Péče

Co je salmon sperm facial, který si zamilovala Kim Kardashian, a co od této procedury můžete čekat

Díky nové epizodě The Kardashians a jedné větě hlavní hvězdy začala na sociálních sítích debata na téma salmon sperm facial. O co se jedná, co od tohoto speciálního ošetření můžete čekat, pro koho se hodí a v čem se liší od jiných, jsme se zeptali estetické dermatoložky. Ta proceduru, kterou podstupuje nejen Kim, ale i Jennifer Aniston, provádí v Praze.
Foto: Instagram @kimkardashian
Kim Kardashian
Jestli něco Kim Kardashian umí na jedničku s hvězdičkou třikrát podtrženou, tak to vedle spodního prádla Skims, které by vám rozhodně nemělo chybět v šatníku, protože je skutečně nejlepší, je přitáhnout pozornost. K čemukoliv. Posledním důkazem je nejnovější epizoda reality show The Kardashians, v němž mluví o tom, že podstupuje tzv. salmon sperm facial. Okamžitě začaly vznikat memy, ale také edukační videa kožních lékařů specializujících se na omlazování pokožky. Každý den neslyšíte, že by si někdo nechával do obličeje píchat lososí sperma. Velmi chytlavý název ošetření, k němuž se přihlásila Jennifer Aniston vloni v rozhovoru pro WSJ, není zas takovou novinkou, ale kdo jste o něm slyšel dřív? Efekt Kim tu opět perfektně zafungoval. 
Hvězda reality show, podnikatelka a globální influencerka Kim se nikdy netajila tím, že udělá cokoliv pro udržení si mladistvého vzhledu a dokonalé pleti. Ať už jsou její pohnutky jakékoliv, musíme si uvědomit, že při každém vystoupení na veřejnosti, byť by to měla být cesta do Starbucksu, je Kardashian pod maximálním drobnohledem. K tomu připočtěme fakt, že se roky potýká s nepříjemným kožním onemocněním, které jí na sebevědomí také moc nepřidávalo. Její obsese se s ohledem na tlak, jakému čelí, dá pochopit. Ale sperma z lososa?
Věci samozřejmě nejsou takové, jaké se na první pohled zdají. Jeden z nejprodávanějších krémů na hyperpigmentaci Shark Sauce se taky nevaří ze žraloků. Na druhou stranu miliony lidí po celém světě si na sebe dvakrát denně aplikují šnečí sliz – snail mucin a nedají na něj dopustit. Jak to tedy je u salmon sperm facial a co od této procedury slibující mladší a zářivější pleť můžete čekat? 

Vše, co byste vědět o salmon sperm facial

Na klíčové otázky odpovídá dermatoložka MUDr. Nikola Vološčuková z pražské Envy Kliniky, která toto ošetření provádí. Na webu nehledejte anglický a navíc neodborný název salmon sperm facial. Toto ošetření spadá do kategorie tzv. biostimulace a budeme se bavit biopolymerech – nukleotidech a polynukleotidech (PDRN), mezi něž patří i tělu vlastní kyselina hyaluronová.

Co přesně obsahuje ošetření nazývané „salmon sperm facial”, o kterém mluvila Kim Kardashian, a jaké jsou jeho hlavní složky?

Přípravek Nucleofill obsahuje polynukleotidy – fragmenty DNA, které se aplikují zevně nebo injekčně do pokožky. 

Jaké výhody přinášejí polynukleotidy získané ze spermatu lososa pro pokožku?

Jejich primárním určením bylo hojení ran (stejně jako populární kyseliny hyaluronové). Mají tedy regenerační a biorevitalizační účinek.

Jaký je mechanismus působení polynukleotidů na lidskou pleť?

Působí na molekulární úrovni dvěma způsoby: jednak prostřednictvím takzvané salvage pathway u obnovy DNA buněk poškozených zevními vlivy (UV, znečištěné prostředí) a vnitřními vlivy (přirozené stárnutí), jednak také stimulují A2 receptor, který má přímý vliv na syntézu působků podílejících se na obnově všech složek kůže včetně zlepšení mikrocirkulace a na produkci kolagenu fibroblasty. 

Jaké konkrétní výsledky mohu očekávat po ošetření?

Zkvalitnění pokožky, zlepšení její odolnosti, pevnosti, elasticity a hydratace. 

Jaké jsou hlavní indikace?

Tenká suchá pokožka s vráskami a ztrátou pevnosti. 

Existují nějaké kontraindikace nebo rizika spojená s použitím polynukleotidů?

Kontraindikace a rizika jsou stejná jako u jiných injekčních ošetření kůže. 

Jak dlouho trvá procedura a jak často by měla být opakována pro dosažení optimálních výsledků?

Procedura i s lokální anestézií pomocí znecitlivující mastičky trvá 30 až 45 min. Doporučují se tři ošetření po dvou až čtyřech týdnech s opakováním po šesti měsících. 

Jak se připravit na ošetření a jaká je doporučená následná péče?

Příprava je stejná jako u jiných ošetření (před ošetřením vynechat kofein a alkohol, pít hodně vody) po ošetření stejně jako u jiných injekčních zákroků vynechat 24 hodin make-up, nechodit na přímé slunce nebo do sauny. V den ošetření je vhodné použít k tomu určené pozákrokové krémy. 

Mohou polynukleotidy z lososa způsobit alergické reakce nebo jiné vedlejší účinky?

Díky přísným podmínkám schvalování těchto přípravků SÚLK a FDA jsou rizika vzniku alergií stejné jako u kyseliny hyaluronové. 

Jak se tato metoda liší od jiných populárních anti-aging procedur na trhu?

Působí přes jiné signální kaskády, a tedy startuje obnovovací kožní procesy z více směrů. Hlavně netahá vodu (jako hyaluronová kyselina), je tedy vhodná na oblasti kolem očí a pusy, kde je výrazný objem nechtěný. 

Kdo je ideální kandidát na toto ošetření?

Klientky s pletí, která již něco zažila a postrádá glow. Nebo ty, které potřebují prevenci působení zevních faktorů. Ideální je pro ty, kdo řeší kruhy pod očima a kvalitu pokožky očního okolí, ale nechtějí nebo nemohou kvůli špatné lymfatické síti v této oblasti podstoupit klasickou výplň na bázi kyseliny hyaluronové. 

Existuje nějaké podobné ošetření ovšem vhodné pro vegany a ty, co do sebe nechtějí píchat DNA jiných živočišných druhů?

Některé druhy kyseliny hyaluronové jsou získávány z bakteriálních kultur, jiné ze zvířecích, tak to je možná cesta. Sculptra a Radiesse jsou vegan friendly.