Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Vánoce

Na Vánoce nakupujeme pro druhé. Pojďme ale začít u sebe

Jana Patočková22. 10. 2024
Také vám najíždí předvánoční stres? Jen klid! Vezmu to tentokrát z jiného konce a ukážu vám seznam dárků, které by udělaly radost mně. Není to sebestřednost (nebo jen trošku), ale především jedna z cest, jak si utříbit myšlenky a nákupní seznamy – i to, co se líbí nám, se totiž může líbit ostatním a udělat jim radost. Začít u sebe prostě vyplatí téměř vždy, shopping list nevyjímaje.
Autor: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images
Foto: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images
Začnu menším disclaimerem – seznam věcí, které se vám líbí, nutně neznamená, že si je půjdete okamžitě všechny koupit. Jde o inspiraci, cvičení, které vám může pomoct utříbit si myšlenky. 

Nad vánočními dárky pro druhé přemýšlejte o svých přáních

Až se vás rodiče, přátelé nebo kolegové v práci zeptají, co si přejete pod stromeček, vy budete mít připravenou odpověď a nebudete se pak trápit s další nepotřebnou hloupostí, kterou se budete snažit zuřivě udat do nejbližší vánoční tomboly. A když píšu udat, tak myslím „zbavit se“. Další disclaimer míří k samotné podstatě Vánoc – a nejen Vánoc, ale i dalších svátků spojených s tímto obdobím: Mysleme totiž i na to, že ne všichni slaví Vánoce. Vánoce coby hlavní motor nákupního šílenství a nezřízeného konzumu je koncept, kterému ve své podstatě nefandí nikdo z nás (aspoň doufám). Na druhou stranu dárek je z podstaty hezká věc, a právě proto je fajn se před nákupy opravdu zamyslet. 
Jak nad nimi vlastně přemýšlíme? Je nám jedno, jak voní naše tělové mléko? Víme, kdo a za jakých podmínek vyrobil naše ponožky a šaty? Podporujeme rádi české tvůrce a tvůrkyně, nebo nakupujeme impulzivně, protože zrovna něco potřebujeme? Co ovlivňuje naše nákupní potřeby? Moje nákupní návyky stojí někde na pomezí mezi dlouhodobým toužením a čirou impulzivitou, mezi roztomilými nesmysly (na mém wishlistu byste našli holubí kabelku od JW Andersona) i praktickým zbožím. A to vše se odráží na mém vánočním seznamu. Od toho, co vím, že si nikdy nepořídím (ale i tak bych ráda), po všechny ty maličkosti, které si sem tam dopřeju. Úplně mimo seznamy pak stojí dárky nemateriální – zážitky, večeře s přáteli a wellness víkendy. A samozřejmě dárky, co pomáhají: nocleženky pro lidi bez domova nebo finanční dary organizacím jako Lékaři bez hranic nebo Člověk v tísni. Ty samy o sobě nemají tak glamorous slupku jako parfémy nebo nové kabelky, ale jsou to ty nejlepší dárky.

Kosmetika: oblíbená i zneužívaná dárková kategorie

Kosmetika se mezi dárky vyskytuje nejčastěji, jenže ačkoli ji tak nějak používáme všichni, trefit se druhému do vkusu ne vždy dokážeme. Platí zde tři pravidla: vynechme běžnou kosmetiku denní spotřeby ze spodních regálů, pokud to vyloženě není něco, o co si obdarovaný řekl či řekla (a to platí i pro dárkové kazety šamponů a kondicionérů, kterými se nás snaží značky přesvědčit k rychlému last minute nákupu). Pleťovou i vlasovou kosmetiku kupujte jen tu, kterou daný člověk skutečně používá. Nejen proto, aby mu věc neležela zbytečně v šuplíku, ale především proto, že nevhodný krém, sérum apod. může pleť podráždit. Nepořizujte nic, co byste nikdy samy*i nepoužily*i. Nejvíc tricky se jeví parfémy, velmi oblíbený dárek, kde ovšem snadno hrozí katastrofa. Jistě, vždycky je obdarovaný může otočit na Vintedu, ale to nechceme. U kosmetiky se prostě a jednoduše vyplatí zeptat nebo produkty běžného použití odpozorovat. 
Existuje něco, co by mohlo v této oblasti sedět všem? Nevím a radši bych to nezkoušela, ale pokud podobnou otázku chcete zodpovědět, sáhla bych například po hydratační a osvěžující obličejové mlze, ideálně od lokální značky a s pěkným designem. Jde o skvělého pomocníka především pro ty, kteří sedí celé dny v kanceláři a jejich pleť v suchém vzduchu nějakou tu vzpruhu určitě ocení. 
Další oblíbenou kosmetickou maličkostí, která splňuje jisté parametry univezálnosti, je krém na ruce. Maličkost, které potěší každého. Pod stromek se vyplatí sáhnout po něčem extra, co by si dotyčný sám nekoupil, třeba proto, že se mu nechce tak spotřební drobnost kupovat v luxusnější verzi. Ale právě od toho tu jsou dárky! Moji favoriti? Osobně nedám dopustit na Lush, a to především na parfémy od této značky. Možná jde o nezvyklou volbu mimo střední proud i scénu niche kosmetiky, ale vyhovuje mi netradiční a nezávazné pojetí Lush. Navíc mají vůně od téhle značky opravdu zábavná jména, což je detail, který dokážu ocenit. Celoročně používám Dirty nebo Junk, v létě jsem si oblíbila citrusový Sun a v zimním období těžší Karmu. 
Další essential je samozřejmě SPF – na špičce v uživatelských recenzích se dlouhodobě drží to od Beauty of Joseon s rýžovým extraktem a probiotiky a ani já si jej nemůžu vynachválit. A obličejová mlha? Bez ní nedám ani ránu a jde o maličkost, kterou ráda doporučím každému, stejně jako krémy na ruce od Aesopu. 
Parfém Dirty, LUSH, prodává Lush, 1 050 Kč
1 / 4
Parfém Dirty, LUSH, prodává Lush, 1 050 Kč      
Foto: Lush

