (30 a více), ani když je zataženo.

S. O. S. pro vlasy při menopauze

Hormony ovlivňují růst a kvalitu vlasů, které následně mohou být slabší, křehčí a mohou se více lámat nebo padat. Není výjimkou, že občas dochází také ke změně jejich textury, jinými slovy: rovné se můžou začít vlnit, zatímco kudrnaté ztratí svůj tvar. Tušíte správně, že i tento problém má své řešení: Stejně jako u péče pleť je potřeba vyměnit péči za jemnější, ovšem takovou, která dodá vlasům hydrataci a výživu. „Vlasům škodí také časté používání fénů, žehliček a kulem. Ztrácejí kvůli tomu hydrataci, vysušují se, oslabují a také se můžou více lámat. Je proto dobré omezit tepelné úpravy, a pokud jinak nedáte, mějte po ruce ochranné spreje proti teplu,“ nabádá Roman Šnajdrvint, kadeřník, vlasový expert a školitel. A jaký styl vlasů si v tomto období vybrat? Dlouhé vlasy nejsou tabu, ale musejí vypadat zdravě. U kratších vlasů se vyplatí zvolit vrstvený střih, který dodá objem a strukturu. Co se týče barvy: jednoznačně je ideální vsadit na světlejší a teplejší odstíny, které podpoří pleťový odstín a celkově omlazují. Stárnutí je přirozené, ale s grácií (a připraveností) to bude lepší!