Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Filmy

Film Beetlejuice Beetlejuice: Jak se zrodily jeho gotické glamour kostýmy

Christian Allaire6. 9. 2024
Kdo stojí za kostýmy nového strašidelného filmu z dílny režiséra Tima Burtona? Co měla na sobě Winona Rider, Jenna Ortega, Monica Bellucci, Justin Theroux, Willem Dafoe nebo Danny DeVito v pokračování kultovní klasiky?
Catherine O'Hara, Jenna Ortega a Winona Ryder ve filmu Beetlejuice
Foto: Warner Bros
Catherine O'Hara, Jenna Ortega a Winona Ryder ve filmu Beetlejuice
Film Beetlejuice Beetlejuice, očekávané pokračování filmu z roku 1988, vrcholí závěrečnou scénou, v níž se všichni protagonisté ocitnou uvězněni v Neitherworldu, což je strašidelné podsvětí plné duchů. Všechno je tu tak nějak přehnané a přepálené: Ghoulové se potulují sem a tam s useknutými hlavami nebo z jejich hrudí trčí kopí. Vynořují se jim vzpomínky na svět, ve kterém lidi umírají. A všichni jsou u toho skvěle oblečení. Tvůrkyní bláznivých a originálních kostýmů je kostýmní výtvarnice Colleen Atwood. V rozhovoru pro Vogue prozradila: „Užila jsem si spoustu zábavy, když jsem vytvářela každou jednotlivou postavu v hodině její smrti.“ Šik může být evidentně i děsivé umírání.
Atwood na prvním filmu nespolupracovala, vstup do strašidelného světa Beetlejuice tak byl pro ni zcela novou zkušeností – kostýmy filmu z roku 1988 vytvořila Aggie Guerard Rodgers. Společně s režisérem Timem Burtonem si dali za cíl vytvořit zcela novou filmovou atmosféru, zároveň ale zachovat důvěrně známé prostředí. „S Timem jsem už několikrát pracovala, takže jsme o oblečení mluvili asi pět minut. Šlo nám o to, aby bylo jednoduché, graficky dokonalé a čisté. Nebyla potřeba se kvůli kostýmům scházet a dlouze je probírat,“ poznamenala.
Winona Ryder jako Lydia ve filmu Beetlejuice
Foto: Warner Bros
Winona Ryder jako Lydia ve filmu Beetlejuice
Nová výtvarnice kostýmů rozhodně nechtěla opustit ikonické převleky z prvního filmu – všechny ty nádherné tylové šaty a punkové pruhované obleky. Jejím cílem bylo dodat jim svěžího ducha: „Přemýšleli jsme, jak tyhle kostýmy přetvořit pro dnešní publikum. Jak lze tenhle styl rozšířit, zároveň ale vzdát hold všemu původnímu." 
Zaměřila se na současné siluety, přidala jim však nádech osmdesátých let. Postarala se tak o úpravu šatníku většiny postav, a to včetně původního tria, které tvoří Beetlejuice (Michael Keaton), Lydia (Winona Ryder) a Delia (Catherine O'Hara). Atwood se svěřila: „Hlavní důraz jsme kladli na design osmdesátých let, tři čtvrtiny kostýmů jsem vytvořila v tomto duchu. K tomu jsem nakoupila vintage kousky, abych to celé udržela v současnosti. Několik bund je od londýnské návrhářky Eleny Dawson. Jsou hodně gotické, ale moderní. Samozřejmě, že každá postava má svůj osobitý módní styl a extravagaci.“
Kostým Jenny Ortegy
1 / 3
Kostým Jenny Ortegy
Foto: Warner Bros
U Lydie Deetz se Atwood rozhodla přehodnotit její zálibu v objemných gotických tylových róbách a upravila je pro rok 2024. Když se Lydia poprvé objeví na plátně, má na sobě jiné šaty, než jaké byste čekali. Atwood jí vybrala úžasné kreace od tvůrců, jakými jsou Simone Rocha nebo Alexander McQueen. Dokonale zapadají do estetiky filmu. Atwood potěšilo, že může vytvořit něco nového, použít a přešít černé vintage šaty. 