Hezké české věci (nejen pod stromeček)

Jako redaktorka Vogue vězím neustále až po uši v nejrůznějších módních novinkách. Připravuji také denně shopping guides a záplava všech těch krásných nových věcí, které denně vídám, mě samotnou občas donutí k impulzivním nákupům. Radost mi dělají především české značky a studia, kde si rozhodně vyberete i vy. A nenechte se mýlit, nemusí jít hned o žádnou obrovskou investici. Věřte nebo ne, ale hezký český designer piece pořídíte dnes už v ceně zboží z high-endových řetězců. Přísahat můžu na všechno z dílny Anny Tran. Její kabelku už nosím přes rok, není to na ní v nejmenším poznat a rozhodně bych jí ráda pořídila mladší sestřičku. 
Spadeno mám i na nějaký kousek od Terezy Rosalie Kladošové, která splňuje hned dvě kritéria, která upřednostňuji: česká výroba a hravý design. Vedle nešlápnete ani s kšiltovkami. Jde o vděčný dárek, který zvládnete pořídit i s limitovaným budgetem a můžete se vyřádit při výběru designu. Do téže kategorie spadají i šátky a šály – praktičnost se zde snoubí s designem, a vy tak máte šanci najít v relativně umírněném budgetu hodně origiální kousek. Podobné je to s ponožkami. Vím, jde o nechvalně proslulý měkký dárek, postrach Vánoc, ale věřte mi, že dobré ponožky z kvalitních vláken jsou základem šatníku a do dobrých basics se vyplatí investovat. Osobně mám velkou radost, že trend crazy ponožek se vzory je už za námi a my se tak můžeme naplno soustředit na to, co je u ponožek skutečně důležité, totiž na pohodlí a materiál. Česká značka Ferdinand nabízí decentní kousky v limitovaných edicích českých designers i klasické modely z alpaky, hedvábí nebo kvalitní bavlny. 
Kabelka Shrimp Bag, ANNA TRAN, prodává Anna Tran, 3 500 Kč
1 / 5
Kabelka Shrimp Bag, ANNA TRAN, prodává Anna Tran, 3 500 Kč      
Foto: Anna Tran

Bling bling

Darovat šperk se zdá zavazující, ale opak je pravdou. Kupovat oblečení může být paradoxně o dost složitější než obdarovat své blízké šperkem, ideálně z české dílny. Právě tuzemská tvorba aktuálně nabízí tolik možností, že bych sama nevěděla, kam se dřív vrtnout, a tak sdílím tipy na své oblíbence. Na své si přijdou milovníci minimalismu i extravagantnějších šperků. Moje doporučení? Složte se na dárek s širší rodinou nebo s přáteli a místo obvyklé „hlouposti“ investujte do kousku, který obdarované*mu skutečně udělá radost a bude se předávat z generace na generaci. 
Náhrdelník Enigma, VONA, prodává vona, 130 €
1 / 4
Náhrdelník Enigma, VONA, prodává vona, 130 €       
Foto: vona

Malá velká radost

Kabelky, obzvláště ty malé a jakkoli zábavné, jsou moje Achillova pata (holuba od JW Andersona jsem už zmiňovala, že). Myslím, že v tom nejsem sama, a dlouhodobě zastávám názor, že kabelka pod vánočním stromečkem je prostě sázka na jistotu. Co se týče statement kabelek z dílen věhlasných módních domů, doporučuji se podívat na pre-loved kousky. Možná totiž ulovíte unikát, budete udržitelnější a ještě ušetříte (třeba na další kabelku). Já nikdy nepohrdnu modely Gucci a velkou slabost mám pro Jackie, která je nadčasová. Seženete ji v mnoha variantách a jde o kousek, který se stane základem vašeho šatníku.
Jan Mini Bag Yellow, JAN SOCIÉTÉ, prodává Jan Société, 10 400 Kč
1 / 4
Jan Mini Bag Yellow, JAN SOCIÉTÉ, prodává Jan Société, 10 400 Kč      
Foto: Jan Société

Prostě a jednoduše – věcičky

Často před Vánoci hledáme to, čemu říkáme „drobnosti“. Do této kategorie často bohužel spadají last-minute nákupy a mnoho z toho, co později obdarovaným leží kdesi v hloubi skříní. I malé radosti můžeme nakoupit s rozvahou, sáhnout například po těch českých. Moje stálice? Když už vážně nevím, vyberu jednu z barevných kočiček Neki Neko, která podle japonské tradice nosí do domu štěstí a prosperitu a každá její barva pak symbolizuje něco jiného – lásku, peníze, rovnováhu, úspěch... Ač jde z definice tak trochu o hloupost, neznám nikoho, kdo by si ji doma nedal na poličku. Štěstí a prosperita se neodmítá. 
Talířek s jezevčíkem, LENKA JUCHELKOVÁ, prodává Lenka Juchelková, 450 Kč
1 / 5
Talířek s jezevčíkem, LENKA JUCHELKOVÁ, prodává Lenka Juchelková, 450 Kč       
Foto: Lenka Juchelková