Móda

Česká módní značka Gentle Gesture dokazuje, že z prokletí může vzniknout superschopnost

Nová módní česká značka Gentle Gesture je rozhodně unikátní: Přináší na náš trh kousky, které jsou primárně určené těm, kdo žijí s atopickým ekzémem. Vyzpovídali jsme její zakladatelku, designérku Agátu Šindler Zapotilovou. 
Foto: Anna Urik
Gentle Gesture
Agáta Šindler Zapotilová má s atopickým ekzémem osobní zkušenost. Před nedávnem tento osobní boj proměnila, jak sama říká, v superschopnost. Založila značku Gentle Gesture, která nabízí cenově dostupné basics pro všechny, kdo se potýkají s kožním onemocněním, ale i pro ty, kdo jsou citliví nebo prostě jen preferují cítit se v oblečení příjemně. Vystudovaná módní návrhářka z pražské UMPRUM, kostymérka a stylistka Agáta si s námi povídala o tom, jak takto specifické kousky vznikají nebo jak se o ně správně starat. 

Vystudovala jsi ateliér módní tvorby na pražské UMPRUM, ale v posledních letech ses věnovala především stylingu či filmu. Co tě přimělo vrátit se do světa módní tvorby? Přemýšlela jsi o oděvech pro lidi se speciálními potřebami už dříve?

Po studiu módy jsem dlouhou dobu žila ve vakuu. Nedokázala jsme najít racionální důvod současnou módu vytvářet a zaplňovat už tak přetíženou planetu dalším oblečením. Proto jsem se vlastně vrhla raději do světa filmových kostýmů, který mi dává větší a udržitelnější smysl. Taky jsem hodně dlouho zápolila s vlastní zdravotní situací. Prošla jsem si několikrát těžkou formou atopické dermatitidy. Tehdy jsem ale nedokázala čelit ekzému v osobním životě a ještě to samé téma řešit pracovně. Potřebovala jsem odstup, nahlédnout na téma trochu zvenčí, což se mi naštěstí po několika letech podařilo. Když se mi stav s ekzémem zlepšil a nabyla jsem větší psychické síly, konečně jsem mohla v módě reflektovat něco, co má opravdu smysl: Vytvářet takovou módu, která je pro všechny, v níž se i lidé s nemocnou kůží budou cítit v klidu a pohodlně a nebudou muset být označeni nálepkou „nemocný“, kterou s sebou většina specializovaného medicínského oblečení nese. V Gentle Gesture reflektuju všechny zkušenosti se svým kožním onemocněním. Vše, co mi na dostupném oblečení tehdy chybělo a vadilo, se snažím dohnat při tvorbě Gentle Gesture. Svoje prokletí jsem přetvořila v superschopnost.
Foto: Anna Urik
Gentle Gesture

Komu je značka Gentle Gesture určená? 

Primárně je určená pro lidi, které trápí citlivá až přecitlivělá pokožka, nejčastěji způsobená atopickým ekzémem, kožními projevy alergie nebo lupénkou. Takto trpící kůže vyvolává obrovský životní diskomfort v podobě vysychání, svědění, loupání, mokvání, což vyžaduje každodenní péči a vede k psychické destabilizaci. Značka Gentle Gesture se snaží v těchto krušných chvílích tělu pomoci cítit se o něco lépe a zahalit ho do příjemného pocitu díky jemnému materiálu, ideálnímu střihu a speciálnímu způsobu šití. Nicméně naše oblečení může nosit naprosto každý, kdo má rád módu, ve které mu je prostě a jednoduše příjemně.

Jak se hledají materiály, které jsou pro ekzematickou a atopickou pleť vhodné?

Najít ideální materiál není úplně snadné. Každý materiál na sobě vždy testuju, abych zjistila, zda je dostatečně jemný a jestli zůstane jemný i po několika vypráních. Momentálně spolupracujeme s českou pletárnou, která se nám osvědčila. Šijeme převážně z viskózy, jde o je skvělý a prodyšný materiál. Dokáže tělo obejmout, ale stále pod ním může dýchat a odvádět vlhkost. Na trhu jsou i sofistikované směsové materiály, které mají i hojivé vlastnosti, jejich cena je ale naprosto astronomická. Výsledný produkt by musel stát tak moc, že by si ho většina lidí nemohla dovolit. Což také nechceme. Proto se snažíme přijít na ideální způsob, jak vyvinout materiál vlastní nebo se alespoň na jeho vývoji podílet.

Vychází v případě oděvů pro atopiky a ekzematiky design z materiálů, nebo je na nich nezávislý? Co dalšího kromě materiálů při tvorbě zohledňuješ? 

