Móda

Cannes a Benátky: Jako dva soupeřící sourozenci

Dáváte svůj hlas Cannes, nebo Benátkám? Ať už paparazzi fotky z filmových festivalů ukazují cokoliv, ještě než odpovíte, podívejte se s námi do historie obou ikonických akcí.
Foto: Getty images
Lady Gaga, Eva Herzigová a Zendaya
I když jsou Benátky úředně starší, vždy oproti svému mladšímu a značně rebelujícímu sourozenci, filmovému festivalu v Cannes, hrály druhé housle. Ten vznikl v roce 1939 jako reakce na politickou roztržku právě na italském svátku kinematografie (veto od Benita Mussoliniho a Adolfa Hitlera znemožnilo na sklonku 30. let vítězství francouzského válečného dramatu La Grande Illusion) a původně se měl konat v Biarritzu. Nicméně majitelé nablýskaných hotelů na Riviéře, které slavnou Le Croisette lemují, se zmobilizovali, akci dostali k sobě a Hollywood do pozoru. Druhým, o dost smutnějším faktem je, že zahajovací ročník francouzského filmového festivalu, kam byly pozvány všechny reprentující země i se svými hvězdami, se nekonal, jelikož došlo k napadení Polska Německem.
Foto: Getty images
Princ Charles a Princezná Diana na filmovém festivalu v Cannes, 1987
Když se v roce 1946 Cannes konečně rozjelo, svět se nechal pohltit jeho filmovým kouzlem. Není divu, při zahájení se dramaticky vypouštěly symbolické holubice míru, oblohu zaplavovaly ohňostroje, městem procházel průvod s pochodněmi, probíhaly soutěže v květinových aranžích a nechyběly ani módní přehlídky nebo první volba nejkrásnější dívky festivalu. V 50. letech si svoje letenky do Cannes automaticky bookovaly nestorky stříbrného plátna jako Sophia Loren, Grace Kelly nebo Brigitte Bardot. Benátky, kde tamější filmový festival odstartoval již v roce 1932 na terase Hotelu Excelsior benátského Lida, však hvězdy ignorovaly.
Zatímco Cannes se stalo odrazovým můstkem pro sponzoring výrobců luxusních šperků a další partnerství se značkami (Chopard v roce 2006 nevysvětlitelně představil stejnojmennou řadu plavek Elizabeth Hurley na Nikki Beach), Benátky svůj glamour nikdy okázale nevytrubovaly do světa. Cannes vítá supermodelky, nudisty (dobře, ty možná tak úplně ne), pop stars, pornohvězdy, účastníky reality shows a vůbec všechny, kdo rádi nosí diamanty o velikosti dětské hlavy (například Lady Victoria Hervey zde platí za pravidelnou návštěvnici). Benátkám ovšem stačí nechat mluvit la dolce vitu samu za sebe. Canneská mentalita „přijde jeden, přijdou všichni“ usnadnila sama o sobě střet s přísným dress-codem, který byl od začátku v souladu s pravidly luxusních letoviskových kasin, ale dnes je poněkud zastaralý. Oproti tomu Benátky vysoké podpatky neřeší. 
Foto: Getty Images
Lady Gaga na filmovém festivali v Benátkách, 2017
Není pochyb, že canneský cirkus je zábavný. Stačí si vzpomenout na legendární red carpet moment v roce 1991, kdy se Madonna poprvé ukázala ve špičaté podprsence od Jean-Paula Gaultiera, anebo když Millu Jovovich museli v roce 1997 ku příležitosti premiéry filmu Pátý element údajně zašít do modelu à la bederní rouška. A pokaždé, když si některá z přítomných žen (viz Julia Roberts, Kristen Stewart a Jennifer Lawrence) dovolí jít bosky nebo si, nedejbože, obuje žabky, je z toho skandál a výživná potrava pro bulvár. Jako by to snad bylo něco nového a šokujícího.
