Trendy

Sandále pro bohyně: Pohodlné letní boty, které vám opticky prodlouží nohy

Trendy přicházejí a odcházejí, ale tyto boty se každé léto vyšvihnou znovu na vrchol popularity. Ani léto 2024 není výjimkou. 
Foto: Launchmetrics
Kolekce podzim - zima 2024, DIOR

Řecké sandále: věčný symbol boho stylu

Jednoduchá, velmi tenká podrážka svázaná koženými řemínky. Jen máloco zůstalo od doby svého vzniku tak neměnné jako právě řecké sandále. Milují je současné módní ikony a celebrity, stejně jako designéři. Ti se s železnou pravidelností k těmto botám vrací, protože moc dobře vědí, že s nimi nemohou prohrát. Klasické řecké sandále představují sázku na jistotu pro svůj minimalistický vzhled, který se hodí ke všemu, a opticky zeštíhlující a prodlužující efekt, jaký mají na nohy.
Díky svému tvaru jsou extrémně pohodlné a elegantní zároveň. Některé modely obepínají kotníky, jiné se dlouhými tkaničkami nebo řemínky šplhají až ke kolenům. Na trhu najdete i varianty s nízkými podpatky, jednoznačně však převládají řecké sandále s plochou podrážkou, kterou oceníte na pláži, ve městě i na party, co se protáhne do brzkých ranních hodin. Můžete je nosit s hladkými šaty, k maxisukni nebo k šortkám, stejně dobře doplní i večerní šaty nebo byznysový kostýmek. 

Ploché sandále s koženými řemínky v roce 2024

Historie řeckých sandálů se začala psát kolem roku 246 před Kristem a táhne se lidskou historií odívání jako zlatá nit. V moderním šatníku se ve velkém prosadily v 60. letech, kdy se také začaly objevovat na stránkách Vogue. Doprovázely hnutí za prosazení postavení a práv žen, trend minisukní, generací hippie. Od květinových dětí je do svých futuristických kreací převzal Paco Rabanne a letos je v souvislosti s letní olympiádou vytahují designéři ve velkém. Na přehlídce haute couture kolekce podzim – zima 2024/2025 je kreativní ředitelka módního domu Dior Maria Grazia Chiuri postavila na piedestal coby tu jedinou obuv hodnou moderního božstva. 
Klíčovou zprávou pro ty, kdo hlídají udržitelnost svého šatníku, je fakt, že řecké sandále (nebo taky gladiátorky) se vrací každé léto, a představují tak bezpečnou investici.