Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Filmy

Jaké filmové premiéry vás potěší v říjnu

tým VOGUE28. 9. 2024
V říjnu má v kinech premiéru mimořádně dlouhá řádka nových titulů, z nichž si vybere opravdu každý. Naše následující tipy odrážejí různorodost členů redakce Vogue.cz, a poslouží tak jako mapa záblesků v hodně širokém filmovém prostoru, který stojí za to tenhle měsíc poznat.
Demi Moore ve filmu Substance
Foto: Mubi
Demi Moore ve filmu Substance

Substance

Cindy Kerberová, head of digital editorial content: Tento měsíc není jednoduché doporučit za sebe jen jeden film, když se v kinech objeví Kate Winslet coby Lee Miller, Lady Gaga po boku Joaquina Phoenixe v Joker: Folie à Deux, Pavla Beretová v dramatu Rok vdovy, ale za mě všechno toto válcuje Demi Moore. Její comeback na stříbrná plátna v roli stárnoucí hvězdy Elisabeth Sparkle je jasný důvodem, proč si v říjnu zajít alespoň jednou do kina. Režisérka Coralie Fargeat si za Substanci odvezla z Cannes Cenu za nejlepší scénář a Demi samozřejmě vzbudila spoustu pozornosti. Snili jste někdy o lepší verzi sebe samých? O co by se mohlo pokazit, když budete mladší, krásnější, dokonalejší? Na to právě odpovídá Substance
V kinech od 10. října 2024

Jiný člověk

Kateřina Špičáková, online editor: Vybrat z říjnové nabídky premiér pro mě bylo dost náročné – z široké a pestré řady novinek bych ráda viděla třeba snímek Seana Bakera Anora, zajímá mě i Coppolův diskutovaný megapropadák Megalopolis. Nakonec jsem se ale rozhodla doporučit psychologický thriller Jiný člověk. Sebastian Stan, můj oblíbenec, ve filmu hraje Edwarda – muže, jehož obličej je znetvořený vlivem vážné choroby. Když se rozhodne podstoupit experimentální zákrok, stane se zázrak a Edward rázem vypadá jako zcela průměrný, vlastně i celkem pohledný Američan ve středních letech. Velmi brzy si ale začíná všímat, že pozornost, které se mu dostávalo dříve kvůli jeho výjimečnosti, byť bývala i dost negativní, mu v životě hodně chybí. V současnosti nejen v souvislosti se sociálními sítěmi jako společnost hodně řešíme rozpor mezi tím, že chceme být upřímní a osobití, zároveň se ale bojíme přijetí našeho skutečného já, protože nechceme žít na okraji a osamělí. Je to téma, které mě velmi zajímá a tuším, že právě s ním bude film Aarona Schimberga pracovat. Podle prvních ohlasů nese Jiný člověk silnou výpověď podpořenou skvělými hereckými výkony.
V kinech od 3. října 2024

The Apprentice: Příběh Trumpa

Jana Patočková, fashion features editor: Ali Abbasi je dánský režisér íránského původu, jehož druhý film Tina a Vore při uvedení v Cannes v roce 2018 publikum šokoval. Zvláštní pohádka s nádechem hororu, thrilleru i mytologie mě bavila svou nečekanou něžností i podivností a od Abbasiho pojetí příběhu o vzestupu nejarogantnějšího a snad nejznámějšího podnikatele (a bohužel také možná opět dalšího prezidenta USA) Donalda Trumpa čekám docela hodně. Myslím, že zklamaná nebudu. Důkazem budiž Trumpova reakce po letošní premiéře filmu v Cannes: Film je podle něj „odpad“ a autory bude žalovat. Ale jak musí i on sám dobře vědět, někdy je negativní reklama tou nejlepší. V hlavní roli Trumpa na pomezí 70. a 80. let, kdy se z trošku nemotorného podnikatele stává skutečně velké zvíře se všemi manýry, které dodnes dobře známe, je Sebastian Stan. Sekunduje mu výborný Jeremy Strong jako Roy Cohn, chladnokrevný právník, který se neštítí ničeho. Jde o roli jako vyšitou pro herce, který v Boji o moc předvedl, že bohatí a mocní machiavelliáni mu padnou jako ulití. A zapomenout nemůžu ani na Mariu Bakalovou coby Ivanu Trump. 
V kinech od 31. října 2024

Identita

Sabrina Karasová, online content editor: Tenhle měsíc mám svátek, takže mi rodina slíbila doprovod do kina. Muž stejně jako já miluje silné umělecké filmy nebo apokalyptické oddechovky, dítě bere nelítostné animáky se zvířátky nebo romantické filmy o lásce. Všichni ovšem shodně sdílíme lásku k českému grafickému designu, takže jasnou volbou naší rodinné návštěvy kina se stává film Identita. Pokud jste sledovali stejnojmenný televizní seriál, víte, o čem je řeč. Světoznámý dražitel a Čechoameričan Nicholas Lowry přilétá z New Yorku do Čech, aby v roli vášnivého sběratele prozkoumal, co definuje českou národní identitu. Putuje po České republice po místech s uměleckým odkazem Váchala, Sutnara či Muchy, potkává se s Najbrtem, Babákem či Pecinou. Hlavní protagonista tak pod záminkou vlastního objevování odkrývá díla českého grafického designu hlavně českému národu. Režiséři Kateřina Mikulcová a Petr Smělík natočili celovečerní dokument o století české vizuální kultury formou road movie. 
V kinech od 10. října 2024