Trendy

Demure: antidote k rychlé módě

Trendy letošního podzimu staví na decentním, nadčasovém a dobře promyšleném šatníku, ve kterém nechybí pět základních pilířů. Ty mimochodem oceníte i v rámci trendů office siren, old money a spousty dalších. Prostě very demure, very mindful. 
Foto: Launchmetrics
Street style Copenhagen Fashion Week, srpen 2024
Jak rychle se objevil trend brat, tak rychle ho nahradila estetika demure. Že nejde o krátkodobý trend, dokazuje pohled na kolekce podzim – zima 2024/2025 a aktuální street style. Chaos a spoustu barev, zejména zářivě zelenou, jasně válcuje klidný, pohodlný styl založený na oblečení a doplňcích, které úspěšně odolávají rychlotrendům. 

Co znamená trend demure v praxi

Ačkoliv se boom kolem demure objevil na TikToku a stalo se z něj nejpoužívanější slovo na internetu, jeho příchod není takovým překvapením. Po quiet luxury a old money se v souvislosti se střídmou, decentní elegancí objevilo nové trendy pojmenování a drobné úpravy ve stylingu. 
Když se bavíme o demure v souvislosti se značkami, nelze vynechat jména jako Prada, The Row, Jil Sander, Victoria Beckham, Hermès nebo Nehera. Tzv. demure fall se ovšem netýká pouze jich. Decentní prvky a absenci log, která k tomuto stylu neodmyslitelně patří, vidíme i tam, kde bychom je nečekali. Vizuálního hluku se na podzimní a zimní sezonu vzdávají spousty designérů, a dokonce i brandy, které svůj úspěch přímo stavějí na logu a jménu, přinášejí sofistikované, neokázalé oblečení i kabelky. 
Co znamená demure v praxi a jak se oblékat tak, abyste o sobě mohli prohlásit, že máte „very demure, very mindful" postoj k módě? Zaměřte se na klíčové prvky podzimního šatníku, které odpovídají definici střídmosti a nonšalantního stylu. 

Sukně v délce midi

Kdyby měla být ve slovníku u pojmu skromný a decentní fotka jediného kusu oblečení, určitě by to měla být jednobarevná sukně v délce pod kolena a končící maximálně nad kotníky. Midisukně v sobě mají tichou, skromnou eleganci, kultivovanost, ale i jisté tajemství. Ne náhodou neodmyslitelně tvoří klíčovou součást vzhledu hodných holek a knihovnic. Miuccia Prada jim dala styl, povýšila je do pomyslného šlechtického stavu a v rámci estetiky demure jim patří výsostné místo. 

Jednobarevný kalhotový kostým

Jedna barva, skvěle padnoucí střih (může být i oversized na rozdíl od old money), ta nejlepší látka a zpracování, jaké si můžete jen dovolit. Tyto tři podmínky musí splňovat správný kalhotový kostým, ať už se skládá jen ze saka a kalhot, nebo k němu máte i stylovou vestičku. V barvách dominuje šedá, variance na hnědou a béžovou, samozřejmě nechybí černá, i když není tak rozšířená jako třeba odstín greige nebo máslově žlutá. Pokud si nechcete vůbec lámat hlavu, co poránu na sebe, slaďte kalhotový kostým s trenčkotem a s barvami si pohrajte v rámci doplňků nebo košile.

Kožené balerínky, kitten heels a klasické lodičky

V závislosti na tom, k jaké generaci patříte (ať už věkem, nebo mentálně), vyberte si výšku podpatku. S příchodem Gen Z na scénu to vypadá, že boty na vysokém podpatku berou zasvé. Ovšem kouzlo a noblesu klasických lodiček na dobře vyváženém podpatku nelze podceňovat. Ve stylu demure mají stejně důležité místo jako hladké balerínky nebo mokasíny. Chcete-li být demure, volte boty bez ozdob a vždy z hladkého, velmi kvalitního materiálu. Jednak vypadá lépe než cokoliv jiného, jednak budete mít pevný, sebevědomý krok, což je velmi demure. 

Neutrální trenčkot

Nezná sezony, neřeší letopočty. Klasický, jednobarevný trenčkot s vámi půjde rok za rokem a vždycky pro něj najdete dostatek příležitostí, protože jde o kabát, který se hodí (kromě opery a plesu) kdykoliv a kamkoliv. Jeho barva hraje stejně klíčovou roli jako střih. Nikdy neuděláte chybu s béžovou, hnědou, šedou, cihlovou, černou, tmavě modrou, temně zelenou, tmavě vínovou, khaki, medovou, jantarovou, máslově žlutou, šedo-béžovou (tzv. greige) nebo hořčicovou. Volba tohoto svrchníku je velmi uvědomělá i s ohledem na udržitelnost a uhlíkovou stopu. Investujte do odolných materiálů a co nejkvalitnějšího zpracování a nemůžete tratit.

Kabelka bez loga

Slavné potisky a velká loga nechte ostatním, k nadčasovému šatníku se hodí decentní, ale mimořádně kvalitní kabelka a taška, u které není na první pohled rozpoznatelné, kde jste si ji koupili. Bez log můžete nakupovat překvapivě i v Pařížské; Victoria Beckham, Stella McCartney, ale i Louis Vuitton mají v podzimní kolekci kožené kabelky bez loga. I tady vítězí jiné barvy nad černou – vínová, šedá, skořicová, khaki zelená, čokoládová tvoří podzimní barevnou paletu, na níž postavíte decentní šatník plný nadčasových doplňků. 

Trendy demure barva: vínová

Ač výrazná, přesto decentní. Sabato de Sarno na ní postavil novou image celé značky Gucci, ostatní se přidali a přidávají. Vínová barva se stává pravidelně hvězdou podzimní sezony, letos je tomu ale jinak. Nezáří jako solitér, ale chová se jako jedna z neutrálních barev, které vlze nosit od hlavy po paty, kombinovat se všemi ostatními napříč celou paletou, ukazovat ji jako drobný detail nebo pilíř celého stylingu. Burgundská se propisuje do všech stylu, trendů. Vidíme ji na přehlídkovém mole, v ulicích, na stránkách časopisů. Prožijte spolu hvězdnou hodinu a objevte nové možnosti, které vínová nabízí.