Ale Benátky? Ty posílají své hosty do města nenápadnými vodními taxíky a jejich ležérní outfity jen sem tam doplní prvky námořnického stylu. A když na sklonku léta dojde čas na italský svátek filmu, na všech přítomných je patrná úleva, jako by Benátky představovaly vrchol jejich dovolené. Na tvářích hereckých hvězd se vyjímají pihy od sluníčka (tedy pokud nejste Anne Hathaway), vzduchem se nesou historky z dovolených a hollywoodská zlatíčka mají prostě a jednoduše více prostoru sama pro sebe. Nehrozí, že by si pozornost na premiéře týdně ukořistil někdo z klanu Kardashian-Jenner, protože smetánka z L. A. nejspíš ještě krouží luxusní jachtou kolem Středozemního moře, případně připojená na vitaminovou kapačku v Calabasas probírá byznysové plány na září.
Foto: Getty Images
Zendaya v šatech Balmain na festivalu v Benátkách, 2021
Ležérnost je v Benátkách stav mysli. Například Timothée Chalamet pár ročníků dozadu strávil celé odpoledne v kožených kalhotách a v příjemném aperolovém oparu, aby se večer na červený koberec k premiéře filmu Do morku kostí nahodil do slavnostního topu od Haidera Ackermanna, a okouzlil tak celý módní svět. Na stejném ročníku (2022) si i Florence Pugh, pardon, Miss Flo, užívala osvěžující Aperol místo účasti na tiskovce k filmu To nic, drahá, kterou její kolegové museli absolvovat bez ní, zato s lehce trapnými momenty. Ale na premiéře už herečka zářila v nepřehlédnutelném modelu Valentino couture.
Cannes dokáže rok co rok doručovat dechberoucí módní momenty (nikdy nezapomeneme na look Moniky Bellucci z roku 1997), ale Benátky dávají prostor módě v jiných intencích, módě, která vypráví celé příběhy. V roce 2018 Lady Gaga na Lido nevyskočila z obřího latexového vejce Chalayan, jak bychom od ní možná čekali, nýbrž se zjevila jako kouzelná opeřená fashion housenka, filmová star. A když na červeném koberci premiéry filmu Zrodila se hvězda začalo mrholit a hrozilo, že by déšť její nadýchanou baby pink róbu Valentino, kompletně pokrytou prachovým peřím, zničil, udělala to, co by učinila skutečná hvězda: strhla pozornost na sebe a postarala se o přímo divadelní scénku. Absolutní drama večera pak vyvrcholilo, když do divadla později udeřil blesk a vypadl proud. Osmiminutový potlesk vestoje to jen zpečetil.
Foto: Getty Images
Eva Herzigová v šatech Saint Laurent a se šperky Chopard na filmovém festivalu v Cannes, 22. května 2024
V Benátkách nemusíte soupeřit o to, zda vynesete šperk sezony v podobě zlatých plic Schiaparelli (jako Bella Hadid v Cannes v roce 2021) nebo s houfem supermodelek, které jsou právě ve městě kvůli eventům (jako byla Naomi Campbell na show Fashion For Relief). Mladé hvězdy jako Taylor Russell, Emma Corrin nebo Zendaya samozřejmě udržují benátský glamour na vysoké úrovni, ale na Lidu nechybí ani více osobní styl přítomných herců a hereček (mrkněte se na loňský Miu Miu model Emmy Corrin nebo na Harryho Stylese v jeho signature Gucci outfitech rok před tím).
A nemyslete si, že s blížícím se podzimem by byl benátský program nudnější: „Je to, jako by snad posledních deset let dávaly v Benátkách do vody něco, co aktivně přitahuje filmová dramata,“ glosovala moje kolegyně Radhika Seth. Stačí si vzpomenout na debakl Larse von Triera nebo plivací incident Chrise Pinea. Letošní rok se na lagunu opět sjede opravdu hvězdná parta: vždy promyšleně oblečené Cate Blanchett a Angelina Jolie, jež se aktuálně zaměřují na módní udržitelnost, temně excentrický cast filmu Beetlejuice Beetlejuice v čele s Winonou Rider, Catherine O’Hara nebo Jennou Ortegou a Lady Gaga. Udeří blesky i letos? Nemůžeme se toho dočkat.
Foto: Patrick AVENTURIER/Gamma-Rapho via Getty Images
Monica Bellucci, Cannes, 1997
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk