Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Filmy

10 atmosférických filmů, které vám pomohou naladit se na podzim

Kateřina Špičáková5. 9. 2024
Good kind of sad, takové jsou filmy v našem výběru. Hlavní roli v nich hrají teplé svetry, barevné listí i deštěm zmáčené trenčkoty a nechybí v nich osudové lásky, stejně jako záhady, napětí či rozjímání nad smyslem života. Jednoduše podzim se vším všudy.
Julia Roberts ve filmu Úsměv Mony Lisy
Foto: Profimedia
Julia Roberts ve filmu Úsměv Mony Lisy

Úsměv Mony Lisy

Tento snímek svým způsobem funguje jako Společnost mrtvých básníků pro holky, jen je ještě více zasypaný hromadami barevného podzimního listí. Volnomyšlenkářka Katherine Watson (Julia Roberts) na začátku 50. let přichází přednášet dějiny umění na dívčí univerzitu Wellesley. Mezi studentkami nachází fanynky, ale také odpůrkyně silně ovlivněné dobovými konvencemi. V této éře totiž dívky vědí, že na univerzitu se chodí především proto, aby si našly vhodné manžele. Katherine je tato mentalita vzdálená, a stejně tak se i řada studentek nechce rigidnímu řádu věcí podvolovat. Zvítězí staré pořádky, nebo vášeň a svoboda?


Synecdoche, New York

Zdrcující divácký zážitek, na který budete do konce života s láskou vzpomínat. Postmoderní psychologické drama a vrcholný výtvor scenáristy a režiséra Charlieho Kaufmana s nedostižným Philipem Seymour Hoffmanem v životní roli. Ten hraje divadelního tvůrce, který pro svou novou hru staví hyperrealistický model New Yorku. Jeho smysl pro detail ale způsobí, že hranice mezi skutečným a snovým se začnou bortit. Je to ten druh filmu, který člověka z gruntu mění.

Věčný svit neposkvrněné mysli

Romance naruby. Příběh Joela (Jim Carrey) a Clemetine (Kate Winslet), dvou nesourodých charakterů, které ale pojí velká láska, dokud se nerozejdou – a pak touží jeden druhého vymazat z paměti. Během procesu zapomínání ale znovu prožívají všechny společné malé radosti i strasti, až na konci zůstane jediná otázka: Když opravdu milujete, záleží ještě na něčem jiném? Magický film podbarvený dojemným soundtrackem Jona Briona si můžete pustit na Maxu.

Listopadová romance

Když workoholik Nelson (Keanu Reeves) potká veselou a okouzlující Saru (Charlize Theron), život se mu obrátí naruby. Sara ho totiž vyzve, aby s ní strávil přesně jeden měsíc – listopad. Jak si společně užívají, začne se mezi mladou dvojicí tvořit silné, láskyplné pouto. Tak v čem je háček? Ten vám pro případ, že jste snímek irského režiséra Pata O'Connora nikdy neviděli, nebudeme prozrazovat. Pokud ale hledáte podívanou s charismatickým hereckým obsazením a silnými emocemi, tady ji rozhodně dostanete.

Na nože

Co by byl podzim bez pořádné detektivky? Možností je mnoho, my vám ale doporučujeme jednu z nejlepších posledních let. Na nože je krimi příběh christieovského střihu s několika moderními vylepšeními. První díl ze série filmů se soukromým detektivem Benoit Blancem (Daniel Craig) je obzvlášť podzimní. Odehrává se ve starobylém sídle, v němž dojde k podezřelému úmrtí otce rodu a zakladatele knižního impéria. Každý z jeho blízkých měl motiv k vraždě – kdo je ale vinen? To se dozvíte na Netflixu.

Dobrý Will Hunting

Psychologické drama, k němuž scénář společně napsali Matt Damon a Ben Affleck. První jmenovaný ve filmu o rozervaném matematickém géniovi ztvárnil také hlavní roli. Neskutečně silný příběh o talentu, charakteru, hluboko zakořeněných traumatech i povaze amerického akademického prostředí má mnoho vrstev, které tvůrci velmi poutavě odkrývají díky brilantním hereckým výkonům Damona a především Robina Williamse v úloze doktora Maguirea.

Společnost mrtvých básníků

Společnost mrtvých básníků je filmem, který by měl v dospívání vidět každý chlapec, ocení ho ale jakýkoliv divák s citem pro krásu. Režisér Peter Weir na osudech několika studentů výběrové chlapecké akademie vykresluje portrét mužské křehkosti a citlivosti. Weir rozebírá generační střety synů a otců a nechává nahlédnout do duše teenagera. Žáky zbožňovaný, nekonformní učitel literatury, pan Keating, je zároveň jednou z nejlepších postav, jež během své kariéry ztvárnil již výše zmíněný Robin Williams. Snímek je k vidění na Disney+.

Věčně mladá

Jedna z nejsilnějších rolí Blake Lively v moderní pohádce o dívce věčně hledající to, co nemůže mít. Anebo si to alespoň dlouho myslí. Když ani ne třicetiletá Adaline přežije autonehodu, přestane stárnout. Co se zpočátku jeví jako zázrak a svého druhu dar, se ale brzy ukáže být velkou životní překážkou. Když jste totiž jediná, kdo nestárne, musíte pozorovat, jak vás dříve nebo později začnou opouštět všichni, které milujete. Romantickou podívanou, v níž vedle Lively vynikají také charismatický Michiel Huisman či Harrison Ford, hledejte na Maxu. Nejvíc si ji užijete pod dekou a s krabicí kapesníčků po ruce.

Vesnice

Na klasické horory a halloweenské filmy ještě bude čas. Už na úvod podzimu si ale pusťte mysteriózní thriller M. Night Shyamalana, který dokáže napínat k prasknutí, bohužel ale docela dost staví na finálním twistu. Pokud ho znáte, asi už vás tolik nedostane. Pokud ne, neváhejte si ho vyhledat v nabídce Disney+. Přenesete se do izolované vesnice uprostřed pochmurných covingtonských lesů, jejíž obyvatelé žijí prostým životem a v neustálém strachu ze stvůr hlídkujících v těžko prostupném okolním porostu. Odhodlaný Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) se nicméně rozhodne příšerám vzdorovat a vydává se pro léky, které by lidem ve vesnici mohly zachránit život. Nic ale není takové, jaké se zdá.

Suspiria

Původní Suspiria režiséra Daria Argenta patří k nejslavnějším hororům vůbec. Výrazná barevná stylizace, silné feministické vyznění i nekompromisní práce s nelineárním vyprávěním snímku vysloužily stálé místo ve filmových encyklopediích. Je to divácky náročný film – o něco stravitelnější je ale remake, nebo spíše reimagining originálního příběhu, který v roce 2018 natočil Luca Guadagnino. Dakota Johnson, Mia Goth a Tilda Swinton září v příběhu o taneční škole, jíž vládne podivná, temná moc. Vizuálně podmanivý snímek s výtečným soundtrackem Thoma Yorkea najdete na Prime Video.