Filmy

Srpen je perfektní doba, kdy jít do kina. A ne jednou

Jiří Mádl, Blake Lively, Zoë Kravitz a dozvuky Varů. Filmové premiéry, které na vás čekají v srpnu, jsou jasným důkazem toho, že letošní léto rozhodně nelze popsat slovy okurková sezona. V kinech se toho bude dít hodně. 
Foto: Sony Pictures
Blake Lively a Justin Baldoni ve filmu It Ends with Us

Námi to končí

Cindy Kerberová, head of digital editorial content: Blake Lively ve filmové adaptaci stejnojmenného románu Colleen Hoover je můj tip na srpnové kino. Romantické drama má podtitul Občas vám nejvíce ublíží ten, kdo vás nejvíc miluje. Z toho je jasné, že nepůjde o úplně úsměvný příběh. Blake hraje Lily Bloom, ženu, která se snaží překonat trauma z dětství. Přijíždí do Bostonu za novým život a splnit si svůj velký sen: otevřít vlastní firmu. Náhodné setkání s okouzlujícím neurochirurgem, kterého hraje (a film režíruje zároveň) Justin Baldoni, se promění v intenzivní milostný vztah. Ale nic není idylické tak, jak se na první pohled může zdát. Zejména ve chvíli, kdy Lily potká svou první lásku. Hlavní hrdinka je náhle postavena před rozhodnutí, které se zdá být nepřekonatelné... 
V kinech od 8. srpna 2024

Vlny

Kateřina Špičáková, online editor: Nový režijní počin Jiřího Mádla bodoval u publika na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde získal Diváckou cenu deníku Právo. O snímku se hodně mluví a ještě mluvit bude, takže byste si ho rozhodně neměli nechat ujít. Hvězdně obsazený dobový počin se odehrává na sklonku 60. let 20. století a je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů mezinárodní redakce Československého rozhlasu vedené Milanem Weinerem (Stanislav Majer) a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Hlavní příběh sleduje Tomáše (Vojtěch Vodochodský) a Pavla (Ondřej Stupka) Havlíkovy, dva osiřelé bratry, kteří v neklidné době musí najít odvahu a postarat se jeden o druhého.
V kinech od 15. srpna 2024

Hello, Welcome!

Jana Patočková, fashion features editor: Režisér Šimon Holý završuje svoji trilogii o „ženách, které stojí na pokraji důležitých životních rozhodnutí“. Já mám ale pocit, že jeho hrdinky jsou navíc často také na pokraji zhroucení (a s tím se velice ztotožňuji). Po intimních Zrcadlech ve tmě a ironicky ezoterickém A pak přišla láska je tu letní komedie v duchu toho nejlepšího z nabídky žánru mumblecore z prostředí filmového festivalu. Hello, Welcome sleduje tři herečky a jejich víkend plný zvratů na filmovém festivalu v Karlových Varech. Můžeme tak nahlédnout za oponu světa filmu, do prostředí, kde je daň za slávu, ať už znamená cokoliv, možná až příliš vysoká. Kdo by ale dokázal celý život žít v přetvářce? Je právě tohle úděl hereček? Film ovšem nevypráví jen o nablýskaném prostředí bulváru a filmového byznysu, ale funguje jako zajímavý komentář nad autenticitou a vztahy v době sociálních sítí. A rozhodně stojí za to. V hlavních rolích exceluje Alena Doláková, Eliška Soukupová a Sára Venclovská, které si zahrály i v Holého předchozích počinech. A mimochodem, fashionistas by mohl nalákat fakt, že velmi důležitou roli si tu zahrály také šaty od českého návrháře Lukáše Macháčka.
V kinech od 8. srpna 2024

Velký finále PSO

Foto: Velký finále PSO
Velký finále PSO
Sabrina Karasová, online content editor: Patnáctiletá dívka kdesi v mrňavém městečku na severu u hranic země se rozhodne založit amatérský symfonický orchestr. Spolužáci a kamarádi se pro myšlenku nadchnou, desítky lidí z okolí začnou hrát na hudební nástroje v profesionální kvalitě, poctivě tráví volný čas na zkouškách, o víkendech koncertují a veškerý výtěžek posílají na charitu. Všichni jim fandí. Desáté výročí se rozhodnou oslavit obřím koncertem v prestižním hudebním sále v metropoli, na němž spoluúčinkují přední umělci země, a je vyprodáno. Scénář jako z Hollywoodu? Přátelé, já jsem na tom koncertě byla! Police Symphony Orchestra je skutečně existující mohutné amatérské symfonické těleso, které vzniklo v Polici nad Metují přesně tak, jak jsem vám popsala. Koncert k jeho desátému výročí v Lucerně byla totální pecka a že si neuvěřitelný příběh tohoto tělesa vykoledoval filmové zpracování, je už je jeho logickým vyústěním. Scénáře i režie hudebního dokumentu o tomto českém fenomenálním symfonickém orchestru, který vznikl mimo centrum čehokoliv jen a jen z nadšení mladých lidí, se ujal mladý režisér Dominik Kalivoda.
V kinech od 29. srpna 2024

Tiché znamení

Sandra Mai Tranová, social media manager: Srpen přináší do kin dlouho očekávaný film Tiché znamení, debutový režisérský počin Zoë Kravitz. V roli miliardáře Slatera Kinga se v něm objeví její skutečný současný partner Channing Tatum. Thriller sleduje Fridu (Naomi Ackie) a Jess (Alia Shawkat) a jejich osud. To, co pro ně začíná jako zábavná dovolená, se ale již brzy změní v noční můru. Hlavní ženské postavy totiž zjistí, že pokud chtějí na ostrově, kam jsou nalákány, přežít, musejí uniknout. Pod oficiálním trailerem se objevil komentář: „Připadá mi to jako snímek The Menu, ale všichni jsou tu šťastní.“ Tak uvidíme, jaký „happy end“ nás (ne)čeká. 
V kinech od 22. srpna 2024