Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Filmy

Když na vás v červenci TV obrazovka přátelsky zamrká...

tým VOGUE28. 6. 2024
Jaké novinky si první prázdninový měsíc pustit, když máte chuť strávit večer s miskou chipsů v klíně a ovladačem v ruce?
Simone Biles Rising
Foto: Netflix
Simone Biles Rising

Simone Biles Rising

Cindy Kerberováhead of digital editorial content: Ne všechno jde v životě tak, jak si plánujete. Štěstí sice přeje připraveným, ale ani ta nejpečlivější příprava neznamená, že nakonec dojdete k cíli, na který jste se připravovali. Simone Biles je toho ukázkovým příkladem. Neuvěřitelně talentovaná atletka, která celý život na sobě tvrdě maká jako málokdo, ovšem taky svádí boj s dušením zdravím, které ji donutilo odstoupit od minulých letních olympijských her v Tokiu. Nový dokument mapuje její cestu a nesmírnou odvahu a sebezapření, aby se vrátila zpátky na scénu a dělala to, v čem je nejlepší. Téma duševního zdraví, stejně jako disciplíny, motivace a vyrovnávání se s překážkami asi rezonuje s každým z nás. Proto je můj tip na červencovou TV premiéru jasný. Pojďme se inspirovat Simone.
Od 17. 7. 2024 na Netflixu

teleRevize

Jana Patočkováfashion features editor: Webový seriál České televize teleRevize vtipnou formou postavenou na poctivých rešerších v archivech rekapituluje nejrůznější legrační i trochu děsivé stereotypy, kterými nás tohle médium krmí. Průvodcem a moderátorem tohoto svěžího formátu inspirovaného Youtubem, ideálního pro všechny, kdo už nedokážou udržet pozornost déle než pět minut, je performer a influencer Sebastian Šikl. Ten nám prozradí, proč se princezny v pohádkách téměř nedostanou ke slovu, jak moc ohrané je klišé kouřícího detektiva pohybujícího se na hraně zákona nebo jak televizní tvorba reflektuje náš postoj ke drogám a alkoholu. Není to nuda, je to krátké, a ještě se něco dozvíte. Ideální formát na léto i při deficitu pozornosti.
Nový díl Proč televize ztratila víru ve faráře je na iVysílání od 7. července 

Ženy v modrém

Kateřina Špičáková, online editor: Čekám na další dobrou kriminální minisérii a Ženy v modrém by mohly být to pravé ořechové. Mexický seriál inspirovaný skutečnými událostmi sleduje čtyři odvážné, různorodé ženy, které se na začátku 70. let rozhodly vzepřít konzervativním patriarchálním normám ve své zemi a vstoupit do vůbec prvního mexického ženského policejního sboru. Brzy ale zjistí, že jejich „přizvání mezi kluky“ je hlavně rozptýlením pro média, jimž se bezradní detektivové snaží zakrýt řádění sériového vraha. Čtveřice se proto rozhodne rozjet vyšetřování na vlastní pěst. 
Na Apple TV+ od 31. července 2024

Once

Sabrina Karasová, online content editor: Víte, že jedna tehdy devatenáctiletá Češka kdysi získala sošku Oscara za hudbu k filmu? Byla to mladičká Markéta Irglová, která v roce 2006 spolu s renomovaným irským hudebníkem Glenem Hansardem složila a nazpívala píseň k romantickému filmu Once, v němž spolu i hráli. Pro Cenu Akademie si v roce 2007 došla ve večerních šatech, na nohou měla sportovní prstové boty typu žabák a málem ji zapomněli vyzvat, ať pronese děkovací řeč. Ona se ale nedala o místo u mikrofonu na podiu připravit, přihlásila se o něj a řekla, že když dokázala Oscara získat ona, není nemožné, abyste to dokázali i vy. Byl to vzkaz do České republiky a znamenal tu hodně. Hlavně zprávu o tom, že Češky začínají nabírat sebevědomí. Toto poselství bylo časem ještě umocněno epizodou seriálu Simpsonovi, v níž animovaná postavička Markéty vyhodila Glenna z domu a z okna na chodník za ním sypala jeho věci. Epizoda byla inspirována skutečným rozchodem páru v roce 2009, po němž se Markéta záhy přestěhovala na Island, kde žije dodnes. Kdo si chce tuhle nevšední dvojici připomenout, má šanci teď.
Na Nova Cinema 14. 7. od 18:15