Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Vizuální báseň o kráse a kreativitě

Danica Kovářová15. 10. 2024
V novém čísle Vogue CS jsme se věnovali výtvarnému umění a nabízíme inspiraci, jak se skrze něj sami stát uměleckým dílem.
Autor: Marek Micanek for Vogue CS
Foto: Marek Micanek for Vogue CS

O čem pojednává listopadové číslo Vogue CS

V dnešním světě, kde se umění a móda prolínají jako nikdy předtím, vám přinášíme listopadové číslo Vogue, které je oslavou této dynamické interakce. Je odrazem různorodosti a síly lidské kreativity. Seskládali jsme paletu rozhovorů i vizuálních materiálů, které v sobě prolínají obojí tak, jako když se barvy rozpíjejí jedna v druhé. Na stránkách se setkáte například s příběhy tří silných žen, které stojí v čele tuzemských galerií a za něž mluví programově silné koncepce, i s výtvarníky, jako je Jakub Polách, jehož práce oživuje současnost v dialogu s minulostí. 
Umění nás vyzývá k otázkám, které si možná jinak neklademe. V rozhovoru s Danielle McKinney se dozvídáme, jak její intimní pohled na život černošských žen v domácím prostředí reflektuje hodnoty, které by měly být součástí každého uměleckého vyjádření. „Myslím, že malba dokáže zachytit vrozenou emoční povahu věcí,“ říká. A jak velkou pravdu má, dokazují i další projekty v čísle od pocty nedávno zesnulé Rebecce Horn, jejíž avantgardní dílo v časopise nachází nový výraz v pohybech tanečnice a modelky Sonyi Mohovy, přes editorial Niterné projevy až po fascinující setkání s dílem Oskara Kokoschky, jehož odvážné tahy štětcem ožívají v rukou mistra make-upu Petera Philipse. Jeho Variace na jedno téma jsou více než jen beauty focením – jsou vizuální básní o kráse a kreativitě. 
V koláži rozhovorů s osobnostmi jako Sophie Neuendorf či Nathalie Edenburg odkrýváme, jak se prolíná svět umění s módou a byznysem. Zároveň se ohlížíme do minulosti a připomínáme si génia slovenského umění Ladislava Mednyánszkeho, jehož odkaz stále promlouvá k současnosti. „Treba sa opäť začať približovať k prírode z každej stránky," napsal si malíř Mednyánszky do svého deníku na Silvestra roku 1880. A já si říkám – není tohle motto, které bychom si měli připomínat i dnes, o 144 let později? A ještě jeden citát vytáhnu: „Člověk by měl buď být uměleckým dílem, nebo nosit umělecké dílo," dal kdysi na výběr Oscar Wilde. S tímhle číslem Vogue CS se můžete inspirovat, že dosáhnout lze obojího najednou. Žádné nebo.