Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Konturování s pomocí opalovacího krému: Co říká lékař na nejnebezpečnější trend léta

Cindy Kerberová9. 7. 2024
Sunscreen contouring se šíří na sociálních sítích coby jeden z nejnovějších virálních beauty trendů a TikTok jej oslavuje ve smyslu zdravého opálení, které zdůrazňuje rysy obličeje stejně jako líčení. Dermatolog však před tímto nebezpečným trendem varuje. Proč byste jej neměli následovat a co vás čeká, pokud tak uděláte? 
Autor: Hristo Hristov for Vogue CS
Foto: Hristo Hristov for Vogue CS

Sunscreen contouring: Beauty trend, který rozhodně nezkoušejte

Co je nejlepší beauty trend (nejen) v létě? Používat opalovací nebo taky ochranný krém (gel, mléko, esenci, sérum...)! Samozřejmě za předpokladu, že ho používáte správně podle pokynů a nesnažíte se o nějaké inovativní novinky, které se objevují na sociální sítích. Ty jsou plné balastu a s tématem ochrany pokožky před UV zářením si vysloveně zahrávají. Zde se ovšem dostáváme za hranici samotného hazardu se zdravím.
Vedle samotného nepoužívání širokospektrální UV ochrany se rozmohl nový „trend" – konturování obličeje (i těla) s pomocí opalovacích krémů. Dermatologové však mají jasno: Toto nezkoušejte. Proč? „Konturování pomocí opalovacího krému může někdy vytvářet falešný pocit bezpečí, protože plochy, které mají být tmavší, a tedy se opálit, se tak stávají nechráněnými," říká úvodem MUDr. Marta Moidlová, primářka kliniky LaserPlastic. 

Jak konturování opalovacím krémem funguje (a proč byste ho neměli kopírovat)

Pro ty, kdo si pro beauty inspiraci chodí právě na TikTok a k influencerům, není sunscreen contouring ničím neznámým. Namísto ochrany před sluncem tento trend doporučuje „využít“ přímé sluneční světlo k vytvoření přirozených kontur na obličeji. To je však škodlivé pro kůži a zdraví. Lidé si v rámci tohoto nezdravého trendu záměrně pěstují na pleti tmavá opálená a světlá neopálená místa, která opticky vytvářejí iluzi výraznějších lícních kostí, štíhlejšího obličeje a nosu. Někteří stejný princip aplikují i na tělo, kde si za pomoci opalovacího krému a následného vystavování se na sluníčku vykreslí břišní svaly. Na místa, která chtějí na pleti nechat světlejší a kam se jinak aplikuje highlighter, nanesou opalovací krém s vysokým SPF a zbytek nechávají zcela bez ochrany.
To už samo o sobě není pro kůži zdravé, protože značná část obličeje postrádá dostatečnou ochranu a to i za předpokladu, že jako základ použijete krém s SPF 15 – 20 v malém množství. Když si chcete ochránit pokožku před UV zářením, potřebujete dodržovat nejen dostatečnou výšku samotného faktoru, ale také dostatečné množství přípravku. Na obličej nanášejte půl čajové lžičky ochranného prostředku (můžete si pomoct také prsty – množství krému v délce dvou prstů odpovídá ideální dávce) a při pobytu na slunci tuto vrstvu obnovovat minimálně jednou za dvě hodiny. 
Někteří propagátoři nového „trendu" však jdou tak daleko, že svým followers radí si na sluníčku dát odpoledního šlofíka. Lékaři samozřejmě zvedají varovně prst. „Prodloužený pobyt na přímém slunci bez dostatečné ochrany zvyšuje riziko spálení pokožky. Ta sice potom většinou ztmavne, takže dosáhnete kýženého efektu konturování. Je to však za cenu takového poškození kůže, které může vést k dlouhodobým problémům. Ačkoliv se potíže projeví až s odstupem času, jsou o to intenzivnější," vysvětluje primářka Moidlová. 

Co vás čeká, když budete následovat trend sunscreen contouring

Lékařka varuje před pobytem na slunci bez opalovacích přípravků nebo s příliš nízkou ochranou (ideální je SPF 30 a výš každý každý den v roce), protože tím aktivně pracujete na předčasném stárnutí pleti, tvorbě vrásek, pigmentových skvrn, rozšířených žilek a pórů. Ovšem vedle estetického aspektu tu hrozí i velké zdravotní riziko. „Opalování podporuje bohužel také vznik kožních nádorů, a to i těch zhoubných včetně maligního melanomu," upozorňuje doktorka Moidlová. „Pokožka si může vybudovat i formu fotosenzitivity a pak reaguje zvýšenou citlivostí na sluneční záření. Tendence k vyšší pigmentaci má za následek vznik nevzhledných takzvaných slunečních stařeckých skvrn."
Opalování jako náhrada za líčení je holý nesmysl a hazard se zdravím. Experimentovat s vynecháváním opalovacích přípravků představuje zbytečné riziko. Kreativní ohledně práce s opalováky můžete být maximálně tehdy, když si hledáte ideální textury pro svou pokožku, ne však při samotné aplikaci. 