V případě Delie (O’Hara) se tvůrkyně kostýmů zaměřila na její umělecké naladění. Čím přeplácanější, tím lepší. K jejímu stylu se Atwood vyjádřila takto: „Je umělkyně, takže jsme se do toho pustili naplno. Ze všech postav její styl nejvíce sedí do osmdesátých let. Usoudili jsme, že ji prostě ponecháme v její ulitě.“
Šlo nám hlavně o to, aby se všichni dobře bavili."
Atwood měla jasno, jak naloží s nejslavnější postavou filmu: Beetlejuice (Michael Keaton) zůstane v ikonickém černobílém obleku, ten ale dostane moderní twist. Pořád nosí proužky, silueta jeho nového obleku je ale až nečekaně elegantní. Atwood doplňuje: „Předělala jsem to a přestříhala. A přidala jsem trochu víc razance. Tentokrát bude mít na sobě víc kostýmů. Michael si oblíbil zejména svatební smoking." (Ten film prostě musíte vidět, aby vám neunikl příběh tohoto oděvního kusu).
Pro zcela nové postavy mohla Atwood vytvořit kostýmy od nuly. Astrid (Ortega) je Lydiina zpupná dospívající dcera. Atwood se v návrzích oblečení inspirovala jejím hněvem a melancholií. „Kolem ní se vznáší grunge vibe. Astrid netouží být se svou mámou a nechat se obklopovat celým tím jejím podivným světem. Baví ji spíš staré filmy a hudba. Takže jsem jí vytvořila oblečení, které s tímhle koresponduje.“ Mezi výrazné kousky patří roztrhané pruhované úplety a výstřední květinové šaty. „Udělala jsem jí šaty ze staré látky se sedmikráskami, kterou jsem měla léta ve skladě. A doplnila jsem je džínovou bundou a botami. Taky jsem pro ni přešila pruhované šaty. Našla jsem je v Londýně, jsou božské." Nepřehlédnutelné jsou zejména černé svatební šaty, které Atwood vytvořila pro Moniku Bellucci. Ta hraje zápornou postavu, která se chce pomstít Beetlejuicovi, přičemž je ovšem šik a v korzetu.
Jenna Ortega jako Astrid ve filmu Beetlejuice
Foto: Warner Bros
Jenna Ortega jako Astrid ve filmu Beetlejuice
Atwood dále doplňuje, že některé záběry vyžadovaly vzhled, kterým se hlavní postavy odchýlily od svých šatníků. V jedné scéně, která se odehrává v Neitherworldu, postavy nečekaně nastoupí do Soul Train, tedy do vlaku, který krade duši. Ale děsivou módu nečekejte: Atwood se v outfitech inspirovala oblíbenou varietní show ze 70. let. K tomu dodává: „Děsně nás bavily všechny ty barvy a střihy ze 70. let. Lidé tančili jako smyslu zbavení.“ (Věřte nám: Tohle je vrcholná scéna.) 
Atwood film zhlédla v premiéře během festivalu v Benátkách. A má jasno v tom, že si děsivé, ale elegantní kostýmy užijí jak zarytí fanoušci, tak milovníci módy. „Bylo opravdu zábavné sledovat, jak publikum film baví a jak se mu líbí kostýmy. Byla jsem opravdu šťastná, když jsem si sedla mezi publikum a film poprvé viděla. Šlo nám hlavně o to, aby se všichni dobře bavili."
Michael Keaton jako Beetlejuice ve filmu Beetlejuice
Foto: Warner Bros
Michael Keaton jako Beetlejuice ve filmu Beetlejuice
Článek vyšel původně na www.vogue.com