Péče

Kdy je lepší použít sérum a kdy potřebujete krém? Tipy od profesionálů pro perfektní péči o oční okolí

Oční okolí je oblast, která si vyžaduje zvláštní péči. Pleť je zde tenčí, citlivější a náchylnější k vráskám, otokům a tmavým kruhům. Naštěstí existuje mnoho přípravků, které vám pomohou udržet oči zářící a mladistvé. Dva z nejoblíbenějších produktů jsou oční séra a krémy, ale jaký je mezi nimi rozdíl a který z nich je pro vás ten pravý?
Foto: Greg Swales for Vogue CS
Šaty LEVER COUTURE by Lessja Verlingieri
Vrásky kolem očí, péče o oční okolí. To je jedno z velkých kosmetických témat, které se mezi ženami řeší. Jak tedy správně pečovat o pokožku kolem očí: Stačí jen kosmetické přípravky? A jak poznáme, který z nich je pro nás ten pravý? Kdy je čas na návštěvu plastické chirurgie? Pojďme si tento předmět diskusí projít krok po kroku. Klíčem k udržení zdravé a mladistvé pokožky kolem očí je především pravidelná hydratace. „Hydratační péče by měla být základem. Pokud už u sebe pozorujeme vrásky nebo ztrátu elasticity, je vhodné do péče zahrnout i anti-age produkty a séra, která pomohou tyto problémy zmírnit a předcházet jejich prohlubování, případně zvážit i vhodné estetické zákroky. Kromě výběru správných přípravků je důležité věnovat pozornost i způsobu odličování. Používání jemných odličovačů, které nedráždí pokožku, je nezbytností na konci každého dne,“ říká MUDr. Zuzana Kulíková, dermatoložka kliniky LaserPlastic.

Chybami se učíme? Akorát že vůbec

Mezi největší chyby, které ženy často dělají, patří, že nepoužívají produkty určené přímo na oční okolí či péči s ochranným slunečním faktorem. „Nedostatečná ochrana před UV zářením, a to nejen v létě, je jedním z hlavních faktorů, které přispívají k předčasnému stárnutí pokožky, vzniku vrásek a tmavých skvrn. Používání opalovacího krému s vysokým SPF a nošení slunečních brýlí jsou klíčové kroky k ochraně jemné pokožky kolem očí před škodlivými účinky slunečního záření,“ vysvětluje MUDr. Kulíková.
Další častou chybou je nedostatečný spánek. Během spánku totiž dochází k obnově buněk a zlepšování mikrocirkulace, což pomáhá předcházet vzniku otoků a tmavých kruhů pod očima. Také příliš hrubé zacházení, tahání a tření očního víčka může vést k předčasným vráskám. Jemná pokožka kolem očí je velmi citlivá, a proto je důležité při aplikaci produktů postupovat šetrně, používat lehké poklepávání prsty místo tahání a tření. Hrubé odličování nebo používání nevhodných nástrojů může navíc způsobit podráždění a poškození pokožky.

Jaký je rozdíl mezi očním sérem a očním krémem?

Oční sérum obsahuje vyšší koncentraci aktivních látek a má lehčí texturu, která rychleji proniká do pokožky. Díky své lehké konzistenci je sérum schopné dostat se do hlubších vrstev pokožky a působit cíleně na konkrétní problémy. Tato okolnost z něho dělá ideální volbu na problémy, jako jsou vrásky, tmavé kruhy nebo otoky.

Séra na oční okolí

Oční krém má bohatší, krémovější konzistenci a poskytuje intenzivnější hydrataci, která je klíčová pro udržení elasticity a hladkosti očního okolí. Je vhodný pro denní i noční použití a může se také používat jako doplněk k séru pro komplexní péči. Sérum aplikujte jako první, protože jeho lehčí textura umožní rychlé vstřebání aktivních látek. Poté naneste oční krém, který zafixuje hydrataci a poskytne ochrannou bariéru.

Jak s produkty správně pracovat?

Nanášíme malé množství produktu a jemně vklepáváme bříšky prstů do pokožky kolem očí. Začínáme u vnitřního koutku oka a postupujeme směrem ven. Oční krémy nebo séra navíc můžeme skladovat v lednici. Chladivý efekt osvěží a zbaví mírných otoků. „Při výběru produktů je třeba se řídit potřebami pokožky a konkrétními problémy, které chceme řešit. Účinné jsou lehké hydratační krémy s obsahem kyseliny hyaluronové nebo přípravky s obsahem vitaminu A, E, C, aminokyselin a peptidů. Reakce pokožky může být však velmi individuální, a proto doporučujeme se před nákupem poradit se svým dermatologem,“ doporučuje MUDr. Kulíková.

Kdy je čas na zákrok?

„Používáním kvalitních kosmetických přípravků a dobrou péčí se zákrok oddálit dá, ale tady mluvíme spíše o prevenci,” říká MUDr. Petra Moravcová z Divine Clinic. Jak tedy ale poznáme, že nastal čas na zákrok? „Pokud už máme tzv. pytle pod očima nebo hluboké kruhy a propady v oblasti slzných kanálků, tak už nám jen kosmetika k nápravě nestačí a je čas přemýšlet o výplních či o mesoterapii, při níž se injekčně aplikují přípravky, které obsahuji koktejly vitaminů a aminokyselin v kombinaci s hydratačním účinkem. Cílíme vždy na ten daný problém. Pokud je ale už na víčkách příliš mnoho nadbytečné kůže, tak je doporučován chirurgicky zásah nebo použití laseru. Vždy je ale důležité vše konzultovat v ordinaci s odborníkem,” dodává MUDr. Petra Moravcová.  

Krémová péče o oční okolí