Vůně

První vůně Pharrella Williamse pro Louis Vuitton voní jako sluneční paprsky

Zajímalo vás někdy, jak byste podle nejúžasnějšího muže v oboru měli vonět? Nyní to můžete zjistit. Exkluzivně čtěte ve Vogue teď a od 19. června zkoušejte na vlastní kůži.
Foto: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images
Pharrell Williams na přehlídce Louis Vuitton podzim - zima 2024/2025
Léto vždycky považuji za sezonu vůní: S příchodem teplých měsíců zaplaví kosmetické pulty příliv nových parfémů a sezonních obměn těch klasických. Nedávno se na stůl v kosmetickém oddělení Vogue dostal malý vzorek z laboratoře vůní, který vyvolal velké nadšení. Proč? Protože tahle slibovala být víc než jen dalším lehkým, pikantním prázdninovým hitem – a my měli to štěstí, že jsme dostali první tester (i když nenápadný a pečlivě dávkovaný).
Vůně, o které je řeč, pochází od Louis Vuitton a kreativního ředitele pánské sekce Pharrella Williamse, proto to šílenství. Zajímalo vás někdy, jak byste podle nejúžasnějšího muže v oboru měli vonět? Nyní to můžete zjistit. Není to sice poprvé, co Williams uvádí na trh vůni, jednu už vydal v roce 2014, ale je to jeho první spolupráce s Louis Vuitton. Jak se dalo předpokládat, vůně LVERS, kterou vytvořil mistr parfémář Jacques Cavallier-Belletrud společně s Williamsem, je jedinečná, žádoucí a překračuje hranice pohlaví i věku.
Williams se na flakonu nepodepsal jen svým jménem. Tento tvůrce, který je známý svým smyslem pro detail, na vůni úzce spolupracoval s in-house parfemářem. „Čich představuje něco, co si lidé neuvědomují: Je to lepidlo všech vzpomínek, které jste kdy měli," říká. „Takže příležitost přijít do tohoto módního domu a pracovat tu i na vůni je naprostým potěšením."
Williams vysvětluje, že LVERS je inspirován světlem. „Zeptal jsem se Jacquese a Camille (jeho dcery, která je také parfemářkou), jak voní sluneční světlo. Vůně, která vznikla, je poetickou a metaforickou verzí odpovědi na tuto otázku." Debata mezi oběma tvůrci začala po Williamsově debutové přehlídce Vuitton v červnu loňského roku. „Když jsme se pár hodin po přehlídce bavili o tom, jak by měl parfém vypadat, mluvili jsme velmi konkrétně o využití rozmanitosti světla spouštějícího fotosyntézu v přírodě, a tím vše začalo," říká parfemář.
Galbanum je hlavní složkou vůně za 280 EUR a Williamse okamžitě zaujalo. Právě ono vnáší do parfému inspirovaného slunečním světlem zelenou svěžest. „Je to složka, která se nepoužívala už léta," vysvětluje Cavallier-Belletrud dřevitou, zelenou notu, kterou vytváří pryskyřice pocházející z íránské rostliny. „Okamžitě vyvolává dojem spojení s přírodou a příměs zázvorového extraktu zase přináší spoustu svěžesti. Výchozím bodem však bylo galbanum. Pracovat s ním bylo velmi zajímavé."
A kdy Williams poznal, že konečně dosáhl na dokonalou vůni LVERS? „Při přivonění jsem si jako první uvědomil, že cítím barvy této vůně. Je rozhodně na modré straně, modrá a světle modrá a je v ní trochu nějaké fialové. Nevidím v ní červenou, vínovou ani hnědou barvu. Je na sladší straně. Voní jako elegantní, povznesená verze něčeho, co je mi důvěrně známé."
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.