Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Design

Designblok: Korunovační klenoty pro vládkyni kouzelného lesa

Natálie Debnárová3. 10. 2024
Amor Fati znamená latinsky Miluj osud. Za tímto názvem se skrývá i nejnovější kolekce šperků Janji Prokić, která je k vidění na právě probíhajícím Designbloku.
Náhrdelník Medailon srdce, prsten Velký les a prsten Lesník, Janja Prokić
Foto: Hana Knížová
Náhrdelník Medailon srdce, prsten Velký les a prsten Lesník, Janja Prokić

Šperkařka Janja Prokić uvádí kolekci Amor Fati

Součástí kolekce jsou i artovější kusy, které se budou prezentovat na letošním Designbloku v rámci nové sekce High Craft. Kolekce představí mimo jiné korunovační klenoty vládkyně kouzelného lesa: korunu, kouzelné jablko a brnění. „Jde o artefakty ze stříbra, osázené perlami a diamanty, kde prim hraje růženín, který královna kouzelného lesa potřebuje, aby nám svitem ze svého srdce pomohla najít cestu ven z temného lesa,“ prozrazuje Janja Prokić. 

Jakou kolekci představujete na Designbloku a co je na ní speciální?

Na Designbloku letos prezentuji kolekci s názvem Amor Fati. Toto slovní spojení zpopularizoval Friedrich Nietzsche a latinsky znamená Miluj osud. Má nás vybízet k lásce ke všemu, co nám osud přináší, včetně těch složitějších momentů, protože jsou součástí naší cesty.

Kdo se na artovějších kusech šperků, které uvidíme na Designbloku, s vámi podílel?

Ve všech mých nových kolekcích procházejí sběratelské objekty a první prototypy nositelných šperků pouze mýma rukama – vše navrhuji i vyrábím sama. Tým se podílí až později na výrobě šperků, které jsou určeny k běžnému nošení a vznikají v kopiích. U originálů, jako jsou například prsteny s akvamaríny v této kolekci, je pochopitelné, že na nich pracuje i fasér.
Náušnice větvičky s akvamarínem JANJA PROKIĆ
Foto: Hana Knížová
Náušnice větvičky s akvamarínem JANJA PROKIĆ

Čím je pro vás tato kolekce důležitá?

Je pro mě důležitá, protože jsem původně měla vymyšlenou zcela jinou finální kolekci. Pak ke mně však přiletěla můra, která byla tak velká a významná, že všechno ostatní šlo stranou. Takže by se dalo říct, že osud si pro mě na poslední chvíli vybral jinou cestu než tu, po které jsem původně chtěla kráčet. 

Můra, temný les, srdce. Co pro vás tyto symboly vaší kolekce znamenají?

Můra za všech okolností tíhne ke světlu! I když její let mnohdy vypadá zmateně, ví, co dělá. Nakonec si vždy najde cestu z temného lesa ke hvězdám. Myslím, že i my lidé si najdeme svou cestu z temného lesa skrze lásku. A teď nemyslím pouze tu partnerskou, ale lásku obecně, která má své centrum v srdci, v našem středu.

Jaké kameny jste si do šperků v této kolekci zvolila a proč?

V této kolekci jsem zvolila akvamaríny a růženíny. Akvamarín je symbolem naděje a velké lásky – námořníci ho dávali svým ženám, když vyplouvali na dlouhou cestu po moři. Být ztracen v temném lese osobně vnímám podobně jako být na otevřeném moři. Člověk si tam uvědomuje, jak je malý ve srovnání se všemi okolnostmi a jak o to více musí mít víru v osud a své vnitřní světlo. Růženín nás zase vybízí k lásce k sobě samým.
Náhrdelník Medailon srdce, Janja Prokić
Foto: Hana Knížová
Náhrdelník Medailon srdce, Janja Prokić

Šperky z kolekce Amor Fati označujete za potenciální amulety, které mohou posunout svého nositele vpřed. Inspirovala jste se při navrhování nějakým amuletem vlastním?

Inspirovala jsem se potřebou vlastního amuletu, který by mi tuto ochranu poskytoval.

Co by podle vás měly vaše šperky z kolekce Amor Fati svým novým majitelům předat?

Můj záměr byl, aby amulety Amor Fati dávaly svému nositeli sílu, především tu vnitřní, v obdobích, která nejsou zrovna jednoduchá. Abychom měli pocit, že nad námi někdo drží ochranné křídlo. A právě můří křídlo mi ve své křehkosti přišlo poetické.
Janja Prokić
Foto: Hana Knížová
Janja Prokić

Kdybyste si z celé kolekce měla vybrat jen jeden šperk, jaký by to byl a proč?

Jednoznačně medailonek ve tvaru srdce je esencí této kolekce. Obsahuje vše, proč celá tato kolekce vznikla.
Kolekci Janji Prokić naleznete na Desingbloku ve výstavním prostoru High Craft – Jízdárna Pražského hradu, J.02