Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Make-up

Černé oční linky: Rychle, snadno a bez chybičky. Triky a tipy podle Petera Philipse

Cindy Kerberová16. 10. 2024
Elegantní, glamour, ale taky punk, grunge, futuristické. Černé linky mohou být vším, čím je chcete mít. Hvězdný make-up artista Peter Philips v zákulisí focení listopadové obálky Vogue CS prozradil své triky a tipy na vytvoření nejlepších černých linek pod sluncem. Only in Vogue. 
Autor: Peter Philips for Vogue CS
Foto: Peter Philips for Vogue CS

Jak na dokonalé oční linky podle Petera Philipse

Peter Philips. Neviditelná cover star nového čísla Vogue. Jeden z nejvlivnějších make-up artistů současnosti, který zásadně ovlivňuje to, čím a jak se líčíme, má černé linky v malíčku. Tmavou tužkou, fixou a stíny vykouzlil celou řadu ikonických looků, včetně ikonického Mickey Mouse pro nulté číslo V Magazine po jedné z přehlídek Dior. Těm, mimochodem, kraluje již více než deset let. Týmy pod jeho vedením však objevíte také v zákulisí módních přehlídek Fendi nebo Dries Van Noten.  
Pro listopadové číslo Vogue Czechoslovakia vytvořil beauty story, u které se měl řídit dvěma klíčovými body. Těmi se staly: slavný ilustrátor a malíř Oscar Kokoschka a černá linka. Právě černá linka propojuje tvorbu Kokoschky, Christiana Diora a Česko. Kokoschkovy kořeny totiž vedou do Prahy, jeho dědeček a strýc byly pražskými zlatníky. On sám pak řadu děl namaloval v Praze a jeho série litografií Variace na jedno téma visí v Národní galerii v Praze. A co s tím vším má společného Philips?
Kromě toho, že je skutečným mistrem geometricky přesných čas a surreálních tahů štětcem, oslaví jedenáct let na pozici Creative and Image Director pro Dior Makeup. A byl to právě Monsieur Dior, který Kokoschku vystavoval před 2. světovou válkou v Paříži ve vlastní galerii. Během exkluzivního rozhovoru, který následoval po našem focení, jsem se samozřejmě nemohla Philipse nezeptat také na linky (a jak na ně).

Černá oční linka je něčím velmi ikonickým, a to jak v historii, tak v současnosti. Co pro vás vůbec černá linka reprezentuje? Jak nad ní přemýšlíte, když ji máte vytvořit?

Miluji černé linky, protože jsou opravdu vděčným prvkem. Líbí se mi, co dokážou. U klasické černé linky musíte počítat s tím, že automaticky promění každé líčení v glamour styl, krásu v tradičním pojetí. Tuto cenu musíte u klasické černé linky zkrátka zaplatit. Tady (beauty cover, pozn. red.) jsem si pohrál s tématem, při němž jsem použil také tahy štětcem. Rozmazal jsem je. Jindy jsem zase vycházel z divadelního líčení baletek. Vidíte tu extrémní pojetí linek. V časopise nutně nemusíte ukazovat to, co chcete, aby se objevovalo v ulicích. Čas od času to sice není na škodu, ale když si dneska koupíte jakýkoliv magazín, chcete přece vidět něco jiného, nového, inspirativního. Pokud chcete vidět klasickou černou linku, stačí se rozhlédnout kolem sebe na ulici: uvidíte ji všude. Na každém kroku. Černá linka je totiž jako červená rtěnka. Klasika, která vždycky funguje. Může být punková, romantická, superelegantní, jakákoliv jen chcete.

Když jsem vás pozorovala, jak pracujete s černou linkou, tužkou, i štětcem, byla to čirá radost. Dokonalost v přímém přenosu. Máte nějaké tipy nebo triky, jak zacházet s černou linkou, tužkou?

Hodně záleží na tvaru očí, vašem věku i na tom, jak intenzivní vzhled chcete vytvořit. Černé linky jsou velmi klasické, k dispozici jsou skvělé linky s hrotem. Je opravdu jednoduché vytvořit linku na dokonalých víčkách. Pokud máte hluboko posazené oči, můžete „zlomit“ linku tak, že ji vykreslíte napřed u vnitřního koutku a pak u vnějšího. Pokud vám horní linka dělá problémy, případně není moc vidět, veďte linku podél spodní linie řas. Můžete začít ve vnějším koutku oka, ale i dál. Svým asistentům na přehlídkách vždy radím: „Když máte vytvořit linku, je důležité, aby se modelové podívali přímo do zrcadla. Úhel pohledu musí být přímý.“ Nedívejte se tedy dolů, ani nahoru.

Máte radu pro někoho, kdo si na černé linky ještě netroufl? Něco pro úplné začátečníky...

Klasický trik: udělejte si tečku na začátku a na konci, klidně i další mezi těmito body a pak můžete oko zavřít a jednotlivé body pospojovat. Je to důležité, i když máte spadlá víčka. Jestliže si nejste jisti, že zvládnete tekutou linku, použijte tužku Diorshow On Stage Crayon. Lépe se ovládá. Přebytek můžete smazat vatovou tyčinkou nebo rozmazat pěnovým aplikátorem na druhém konci tužky. Když zjistíte, že jsme udělali linku moc silnou, výraznou, můžete to snadno opravit. Je to snadnější než se pokoušet o dokonalou linku na první pokus. A chybami se člověk učí.
Tužka na oči Diorshow Khôl, DIOR, 890 Kč
1 / 3
Tužka na oči Diorshow Khôl, DIOR, 890 Kč
Foto: Dior