Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Vánoce

Šťastné, veselé a udržitelné

Viktorie Sapoušková20. 12. 2022
Vánoce jsou za rohem. A já se, jako každý rok, snažím o to, aby byly udržitelnější. Vezměte si, že o svátcích údajně vyprodukujeme až o 30 % více odpadu než v jinou roční dobu. Už od půlky prosince mě děsí přecpané kontejnery na rohu ulice a přetékající nákupní vozíky v supermarketech. Dělají mi starost balicí papíry, které už ani nejsou z papíru, ale obsahují příměsy plastů a dalších umělých hmot. A jestliže každoročně hoří více a více lesů a mizí deštné pralesy, tak už vůbec mi nedává smysl kácení zdravých stromů jen kvůli tomu, abychom si z nich doma udělali na pár týdnů parádu.
Možná mi to nebudete věřit, ale já mám vánoční svátky ráda. Jako opravdu. Jen bych byla šťastnější, kdyby se více z nás přiklonilo zpět k myšlence, že se jedná o svátky klidu a míru. A také abychom nezapomněli na skromnost. Každou neděli si zapálím svíčku, ale ze sójového vosku bez dalších přiměsí, a jen na chvíli. Nakupuji dárky, avšak s rozmyslem. Vybírám u lokálních prodejců. Máme přece v Česku a na Slovensku spoustu skvělých designérů, návrhářů, umělců a podnikatelů, kteří stojí za skvělými a udržitelnými projekty. Existuje i několik průvodců, které vás navedou, kde takové skvosty pořídit. Kdybych takový průvodce sepisovala já, obsahoval by vybrané knihy z Book Therapy (kteří za každý nákup vysadí strom), concept stores s českým a slovenským designem ArtisémeOnesDiagramObject i SloCz, udržitelnou módu v podání BuffetWolfgang. Nechyběl mi ani  Weconcept nebo šperky od Janji ProkićDick Wolf, — a když už zmiňuji tento ateliér ukrývající se v malebné čtvrti Nový Svět, tak nesmím opomenout ani parfémy na míru od Scent Roche. To všechno je ale jen zlomek výčtu šikovných lidí, kterým není cizí udržitelnost a lokálnost. Našli byste jich mnohem víc. Stojí to sice trochu úsilí, ale vězte, že po nákupu vás zaplaví mnohem lepší pocit, než když prostě jednoduše objednáte něco od velkoprodejců ze zámoří…
Artiseme
Foto: Archiv autorky
Artiseme
Book Therapy
Foto: Archiv autorky
Book Therapy
Balicí papíry od Jana Hofmana
Foto: Archiv firmy
Balicí papíry od Jana Hofmana

Šťastné, veselé a veganské! 

Pokud už máte všechny dárky nakoupeny, je čas přemýšlet nad seznamem surovin na štědrovečerní večeři. Ať už se stravujete rostlinně, nebo chcete zkusit jíst přes letošní svátky udržitelněji, mám pro vás tipy, co ke štědrovečerní večeři — a jako bonus přidám i recept na své oblíbené vánoční italské sušenky cantuccini. 

Ryby na několik (lepších) způsobů

Již několikátý rok se na trhu objevuje spousta rostlinných alternativ ryb od českých i zahraničních výrobců. Některé z nich jsou už chutí i strukturou velmi autentické, podobné některým druhům sladkovodních, ale především mořských. No fish, No bones, No problem je kampaň českého franšízového konceptu Forky’s. Produkt Nofish nabízí ve třech verzích: bez strouhanky, se strouhankou a Nofish sticks, tedy alternativu rybích prstů. Zakoupit je můžete ve Forky’s v Praze, Brně, Liberci, Ostravě a Trnavě nebo si je objednat přes e-shop. Rostlinné alternativy ryb i řízků vyrabí také německá firma Veganz. Produkty od nich můžete objednávat přes Puroshop. Zkuste se také porozhlédnout po vánočních produktech ve zdravých výživách. V dnešní době, kdy kapři jsou nehumánně týráni a mořské ryby plné mikroplastů, je to skutečně smysluplnější cesta. 

