Vogue Daily

Vogue Editorial: To Give a Shape or To Reshape

Foto: Luka Booth for Vogue CS
Ashley Graham for Vogue CS
V létě se hodně věcí točí okolo našich těl. Hodně toho zažívají, ale jsou také víc na očích než po zbytek roku. Jako celek i po odhalených partiích. V úvodníku bych nejspíš mohla psát o tom, jak si ho na sezonu chystám já, jak zlepšuji jeho formu, jak ho mám ráda nebo co mi na něm vadí. Také bych mohla celé statě věnovat celospolečenské problematice body shamingu a body positivity, otázkám konfekčních velikostí a tomu, jak tělo můžeme transformovat, a to hlavně za pomoci módy – lichotivě zdůraznit jeho přírodní tvary, či naopak úplně změnit jeho siluetu, hrát si s objemy. A upozornit na jednotlivé stránky tohoto vydání Vogue CS, do kterých jsme takováto témata vtělili.
Mohla bych, ale nechci. Jen několik minut před tím, než jsem dnes zasedla k psaní, jsem se rozhodla self-promotion odstínit a udělat něco pro propagaci něčeho mnohem zásadnějšího. S tělem totiž bohužel velmi úzce souvisí domácí násilí, byť nemusí být jen fyzické a to psychické se zároveň může následně projevovat somaticky.
Zdá se mi totiž, že osvěta o tom, co znamená #signalforhelp, ještě není dostatečná a že se informace o signálu prosby o pomoc zatím nedostala do širokého povědomí veřejnosti. Že zdaleka ne všichni v mém okolí – a to mluvím i o blízkých přátelích – vědí, o co jde. A nejsem si jistá, že by takový signál vysílaný týraným dítětem nebo dospělým byli schopni okamžitě poznat.

Takže pro toho, kdo ho už zná, se omlouvám za „opáčko“, ale nedá mi to a budu poučovat. Pro dobrou věc.
#signalforhelp je gesto, které se provádí rukou. Dá se jím neverbálně volat o pomoc kdekoli na veřejnosti. Třeba na ulici, kdy oběť třeba nenápadně šťouchne do kolemjdoucího, aby upoutala jeho pozornost tak, aby se otočil, a pak ho provede za svými zády tak, aby si toho doprovázející tyran nevšiml, ale kolemjdoucí posunek zaregistroval. Nebo při videohovoru s kamarádkou, kdy je partner přítomen v místnosti a hlídá, o čem spolu hovoříte. V kavárně, v nemocnici, v práci, při setkání s kurýrem, s pošťákem, v obchodě...
Při gestu se používá celá ruka. Stačí dát ruku dlaní od sebe, schovat palec do dlaně, pak kolem něj naráz ohnout ostatní prsty a pak zase rozevřít a tento pohyb opakovat. Jako byste byli batole a dělali „papa“, jenom s palcem v dlani.
Klidně si gesto hned teď vyzkoušejte a nacvičte. Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit. I když vám samozřejmě přeji, abyste ho použít nemuseli. Nikdy.
DANICA KOVÁŘOVÁ
Editor-in-Chief