Móda

Zemřel Roberto Cavalli, král dekorativní módy

Skonal v důsledku dlouhodobé nemoci ve věku 83 let ve Florencii v okruhu svých nejbližších. V módním světě legitimizoval distressed denim a nadmíru potisků, třeba i na kůži. 
Ve Florencii se i narodil. Jeho dědeček, Giuseppe Rossi, byl členem slavného uměleckého hnutí Macchiaioli, jeho práce jsou vystaveny v Galerii degli Uffizi. I proto se mladý Cavalli rozhodl zapsat na místní Umělecký institut, kde se specializoval na textil, konkrétně na tisk. 
Jako řemeslník i umělec byl velmi nadaný a zvídavý. Na začátku 70. let vyvinul speciální techniku tisku na kůži, o kterou okamžitě projevil zájem jak Hermés, tak Pierre Cardin. 
Ve svých třiceti letech debutoval s kolekcí pod svou vlastní značkou. Dál přicházely jen úspěchy. Cavalli totiž dokázal podchytit náladu doby. Nebál se přivést styl na samou hranici vkusu do překombinovaných mixů, kterých se ostatní tou dobou báli. Styl, který razil, byl doslova nevídaný. Díky tomu i dokázal nashromáždit miliardové jmění. Ze svého jména udělal dokonalou značku. To, že teď není tak vidět, nevadí, odkaz Roberta Cavalliho bude rezonovat dál.