Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Společnost

Den nezávislosti: 9 ukrajinských návrhářů o svobodě a jejich tipy na ukrajinskou kulturu

Violett Fedorova24. 8. 2024
24. srpna se na Ukrajině slaví Den nezávislosti. Pro tuto zemi, která právě teď bojuje o své právo na svobodu, jde o velice významný svátek. V jeho předvečer jsme se zeptali ukrajinských módních návrhářů, co pro ně znamená nezávislost. Také jsme vyslechli jejich tipy na ukrajinskou kulturu. Vznikl rozmanitý seznam od klasiky až po underground.

Devět ukrajinských módních návrhářů mluví o svobodě, nezávislosti a o svých tipech, jak nejlépe poznat Ukrajinu skrze její kulturu.

Ruslan Baginskiy

Ruslan Baginskiy
Foto: Ruslan Baginskiy
Ruslan Baginskiy
Ruslan je ze značky Ruslan Baginskiy: „Nezávislost je velké privilegium, odpovědnost a neustálý boj. Za poslední dva a půl roku jsem více přemýšlel o tom, co všechno předchozí generace Ukrajinců obětovaly, aby získaly svobodu a vybudovaly naši zemi. Aby mohly rozvíjet vlastní tradice a kulturu, poznávat svou historii a pracovat spolu na budoucnosti snů. Aby směly oživit a obnovit vše, co nám bylo po staletí bráno. Narodil jsem se dva roky před vyhlášením nezávislosti Ukrajiny. Nezávislost byla po mnoho let brána jako samozřejmost, ale boj pokračuje."
Jak poznat ukrajinskou kulturu: „Před pár lety jsem objevil dílo umělce a mistra moderní sochařiny Mychajla Dzindry. Je to člověk s unikátním a velmi složitým životním příběhem a neuvěřitelným uměleckým dědictvím. Chci, aby o něm vědělo více lidí a aby se před jeho muzeem ve Lvovské oblasti tvořily fronty."

Svitlana Bevza

Svitlana Bevza
Foto: Svitlana Bevza
Svitlana Bevza
Svitlana je ze značky Bevza: „Nezávislost pro mě znamená svobodu. Svobodu volně dýchat, plánovat, žít beze strachu a cítit se součástí jednoty – opravdového národa."
Jak poznat ukrajinskou kulturu: „Chtěla bych návštěvníkům ze zahraniči připomenout, že Ukrajina má ve světě silný vliv. Připomněla bych Maleviče a Soniu Delaunay, nechala bych vás poslouchat písně Kvitky Cysyk. Ukázala bych vám unikátní nálezy z Tripolí a skythské zlato, které Rusko ukradlo. A také bych vám chtěla ukázat klas, který je pro každého Ukrajince posvátným symbolem a který dnes náš brand popularizuje po celém světě."

Valery Guzema

Valery Guzema
Foto: Valery Guzema
Valery Guzema
Valery je ze značky Guzema Fine Jewelry:Nezávislost pro mě znamená svobodu víry a činů. Je to síla věřit ve vlastní cestu a možnost ovlivnit vývoj společnosti inspirováním ostatních k odvážným krokům. Nezávislost je také závazek vůči budoucím generacím – vytvářet podmínky, ve kterých mohou být svobodné, soběstačné a jisté si svou budoucností. Coby občanka Ukrajiny cítím odpovědnost za podporu národních hodnot a za to, aby moje myšlenky a projekty posilovaly nezávislost naší země."
Jak poznat ukrajinskou kulturu: „Kdybych měla vybrat jen jeden prvek, zvolila bych poezii. Pro mě je to možnost cítit hloubku naší kultury, pochopit její emocionální bohatství a skrze prizma poetického slova vidět, jaká je skutečná Ukrajina. Poezie nese nejen historii, ale i duši národa a skrze ni můžete vyjádřit ty nejhlubší a nejupřímnější aspekty ukrajinské identity. Od Ševčenka po Žadana, řádky naší poezie pronikají do srdce svou hloubkou a emocionalitou, odrážejí realitu dneška, kde se tradice prolínají s novými výzvami."

Katerina Silchenko

Katerina Silchenko
Foto: Katerina Silchenko
Katerina Silchenko
Katerina je ze značky the Coat: „Jako umělkyně potřebuji svobodu. Už od dětství jsem věděla, že jsem trochu zvláštní, a je pro mě zásadní cítit tuto vnitřní svobodu v svobodné zemi, kde vás nezlomí a nezmění jen proto, že společnost může mít jiný názor. Jsem šťastná, že žiji v nezávislé zemi, kde mohu říkat, co si myslím."
Jak poznat ukrajinskou kulturu: „Kdybych měla představit zahraničnímu hostu ukrajinskou kulturu během jednoho večera, pozvala bych ho do divadla, například na představení Čarodějnice z Konotopu. Je to tak vizuálně a hudebně velkolepá inscenace, že je nemožné odtrhnout oči od jeviště. Mám také ráda Limerivnu – děj hry je založen na ukrajinském folkloru. Je to velmi barevný projekt. Poté bychom se prošli po ulicích Kyjeva, kde je tolik neuvěřitelných, stylových a zajímavých lidí."