Bramborový salát: Ano, nebo ne? 

Na náš sváteční jídelníček patří také houbový kuba. Podáváme ho na Boží hod s kysaným zelím. V tradičním receptu stačí masový vývar nahradit zeleninovým a použít rostlinné máslo namísto sádla. Za mě nejlépe funguje Naturli nebo Alsan, oba běžně koupíte ve zdravých výživách i supermarketech. A pokud si nedovedete Štědrý večer představit bez bramborového salátu, rovnou si můžete do košíku přidat i rostlinnou majonézu Vegan Mayo od Hellmans. Chutná přesně jako ta tradiční z vajec. Jestli jste ale z těch, co svědomitě pečují o svůj střevní mikrobiom, vyzkoušejte raději fermentovanou majonézu Wild Coco. Nečekejte ovšem věrnou chuť klasické majonézy, spíše jde o zajímavý produkt, který lze kreativně využít. Pakliže nelpíte na tradici majonézového salátu, dám vám tip na svůj oblíbený, který zaručeně bleskově ze stolu zmizí, protože na něj budou všichni zvědaví. Malé brambory uvařím ve slupce, přepůlím a nechám vychladnout. Poté je smíchám s nastrouhaným křenem, hráškem, koprem a hořčičnou zálivkou. Tu si připravím tak, že smíchám hořčici (skvělou mají například U Kalendů), olivový olej, jablečný ocet, sůl a trochu cukru nebo jiného sladidla. Zkuste jej letos zakomponovat do vánočního menu a uvidíte, že zabodujete.

Moje italské sušenky

Každý rok si na začátku prosince říkám, že fakt žádné cukroví péct nebudu. Týden před Štědrým dnem ale měnímnázor a peču italské sušenky cantuccini. Tradičně se dělají s mandlemi a namáčejí se do Vin Santo, italského dezertního vína. Já mám ráda také verzi s lískovými ořechy, brusinkami a pomerančovou kůrou — a namáčím do Primitiva, nebo Frankovky. Můj osvědčený recept najdete v kuchařce BlaBlaBla, ale protože jsou Vánoce, podělím se s vámi o recept rovnou zde:  

Italské sušenky cantuccini

  • 480 g špaldové mouky 
  • 8 g prášku do pečiva 
  • 50 g rostlinného másla 
  • 280 g třtinového cukru 
  • 140 g vody 

Varianta s mandlemi 

  • 100 g mandlí 
  • 50 g rozinek 
  • vanilkový lusk 
  • kůra a šťáva z 1/2 BIO citronu 

Varianta s lískovými ořechy

  • 100 g lískových ořechů 
  • 50 g brusinek 
  • ČL badyánu 
  • šťáva a kůra z menšího BIO pomeranče 

A jak na to? 

Předehřeju si troubu na 170 ºC. Do větší mísy proseju mouku, přidám kypřící prášek a tuk. V menší misce rozpustím cukr ve vodě a přileju do mouky. Vše promíchám a rozdělím na dvě poloviny. K jedné přidám šťávu a kůru z pomeranče, nasekané lískové ořechy, brusinky a badyán. Šťávu a kůru z citronu, nasekané mandle, rozinky a vanilkový lusk přidám k druhé polovině. 
Pomoučím si ruce a vypracuji těsta. Jakmile mají pevnější konzistenci, vyklopím je na pečicí papír na plech a vytvaruji přibližně dvaceticentimetrové válce. Následně peču asi třicet minut do tmavě hněda. Vytáhnu z trouby a nechám vychladnout. Následně válečky nakrájím na centimetrové plátky. Naskládám je zpět na plech a peču dalších pět minut. Pak už jen zbývá nalít si červené víno a každou sušenku do něj namočit. Tak šťastné, veselé a udržitelné!
Cantuccini
1 / 6
Cantuccini
Foto: Archiv autorky