Design se opírá o materiál, o nekonvenční způsob zpracování a speciální střih. Vše má svůj důvod, vycházím ze svých letitých zkušeností s atopickým ekzémem. Vím moc dobře, co mě v těch nejhorších chvílích trápilo a co dostupný oděv postrádal. Proto mají trička Gentle Gesture s dlouhým rukávem třeba otvor na palec, aby se látka na paži neotáčela a neshrnovala, a nevznikalo tak další svědění. Zároveň jím je chráněný hřbet ruky, který bývá často problémovým popraskaným místem. Střihy jsou řešeny tak, aby švy ležely mimo běžnou linii švů a nedocházelo k jejich vrstvení, když si oblékneš další vrstvu oděvu. Třeba na ramenních švech je to patrné – my je u triček posunuli dál k lopatce. 
Švy ostatně představují kapitolu samy o sobě. Jsou vždycky problematické, protože už tak rozdrážděnou kůži škrábou. Proto jsme vymysleli speciální ploché švy, které se chovají co možná nejjemněji k pokožce. Z rubové strany jsou hladké, z lícové ploché a stále pohledové. Nikde žádný overlock.

Co je v rámci Gentle Gesture aktuálně v nabídce a co dalšího chystáš? 

Momentálně máme v nabídce dva typy triček s dlouhým rukávem pro ženy i muže. Každý má své přednosti. To světlemodré je skvělé jako první vrstva, třeba pod košili, ale i jen tak.  Má úzký střih a hezky přilehne k tělu. Tmavomodré má naopak střih širší. Ideální je pro ty, kdo preferují volnější střihy. Pracujeme na rozšíření o trička s krátkým rukávem a o legíny, které bude možné nosit jen tak nebo pod běžné kalhoty, aby vás neškrábaly švy, nekousal jejich materiál a ochránily kůži v nejnamáhanějším místě, kterým je pás. Jelikož děti do 6 let trpí ekzémem nejčastěji, pracujeme také na dětské řadě. Ta bude obsahovat základní oblečení pro miminka i děti do 12 let.

Jak bys doporučila se o oděvy starat? I prášky nebo aviváže můžou mít vliv na naši pokožku... Čemu se při praní vyhnout obecně a konkrétně u vašich kousků?

Pokud chceme, aby nám oblečení vydrželo dlouho a materiál si udržel své kvality, je třeba se o něj dobře starat. Aby si viskóza uchovala jemnost, je potřeba prát ji maximálně na 40 °C, výrobci většinou udávají 30 °C. To ale není ani tělesná teplota, takže materiál vydrží víc, přesto není žádoucí teplotu při praní příliš přehánět. Citlivou kůži je potřeba také často promazávat, tudíž v látce může utkvět mastnota. Ta se musí rozpouštět v teplé vodě, proto doporučujeme prát na 40° C s pomocí ekologického pracího prostředku určeného pro citlivou nebo dětskou pokožku. Kamenem úrazu je aviváž. Ta se sice může jevit jako pomocník při cestě za jemností, ale kvůli ní tkaniny ztrácejí své další důležité vlastnosti. Obecně je lepší pokožku uchránit od zbytečností, kterých bývá v aviváži mnoho. Aviváž textilní vlákno uzavře, tím se snižuje savost materiálu, a proto po vyprání ztratí termoregulační vlastnosti. Raději bych doporučila trochu octa a kapku esenciálního oleje, o kterém víte, že vás nedráždí. Vyžehlit oblečení můžete, ale nemusíte, žehličkou nastavenou na nízkou teplotu.
Foto: Anna Urik
Gentle Gesture

Myslíš, že veřejnost ví, co znamená a představuje správná péče o oděv?

Nemám za sebou žádný průzkum, ale dokážu si představit, že díky všudypřítomným reklamám výrobců pracích prostředků a praček nabýváme pocitu, že prádlo, které neprošlo dvaceti různými prostředky a nevoní po chemických fialkách, je pořád špinavé. Pro textil vždy platí: Méně je více a mnohdy stačí oblečení vyvěsit na čerstvý vzduch a neprat ho po každém nošení, pokud jste si na sebe zrovna nekydli hořčici.

Máš pocit, že tě díky Gentle Gesture baví zase tvořit módu?

Moc mě to baví! Vést vlastní byznys je těžké. Přicházejí situace, na které vás ve škole nepřipraví. Učím se pořád nové a nové věci, které jsou navrhování na hony vzdálené. Ale beru je jako součást procesu. Kdybych neměla tak silnou vnitřní motivaci, těžko bych pokračovala dál a chtěla značku rozvíjet. Vím ale, že to má smysl. Že svou prací pomohu dalším lidem cítit se ve své kůži líp a že tak i posouvám funkční hranice oděvu.