Anastasia Yershova 

Anastasia Yershova
Foto: Anastasia Yershova
Anastasia Yershova
Anastasia je ze značky Atelier Handmade: „Nezávislost především umožňuje národu udržet si svou autentičnost a rozvíjet jedinečnou kulturu, jazyk a tradice bez vnějšího tlaku či vlivu. Je základem pro budování identity lidí, jejich právo na sebevyjádření a cestu rozvoje."
Jak poznat ukrajinskou kulturu: „Doporučuji začít seznámení s ukrajinskou kulturou sledováním filmu Stíny zapomenutých předků od Parajanova. Tento film je živým příkladem ukrajinské kinematografie, kde se tradice prolínají s originálním vizuálním jazykem. Mimochodem, Harvardova univerzita zařadila film Stíny zapomenutých předků na seznam povinných filmů pro studenty ucházející se o vyšší stupeň studia filmových věd."

Julie Yarmoliuk

Julie Yarmoliuk
Foto: Julie Yarmoliuk
Julie Yarmoliuk
Julie je ze značky J'Amemme: „Nezávislost pro mě není jen vnější projev, ale také vnitřní pocit svobody a důstojnosti, který musíme předat další generaci. Jsem šťastná, že mé dítě už chápe, že nezávislost není jen status, ale také odpovědnost za vlastní život a budoucnost své země."
Jak poznat ukrajinskou kulturu: „Nejprve bych vás pozvala do ukrajinských Karpat, zejména během slavností v Bukovině, například Malanka. Nebo bych vás vzala na návštěvu Čortorie, kde se narodil slavný herec Ivan Mykolajčuk. Vždy mě uchvacuje, jak živá a zářivá je etnická kultura tohoto regionu. Když se ocitnete uprostřed této krásy – lidé oblečení v národních krojích, zpěv, tanec – cítíte, že tato kultura je neocenitelným pokladem, který ani globalizace nedokázala zničit."

Elvira Gasanova

Elvira Gasanova
Foto: Elvira Gasanova
Elvira Gasanova
Elvira je ze značky Gasanova: „Nezávislost pro mě znamená moc nad vlastním životem; je to odpovědnost, která přichází se svobodou, a jediná cesta, jak zjistit, kdo jste."
Jak poznat ukrajinskou kulturu: „Cizinec, který chce vidět skutečnou Ukrajinu, by si měl na návštěvu vyhradit více než týden. Ukrajina je tak mnohovrstevnatá a rozmanitá, že ji nelze charakterizovat jednou věcí. Máme jak nositele tradičních přesvědčení a životních stylů, tak i undergroundovou kulturu. Proto bych podle jeho preferencí ukázala návštěvníkovi historická místa Kyjeva, muzea a divadla nebo podniky, kde moderní mládež nachází prostor pro svou tvůrčí energii, například Brave Factory Festival."

Alyona Bettyar

Alyona Bettyar
Foto: Alyona Bettyar
Alyona Bettyar
Alyona je ze značky A.M.G.: „Nezávislost pro mě znamená především svobodu. Svobodu být tím, kým jsem. Říkat, co si myslím, a především pracovat tak, jak chci. Vyjadřovat se ze srdce."
Jak poznat ukrajinskou kulturu: „Okamžitě bych vzala zahraničního hosta na své oblíbené místo v Kyjevě – Kyjevsko-pečerskou lávru. Toto místo má obrovskou energii – nabíjí vás silou. Také mi přináší klid, vždy sem chodím, když chci porozumět sama sobě."

Khrystyna Bobkova 

Khrystyna Bobkova
Foto: Khrystyna Bobkova
Khrystyna Bobkova
Khrystyna je ze značky Bobkova: „Pro mě znamená nezávislost svobodu volby, kdy si každý může zvolit svou vlastní cestu, poučit se z vlastních chyb a každý den klidně změnit život o 180 stupňů, pokud to chce. Jsem šťastná, že na Ukrajině máme možnost dělat vlastní rozhodnutí. Cena za naši nezávislost je opravdu obrovská, a proto ji musíme chránit a respektovat."
Jak poznat ukrajinskou kulturu: „Kdybych měla cizinci představit Ukrajinu, nevzala bych ho do muzeí. Navrhla bych mu spíš procházku po městě a rozhovory s kreativními lidmi, mladými lidmi. Když se na ně dívám, cítím inspiraci a štěstí."