Jak správně aplikovat opalovací krém

Při výběru ochranného přípravku berte v potaz svůj fototyp. Čím světlejší pleť, oči a vlasy máte, tím vyšší faktor potřebujete, aby vás ochránil před spálením od sluníčka. Minimální výška faktoru pro každého na každý den by měla být 30. „Na obličej, hrudník, ramena a ruce používám vždy SPF 50+, podle okolností však i 100," uvádí lékařka. „Vrstva by měla být po aplikaci téměř viditelná, na obličej většinou stačí množství nanesené na první článek jednoho až dvou prstů. Vhodné je vrstvu obnovit každé dvě hodiny, jsme-li vystaveni přímému slunečnímu záření. Delší oblečení může být efektivní způsob, jak se lépe chránit před sluncem, ale na ochranu obličeje rozhodně nepostačí jen pokrývka hlavy. Tkaniny s hustší vazbou poskytují lepší ochranu než tenké, průsvitné materiály, nicméně na trhu je i oblečení s již zabudovanou SPF ochranou. Veškeré nezakryté plochy je přesto třeba namazat SPF."
Vrstva UV ochrany by měla být po aplikaci téměř viditelná."
Platí přímá úměra, že čím méně oblečení na sobě máte, tím více opalovacího krému potřebujete. Kožní lékaři doporučují aplikaci jakéhokoliv UV filtru dvacet minut před pobytem na slunci a obnovovat ji po každém koupání, zpocení se nebo otření do ručníku. 
Ochranný krém Anthelios 100 KA+ MED, LA ROCHE POSAY, 550 Kč
1 / 11
Ochranný krém Anthelios 100 KA+ MED, LA ROCHE POSAY, 550 Kč
Foto: La Roche Posay

Existuje zdravé opálení? Odborníci mají jasno

Diskuse na téma používání opalovacích krémů s vysokým SPF a získávání vitaminu D, které se na sociálních sítích stále vedou, mají jasnou odpověď. Studie nikdy neprokázaly, že by každodenní používání UV ochrany vedlo k nedostatku vitaminu D v těle. Ve střední Evropě lékaři odborníci doporučují dlouhodobě doplňovat vitamin D s pomocí doplňků stravy a vybraných potravin, což jsou ryby, hovězí maso, vajíčka, mléko, mléčné výrobky. K získání dostatečného množství klíčového vitaminu se nemusíte opalovat.
„Jistě jste si všimli, že příliš tmavě opálení lidé vypadají mnohem starší, než ve skutečnosti jsou. Chceme-li mít zdravý zlatavý nádech, je třeba dodržovat základní pravidla, jak se sluníčku ne/vystavovat. Tedy neopalovat se nepřetržitě, celý den a bez ochranného filtru, nýbrž postupně a opatrně a pravidelně aplikovat krémy s vysokým UV faktorem. Nedoporučuji také vystavovat pokožku poledním kolmým paprskům, což je obecně mezi 11. až 15. hodinou. Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu znamének," říká MUDr. Marta Moidlová.
Pokud se nechcete vzdát bronzové pokožky a berete zdraví své kůže vážně, není nic jednoduššího než sáhnout po samoopalovacích produktech nebo si zajít na nástřik. Na trhu najdete spoustu přípravků s velmi přirozeným efektem opálení, které si můžete snadno a rychle aplikovat v pohodlí domova a měnit barvu dle libosti bez zbytečného hazardování se zdravím a přiděláváním si vrásek a hyperpigmentace, proti kterým se vede tak velký boj. Navíc na rozdíl od sunscreen contouringu s těmito produkty už můžete experimentovat a vytvářet lehký konturovací efekt.
Samoopalovací veganská pěna na obličej a tělo Skin Superb Silky Bronzing Mouse, OOLABOO, 1250 Kč
1 / 9
Samoopalovací veganská pěna na obličej a tělo Skin Superb Silky Bronzing Mouse, OOLABOO, 1250 Kč
Foto: Oolaboo