Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Péče

Světový den mytí rukou: Jak pečovat o ruce v zimě a udržet je hebké a zdravé

Natálie Debnárová15. 10. 2024
Na 15. října vyhlásila Světová zdravotnická organizace letošní Světový den mytí rukou. Pandemie nás poučila, že hygiena rukou je důležité opatření, jak se udržovat bez infekcí. Navíc s přicházejícím podzimem a zimním obdobím je nutnost rukám věnovat extra péči navíc, aby nejen byly zdravé, ale i krásné a mohly nám i nadále pomáhat nejlépe, jak mohou.
Autor: Getty Images
Foto: Getty Images
Ještě než se podíváme, jak o své ruce nejlépe pečovat v přicházejícím zimním období, připomeňe si důležitá čísla. UNICEF uvádí, že obyčejné umytí rukou snižuje riziku průjmu u dětí o více než 40 %. Umýt si ruce po toaletě nebo před jídlem snižuje pravděpodobnost, že chytíte covid, o celých 36 %. Takže skutečně platí, že ruce je nutno si mýt několikrát za den, ať už jste přišli domů z práce, jste po cestě hromadnou dopravou, anebo před jídlem. Jestli si právě nyní říkáte: „Ale to přece dělám!" sáhněte si do svědomí: Myjete si vždy ruce například před svou skin care rutinou nebo po manipulaci s penězi?

Jak si správně umýt ruce 

Jak jsme na začátku zmínili, pandemie nám změnila pohled na hygienu rukou velmi rychle, ale opakování je matka moudrosti. Takže: ruce si myjte 40 – 60 sekund, tedy pokud používáte běžné mýdlo. Při použití dezinfekce stačí 15 – 20 sekund. Ruce si nejprve navlhčete, naneste mýdlo a krouživým pohybem ruce vzájemně třete. Pak položte dlaň na hřbet druhé ruky, pořádně protřete a opakujte i na druhé ruce. Poté dejte ruce dlaněmi k sobě, zaklesněte prsty o sebe a opět třete. Na závěr nastává krok, který často vynecháváme, ale patří k těm nejdůležitějším: Zaklesněte ohnuté prsty do sebe a třete. Nezapomínejte ani na palce u rukou, ty si zaslouží hygienu obzvlášť. Po spláchnutí je vždy nejlepší ruce utřít do jednorázového ručníku. Nikdy, kromě chvíle, kdy si myjete ruce doma, se neutírejte do klasického ručníku, pokud se nejedná o ten malý na jedno použití. Vyhnete se tak bakteriím.

Jak o ruce pečovat

Zimní období může pro ruce představovat skutečnou zkoušku. Mrazivé teploty, vítr a časté přechody mezi teplým a chladným prostředím vysušují pokožku, způsobují její popraskání a svědění. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak se o své ruce v zimě dobře postarat. „Jakmile teplota klesne pod nulu, je třeba chodit ven jen v rukavicích, protože žádný krém na ruce neochrání pokožku na vašich rukou od mrazu. Mít malý krém na ruce v kabelce nebo na pracovním stole v kanceláří je už must have. Je ale třeba myslet na to, abyste nanášeli krém na ruce už nejméně 30 minut před odchodem ven,” radí Teťana Babčuk, majitelka salonu Re: beauty, který se se specializuje na péči o ruce a nohy. „Na vině je nízká vlhkost vzduchu. V zimě je vzduch mnohem sušší než v létě, což způsobuje odpařování vlhkosti z pokožky."
A čím se liší péče o ruce v zimě od letní péče? „V zimě je třeba vybírat krémy s jiným složením než v létě. Krémy na ruce v zimě by měly pokožku hydratovat a vytvářet ochrannou bariéru. Produkty s lehkou texturou proto nechte na léto a nyní dejte přednost husté konzistenci. Hledejte klíčová slova na štítcích jako hydratace, výživný nebo ochrana. Někdy výrobci samostatně označují kosmetiku, která je vhodná pro chladné období,“ upřesňuje Teťana Babčuk. Zároveň je dobré nezanedbávat salonní péči a jednou měsíčně si dopřát zábal u manikérky anebo u sebe doma.

Ta nejlepší mýdla na ruce

Tekuté mýdlo na ruce a tělo Bambucké máslo, L'OCCITANE, prodává L’Occitane, 660 Kč
1 / 5
Tekuté mýdlo na ruce a tělo Bambucké máslo, L'OCCITANE, prodává L’Occitane, 660 Kč
Foto: L’Occitane

Ta nejlepší péče o ruce

Krém na ruce, Dove Pro Age, DOVE, prodává Notino, 74 Kč
1 / 5
Krém na ruce, Dove Pro Age, DOVE, prodává Notino, 74 Kč
Foto: Notino