Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Středověk neskončil, středověk trvá: Prvky renesanční módy slaví revival

Jana Patočková20. 9. 2024
Říká se, že zvyk je železná košile. A podle posledních trendů se právě ta vrací do módního popředí. Od jemných krajek, pletenin a háčkovaných doplňků jsme se dopracovali k práci s kovovými kroužky. Jak se středověká inspirace otiskla do soudobých trendů?
Chappell Roan
Foto: Mike Coppola/Getty Images for MTV
Chappell Roan
Ve vzduchu to viselo už hodně dlouho, ale teprve díky Chappell Roan a jejímu vystoupení i modelu vynesenému na červený koberec MTV Video Music Awards 2024 tuto tendenci můžeme prohlásit za trend: Středověk neskončil, středověk trvá. Do hry se vracejí doplňky, ale i celé oděvní kousky inspirované středověkem a renesancí a nejviditelnější jsou pak ty, jež si za své berou prvky z brnění, jako kroužkové košile nebo čepečky. Ne, opravdu jsme si to nevymysleli.

Pokrývky hlavy jako pro Johanku z Arku

Stačí se podívat na alternativní jména módního designu, jako je projekt Jolaconda. Ten se věnuje především doplňkům z nekonvenčních materiálů, jako je právě ocel (nebo latex a minerály pocházející z Brazílie). Čepce Jolaconda z ocelových kroužků tento trend dokonale vystihují.
Autor: Instagram @weepling
Foto: Instagram @weepling
A jsou tu i další: Zana Bayne, tvůrkyně zaměřující se především na autorské zpracování kůže a módně pojatý fetish wear, jejíž záběr aktuálně sahá od celých modelů přes kabelky po doplňky a kterou proslavily hlavně harnessy, tedy celotělové postroje známé z fetišistických komunit. Její vliv probublává sezonu za sezonou do středního proudu. Právě ona pro Chappell Roan na míru zhotovila kostým inspirovaný středověkou bojovnicí, v němž následně vystoupila na cenách VMA. Na červený koberec pak zpěvačka vynesla komplet složený mimo jiné z šatů Y Project a rukaviček od značky Falconiere. Ty měla Roan i při přebírání ceny za objev roku a k nim šaty imitující železnou košili včetně efektní pokrývky hlavy ve výrazně stříbrné barvě. Právě Falconiere, značka, kterou tvoří mladá designérka Juniper Rose, je dalším výrazným zástupcem tohoto nastupujícího trendu středověku. Na jejím e-shopu najdete všechno, co jen lze technikou „železné košile“ vymyslet a stvořit: náhrdelníky, čepečky, šátky, topy i vesty – to vše z drobných kovových kroužků.
Autor: Instagram @falconiereshop
Foto: Instagram @falconiereshop
Začalo to nenápadně, trendem čepečků a šátečků, které by klidně mohly hrát v české televizní pohádce. Romantickými reminiscencemi renesančních a středověkých obrazů v háčkovaných (za zmínku stojí český tvůrce Matěj Pšenička), krajkových a pletených pokrývkách hlavy, které se přelily do těch „ukroužkovaných“ z drobných ocelových komponentů. Trochu Hra o trůny, trochu pokračování trendu cottagecore. Mladá internetová generace se shlédla v romantizování historické módy a fashion week v jejím pojetí by klidně mohl vypadat jako renesanční jarmark. Pokračovalo to spanilou sci-fi jízdou nové Duny a retrofuturistickými variacemi na vrcholné období Paco Rabanna. V pokračování Duny dokonce Florence Pugh nosí customizovaný model Rabanne z kolekce podzim – zima 2020. A to ani nezmiňuji Zendayu a její glambot brnění (v tomto případě vintage model Mugler z roku 1995).
Kolekce podzim - zima 2024/2025, RABANNE
Foto: Launchmetrics
Kolekce podzim - zima 2024/2025, RABANNE

Styling je klíč

Jak tyto kousky nosit, ale nepůsobit jako komparz z filmu o Janu Žižkovi od Petra Jákla? Podle krajkářky a historičky Eleny Kanagy-Loux spočívá klíč k tomu, abyste v tomto trendu vypadali současně, v experimentování s prvky z různých historických období: „Čepečky kombinuju netradičně a zaměřuji se na objemnější siluety,“ vysvětlila pro magazín The Cut. „Lidé mají strach nosit víc než jeden výrazný statement kousek, ale jakmile na sobě budet mít takové kousky dva a více, odvedete primární pozornost od čepce a dosáhnete vyváženějšího looku,“ shrnuje v článku Kanagy-Loux. Své železné košile, čepce, topy nebo další výrazné doplňky tak zkuste namixovat s objemnými sukněmi, výraznou obuví a klidně i dalšími historizujícími prvky. Také doporučuji vrstvení – inspiraci najdete například v posledních několika kolekcích Rabanne, které s šaty a s maxitopy zpracovanými kroužkovanou technikou pracují v kosmopolitních a velmi nositelných kombinacích.
Kolekce podzim - zima 2024/2025, FINDIKOGLU
Foto: Launchmetrics
Kolekce podzim - zima 2024/2025, FINDIKOGLU

Mnoho žen, které si tento trend zamilovaly, upozorňuje ještě na další zajímavou věc: Jde o kousky, které nelichotí male gazu, jsou tu jen a jen pro ženské potěšení z módy. A navíc podobně jako v případě Roan dokážou dodávat nečekané sebevědomí. Přece jen jde tady o brnění.
Inspirujte se nejnovějšími kolekcemi, které si hrají s historizujícími prvky, jako jsou korzety, dekonstruované živůtky, železné košile a nepřehlédnutelné pokrývky hlavy, od renesanční pohádky Dioru přes odvážnou kolekci Nicol & Ford po provokativní Dilaru Findikoglu:
Kolekce resort jaro - léto 2025, DIOR
1 / 39
Kolekce resort jaro - léto 2025, DIOR
Foto: Launchmetrics